Cum l-au ajutat americanii pe Bolt sa-i invinga
Unul din secretele dominatiei jamaicanilor in proba de sprint este chiar ajutorul dat de rivalii lor din SUA.
Probele de sprint, altadata dominate de americani, au devenit o afacere in familie pentru atletii jamaicani. Alaturi de fenomenul Bolt, Asafa Powell si-a adus contributia la zestrea de medalii, cu un bronz si cu aurul de la stafeta, iar delegatia feminina a castigat 5 medalii, 2 de aur si 3 de argint.
Performanta sprinterilor i-a facut pe multi sa se intrebe cum o tara saraca si cu doar 2,6 milioane de locuitori a reusit intr-un sport unde alimentatia si medicatia sunt primordiale. Prima explicatie gasita, de natura medicala, a fost ca in muschii jamaicanilor s-ar gasi in cantitati mai mari asa-numita proteina Actinen A, ceea ce inseamna ca acestia sunt inzestrati nativ pentru sprint.
Dar, pe langa calitatile naturale, ce a dus la dezvoltarea acestui sport este, alaturi de faptul ca este o modalitate prin care tinerii spera sa scape de saracie, un program de dezvoltare a talentului natural.
Un american, Dennis Johnson, a avut ideea de a infiinta o Academie Sportiva in Jamaica, dupa modelul american. Johnson credea ca "sprintul e ca ingineria - oamenii pot fi invatati sa il faca". Johnson a oferit burse tinerilor talentati, inclusiv educatie universitara gratuita.
Dupa 40 de ani de la infiintare, studentii UTECH formeaza mai bine de un sfert din echipa de atletism a Jamaicai, si Academia are deja o impresionanta lista de sportivi de succes, ultimii fiind Usain Bolt si fostul detinator al recordului mondial, Asafa Powell.
Procesul de selectie este foarte elaborat si pe termen lung, cu un campionat national la care participa reprezentanti ai 120 de licee, pe stadioane unde sunt urmariti de peste 30.000 de spectatori. Dupa cum explica directorul sportiv al Academiei, "nu se urmareste selectionarea celor mai rapizi atleti la nivel de liceu, ci antrenorii nostri incearca sa ii aleaga pe cei mai promitatori si apoi sa-i invete cele mai eficiente metode de alergare. Unul din celebrele exemple este Asafa Powell, care nu era in top in perioada liceului."
Povestea de succes a jamaicanilor dovedeste ca pana si natiunile dezvoltate pot sa invete din lectiile date de tarile mici. Cu o atitudine potrivita si o strategie adecvata pot aparea rezultate fenomenale chiar si cu investitii mici si facilitati modeste.
Vezi cum sarbatoreste Bolt succesul de la Berlin:
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News