De la dopingul cu EPO si hormoni la cel mecanic. Premiera in sport: prima sportiva prinsa ca si-a pus MOTOR la bicicleta
Dupa scandalurile legate de doping si de folosirea unor substante precum Eritropoetina ori a altor "boostere" de performanta, ciclismul se confrunta cu o noua problema. "Dopajul mecanic" a patruns in sportul pe doua roti.
Un "motor ascuns" a fost descoperit montat pe bicicleta belgiencei Femke Van den Driessche, acesta fiind primul caz de escrocherie mecanica in ciclism la nivel inalt, a declarat, duminica, presedintele Uniunii Cicliste Internationale (UCI), cu ocazia Campionatelor Mondiale de ciclo-cros de la Heusden Zolder (Belgia).
"Noi credem clar ca a existat o frauda tehnologica, pentru ca s-a depistat un motor ascuns", a declarat Brian Cookson intr-o conferinta de presa.
Bicicleta suspecta a fost descoperita sambata, in timp ce existau suspiciuni privind existenta unor motoare electrice ascunse, pana in acel moment nedovedite, agitand lumea sportului cu pedale de mai multi ani.
"Dopajul mecanic a devenit o realitate", a afirmat Brian Cookson.
"Ceea ce am descoperit este un semnal clar. De multe ori s-a ras atunci cand s-a facut referire la un dopaj mecanic, dar acum stim ca unii ciclisti utilizeaza astfel de procedee", a mai spus responsabilul britanic in cadrul unei conferinte de presa.
UCI a anuntat ca a descoperit bicicleta la o concurenta inainte ca Federatia belgiana sa anunte ca este bicicleta belgiencei Femke Van den Driessche, iar o "frauda tehnologica" a putut fi constatata. Concurenta, favorita in aceasta cursa, a abandonat la jumatatea cursei din cauza unor probleme mecanice.
Acest caz de dopaj mecanic la Campionatele Mondiale de ciclo-cros este o premiera in istoria ciclismului.
Conform regulamentului, ciclistul se expune la o descalificare, o suspendare de cel putin sase luni si o amenda care se poate ridica la 200.000 de franci elvetieni.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News