VIDEO EXCLUSIV Constantin Popovici și viața ca un spectacol la mare înălțime

Reportaj la etapa din seria mondială Red Bull Cliff Diving din Polignano a Mare, unde câștigător a fost românul Constantin Popovici. 

În Polignano a Mare trăiești înconjurat de frumusețe. Situat la 30 de minute de Bari, în regiunea Puglia, pe coasta Adriaticii, Polignano a Mare e construit pe o stâncă, la peste 20 de metri de mare.

18.000 de suflete locuiesc în orașul-minune, unde majoritatea caselor albe au la parter un restaurant cu bruschete specifice locului sau o gelaterie care te pune mereu în încurcătură. 

  • Costa 2 2

Casă cuibărită în stâncile accidentate și maiestuoase devine anticamera săritorilor în apă către platformă. Totul e simplu. Un localnic își închiriază casa organizatorilor și se mută timp de o săptămână în alt loc. 

Casa de vis din Polignano a Mare, locul de sărituri pentru diverii din seria Red Bull Cliff Diving

Fiecare concurent intră pe culoarul încropit ad-hoc în locuința generoasei familii proprietară a unei case cu o priveliște spectaculoasă. Platforma e amplasată pe un balcon, iar locul în care diverii se dezechipează și fac mișcări de stretching e amplasat pe o terasă cât jumătate de teren de tenis. 

În etapa din Seria Mondială Red Bull Cliff Diving Constantin Popovici joacă o carte câștigătoare. Un titan în 'clubul' săritorilor în apă, bucureșteanul în vârstă de 35 de ani revede cu ochii minții săritura pe care va marșa în fața 40.000 de oameni. 

Constantin Popovici și reprezentația perfectă la mare înălțime. Cele trei elemente de bază

Simte că viața îl răsfață de fiecare dată când intră în vârtejul concursurilor. Are un calm exasperant pe placa din aer. Aruncă o privire în apă spre armata de scafandri și își lasă să cadă șlapii și prosopul. Adriatica nu e furioasă în duminică finalei. 

"Cele trei elemente de bază ale unei scufundări - decolarea, zborul și intrarea - au propriul set specific de provocări, abilități și cerințe de pregătire. Având în vedere forțele de impact, antrenarea corpului pentru a face față intrării implică multă muncă de forță în afara apei", precizează un specialist.

Se răsucește de zici că e din plastilină. De la depărtare, Costa și ceilalți concurenți par doar niște firmituri de om.  

„Scopul suprem pentru un diver este să aibă o astfel de intrare. Asta înseamnă, în general, că vor intra în apă cu picioarele înainte, drept în sus și în jos, și vor scoate un sunet care seamănă cu cel al hârtiei care se rupe", explică arbitrul Red Bull Cliff Diving, Simon Latimer.

Constantin Popovici: "Nu e ușor să stai acolo pe platformă și să-ți stăpânești nervii"

Pentru un fan doar ideea că ar putea ajune pe platformă îi strânge inima. Chiar dacă e invitat pentru o poză sus, în bătaia vântului, ar clătina din cap a refuz. Pentru Costa toată viața e ca un spectacol pe o scenă la mare înălțime. N-are voie să greșească o replică. Își repetă în minte reprezentația.

"Nu e ușor să stai acolo pe platformă și să-ți stăpânești nervii. Încerc de fiecare dată să fiu cât mai calm", spune Costa, pentru Sport.ro. 

Se hrănește cu aplauzele publicului. La Polignano a Mare spectatorii sunt pâlcuri-pâlcuri. 'Agățați' pe stânca din fața platformei, la un cocktail din restaurantele amplasate la înălțime, pe yachturi sau șalupe sau în bărcuțe multicolore plutind pe valurile Adriaticii. Mulți spectatori apelează chiar la câte un binoclu. 

"Eu sunt obișnuit cu acest cadru, chiar îmi place, sunt foarte mulți români aici care mă susțin, mi-a plăcut și poate și asta m-a făcut să prind putere și să duc totul până la capăt", punctează Costa, pentru Sport.ro. 

Vocea expertului. Ce înseamnă o săritură perfectă

Ce înseamnă o săritură fără cusur? Expertul Joey Zuber are cuvântul: "Cliff diving-ul și săriturile în apă reprezintă o artă ce emană grație si entuziasm. O săritură buna incepe cu postura corpului. Eu caut să văd un cap mândru, într-o poziție neutră, brațele aliniate cu restul corpului.

În această poziție, poți să vezi un anumit grad de încredere la săritori. Este important să vezi în aer detalii subtile, precum arcuirea piciorului sau a spatelui în anumite poziții drepte. Înainte de intrarea in apă, de dispariția in abisul subacvatic, îmi place să văd o tranziție lină spre verticalitate, cu brațele drepte și cu puțini stropi de apă". 

Cei mai mulți aleg să vadă etapa din seria Red Bull Cliff Diving din 'perla' orășelului: o plajă încadrată de stânci. Smulși din visare și din smartphone de câte ori sare un concurent, spectatorii își potolesc setea cu apă tonică, o bere rece sau un cocktail de-un verde ce-ți găurește retina. 

Publicul se implică mai mult, mai activ, când zărește sportivul pe platformă. Apoi se lasă liniștea. Nimeni nu mai scoate o vorbă, doar valurile despicate de stâncile mai țin coloana sonoră a show-ului. 

Timpul se scurge înnebunitor de încet. Simți o oarecare neliniște. 

Când ești într-un local amplasat vis-a-vis de punctul de atracție întorci capul rapid spre televizorul care-ți prezintă cu încetinitorul toată săritura. Atunci înțelegi și mai bine secundele intense. 

Costa sare perfect și urcă pe primul loc. Un singur adversar mai trebuie să sară, însă nu-i depășește rezultatul. Pentru marea finală, Constantin Popovici a ales o săritură cu un grad de dificultate de 5,7 (din 6,6 maximum posibil) pe care a executat-o perfect. Cu cele 151,05 puncte pentru această săritură și un total de 418,65 de puncte, Popovici a obținut aurul, aceasta fiind cea de-a doua victorie din acest sezon, după cea de la Atena în deschiderea sezonului din Seria Mondială Red Bull Cliff Diving.

"A fost destul de... n-am știut la ce să mă aștept. Am avut accidentarea, am făcut eforturi mari pentru a reveni la platforma de 27 de metri. A trebuit să modific lista de sărituri pentru a nu solicita genunchiul și să risc o nouă accidentare. 

Mă bucur că sunt sănătos și că m-am recuperat după accidentarea de la Boston în urma căreia am avut două fisuri la tibie și peroneu. Comentatorii mă numesc Romanian Shark, eu mereu atac, sper s-o țin tot așa", mai spune Costa. 

În ochii lui strălucește bucuria găsirii unei soluții pentru o nouă săritură impecabilă, cu care încheie pe primul loc concursul din orașul în care trăiești ca într-o vedere. Flutură steagul, i se cântă imnul și face mai multe fotografii cu fanii români prezenți în Polignano. 

Are doar câteva zile de pauză, dar inima tot îi bate nebunește. Apoi revine pe țărmul lui. 

Țărmul lui de la înălțime. Pe platformă. 

Clasament general Seria Mondială Red Bull Cliff Diving 2024 (masculin) – după etapa a 3-a

1- James Lichtenstein USA – 46 puncte

2- Constantin Popovici ROU – 42 p

3- Aidan Heslop GBR – 37 p

4- Carlos Gimeno ESP – 28 p

5- Jonathan Paredes MEX – 22 p

6- Oleksiy Prygorov UKR – 16 p

6- Yolotl Marinez (W) MEX – 16 p

8- Miguel Garcia (W) COL – 15 p

8- Nikita Fedotov IAT – 15 p

10- Catalin Preda ROU – 14 p

11- David Colturi (W) USA – 11 p

12- Andrea Barnaba (W) ITA – 8 p

13- Sergio Guzman (W) MEX – 7 p

14- Braden Rumpit (W) NZL – 6 p

15- Matt Cooper (W) USA – 4 p

16- Davide Baraldi (W) ITA – 1 p

Calendar Seria Mondială Red Bull Cliff Diving 2024

20 iulie – Causeway Coast, Irlanda de Nord

10 august – Oslo, Norvegia

25 august – Montreal, Canada

29 septembrie – Antalia, Turcia

10 noiembrie – Sydney, Australia

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!