Ce se întâmplă cu apelul făcut de Rusia împotriva sancțiunilor olimpice
Conflictul dintre Rusia și Ucraina a avut repercusiuni serioase asupra primei țări, din punct de vedere sportiv.
Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) cu sediul la Lausanne, cea mai înaltă instanţă din sportul mondial, urmează să examineze vineri un apel al Rusiei împotriva sancţiunilor care împiedică forul olimpic al acestei ţări să primească finanţare şi să fie asociat cu Mişcarea Olimpică, informează Reuters.
Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a suspendat Comitetul Olimpic Rus (OKR) în luna octombrie, în urma recunoaşterii consiliilor olimpice din regiunile ocupate de Rusia din Ucraina - Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie.
CIO a precizat la momentul respectiv că aceasta constituie o încălcare a Cartei Olimpice de către Rusia, prin violarea integrităţii teritoriale a Comitetului olimpic din Ucraina.
Rusia, care a lansat o invadare pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, descrisă de Moscova drept o "operaţiune specială", a denunţat măsura ca fiind motivată politic.
În apelul său către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, OKR a cerut revocarea interdicţiei şi recunoaşterea sa drept Comitet Olimpic Naţional cu drepturi depline, cu toate prerogativele pe care le presupune acest statut.
Înainte de audierea de vineri, care va avea loc prin videoconferinţă, TAS a precizat că nu este clar când va fi pronunţată o decizie, care va fi definitivă şi obligatorie.
Într-o decizie separată adoptată în decembrie, CIO a precizat că ruşii şi belaruşii care se califică la Jocurile Olimpice de la Paris, din vara acestui an, vor putea participa ca sportivi neutri, fără drapele, embleme sau imnuri naţionale.
Sportivii neutri de la Paris-2024 vor concura doar în sporturi individuale şi nu vor fi permise echipe pentru Rusia sau Belarus, a precizat CIO, subliniind că sportivii care susţin activ războiul din Ucraina nu sunt eligibili, nici cei aflaţi sub contract cu armatele rusă sau belarusă.
AGERPRES
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News