GALERIE FOTO Florin Răducioiu, invitat special. După o pauză de o zi, două victorii și trei remize în runda a șasea a primei etape a Grand Chess Tour 2022

Florin Răducioiu, invitat special. După o pauză de o zi, două victorii și trei remize în runda a șasea a primei etape a Grand Chess Tour 2022 Sporturi

Competiția de șah clasic de la București (Superbet Chess Classic România 2022) este prima din cele cinci ale turneului Grand Chess Tour 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel global.

Marii maeștri internaționali ai șahului, prezenți la București pentru competiția Superbet Chess Classic România 2022, au încheiat miercuri cea de-a șasea rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

Runda s-a încheiat cu două victorii, cea a lui Leinier Dominguez și a lui Levon Aronian în fața jucătorului român, Bogdan Deac, respectiv a celui francez, Maxime Vachier-Lagrave. Restul rezultatelor au fost, după cum urmează:

  • Dupa O Pauza De O Zi Doua Victorii Si Trei Remize In Runda A Sasea A Primei Etape A Grand Chess Tour 2022

▪ Shakhriyar Mamedyarov - Alireza Firouzja ½ - ½

▪ Leinier Dominguez - Bogdan Deac 1-0

▪ Wesley So - Richard Rapport ½ - ½

▪ Maxime Vachier-Lagrave - Levon Aronian 0-1

▪ Fabiano Caruana Ian Nepomniachtchi ½ - ½

Ambasadorul Superbet, fostul fotbalist, Florin Răducioiu a făcut prima mutare în partida dintre Bogdan Deac - Leinier Dominguez, dând startul simbolic al celei de-a șasea runde a competiției.

Cronica rundei a șasea

Wesley So – Richard Rapport ½ - ½

De data aceasta a fost rândul lui Richard Rapport să fie suprins în deschidere. Marele maestru american a ales o variantă din deschiderea slavă în care a sacrificat un pion pentru inițiativă, dar s-a lovit de un contra-sacrificiu care a i-a stricat planurile ofensive. ’’Bruma’’ de avantaj obținută nu a fost suficientă pentru a obține încă o victorie în prima etapă din cadrul circuitului Grand Chess Tour.

Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian 0-1

Primele 15 mutări ale partidei s-au jucat într-un ritm alert, dovadă că ambii jucători au venit foarte bine pregătiți din punct de vedere teoretic. Partida părea că se duce către o remiză între doi prieteni, dar Levon Aronian a fost extrem de inventiv în defensivă și a reușit să-l suprindă pe marele maestru francez. Cu toatea acestea, avantajul obținut în urma celor două împingeri consecutive de pioni nu părea a fi unul decisiv. Într-o poziție evident mai slabă, Maxime a încercat să-și centralizeze Regele, dar a fost greșeala care a pus capăt partidei, din cauza unei ’’plase’’ de mat create de marele maestru armean. După această victorie, Levon Aronian urcă până pe prima poziție a clasamentului alături de noul său coleg din naționala SUA, Wesley So.

Lenier Dominguez – Bogdan Deac 1-0

Cel mai bine cotat jucător român în clasamentul mondial a încercat să fie agresiv încă de la prima mutare, prin alegerea deschiderii siciliene. A fost un duel teoretic până la mutarea 15, când jucătorul american a ales să schimbe varianta principală. S-a jucat la secundă, ambii jucători au ajuns în criză în timp și au reușit să găsească cele mai bune mutări. Din nefericire, poziția mai fragilă a lui Bogdan a făcut ca victoria să fie obținută de către Lenier.

Fabiano Caruana – Ian Nepomniachtchi ½ - ½

A fost cea mai liniștită partidă a zilei. Fabiano a părut că este la conducere, dar variantele găsite de către Ian au făcut ca finalul relativ simetric să fie problematic pentru marele maestru american. Chiar dacă negrul a reușit să obțină inițiativa, nu a fost de ajuns pentru victorie. La această remiză a contribuit foarte mult și corecta apărare pusă în scenă de către Fabiano Caruana.

Shakhriyar Mamedyarov – Alireza Firouzja ½ - ½

Shakhriyar venea după o înfrângere în runda precedentă și își dorea cu ardoare o victorie. A ales o variantă solidă prin care să-l atragă la joc pe mai tânărul său oponent. A ales de multe ori variante riscante pentru a evita simplificarea poziției. După mai bine de 4 ore de joc a obținut un avantaj minim, dar apărarea exacta a marelui maestru francez a făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Clasamentul după runda a șasea

1-2 Wesley So 4p; Levon Aronian 4p

3-7 Maxime Vachier-Lagrave 3p; Bogdan Deac 3p; Fabiano Caruana 3p; Ian Nepomniachtchi 3p; Leinier Dominguez 3p

8-9 Richard Rapport 2,5p; Alireza Firouzja 2,5p

10 Shakhriyar Mamedyarov 2p

Programul rundei a șaptea

Cea de-a șaptea rundă va începe astăzi, la ora 15.00, la Sheraton Bucharest Hotel și se va disputa, după cum urmează:

Ian Nepomniachtchi - Shakhriyar Mamedyarov

Levon Aronian - Fabiano Caruana

Richard Rapport - Maxime Vachier-Lagrave

Bogdan Deac - Wesley So

Alireza Firouzja - Leinier Perez Dominguez

În runda a șaptea, prima mutare ceremonială va fi făcută de ambasadorul Superbet, Adrian Mutu.

Despre competiția de șah

Competiția de șah clasic de la București (Superbet Chess Classic România 2022) este prima din cele cinci ale turneului Grand Chess Tour 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel global. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și jucătorul nr. 1 al României) joacă în sistem turneu (fiecare cu fiecare) și obțin puncte. Câștigătorul etapei va fi anunțat la finalul turneului, pe baza punctelor acumulate. Premiile competiției de la București ajung la 350.000 dolari. Mai multe informații despre cei 10 jucători puteți găsi aici: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2022

Competiția se desfășoară în perioada 5-14 mai. Partidele încep la orele 15.00 și se încheie în jurul orelor 20.00. Sâmbătă, în ultima zi competițională, partidele vor începe la orele 14.00. Deschiderea fiecărei zile competiționale se face printr-o primă mutare simbolică, făcută de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România. Printre invitații speciali se numără: Benny Adegbuyi (13 mai), Sebastian Ioan Burduja - ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării (13 mai) și Bogdan Stelea (14 mai).

În România, competiția este transmisă în direct de canalul de televiziune Prima Sport și este comentată de Marele Maestru Andrei Murariu și de Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, etapa poate fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.

 

Evenimentul este deschis și publicului larg. Iubitorii acestui sport pot rezerva bilete, de pe site-ul www.superchess.ro, pentru urmărirea jocurilor celor 10 GM, direct în sala de competiție. Biletele se găsesc în număr limitat.

 

\

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!