Francezul Maxime Vachier-Lagrave a câștigat competiția de șah de la București, prima etapă a circuitului Grand Chess Tour 2022
Spectacolul celor mai strălucite minți, competiția de șah Superbet Chess Classic România 2022, s-a încheiat sâmbătă, 14 mai a.c., după cea de-a noua rundă de confruntări – una plină de suspans, disputată mai bine de șapte ore.
- Cel mai bun șahist al României, locul IV în competiție
- Runda a noua a competiției s-a încheiat cu următoarele rezultate:
- Francezul Vachier-Lagrave, câștigătorul etapei de la București
- Clasamentul la finalul competiției de șah a fost următorul:
- Augusta Dragic: "Scopul nostru a fost, dintotdeauna, susținerea și promovarea acestui sport strategic în rândul tinerilor pasionați și talentați din țara noastră"
- Despre competiția de șah
- Despre turneul Grand Chess Tour (GCT)
- Despre Fundația Superbet
- Despre Federația Română de Șah (FRSAH)
Francezul Maxime Vachier-Lagrave a câștigat etapa de la București a turneului internațional Grand Chess Tour 2022 (GCT), în urma ultimei runde ce s-a finalizat după trei play-off-uri.
Maxime Vachier-Lagrave, care a ocupat primul loc în clasamentul final, cu 5,5 puncte, a fost recompensat pentru victoria finală cu marele trofeu și cu un cec de 77.667 dolari. Podiumul a fost completat de doi americani - Wesley So şi Levon Aronian, fiecare cu 5 puncte și cu câte un premiu de 67.667 dolari.
Cel mai bun șahist al României, locul IV în competiție
Cel mai bun şahist român al momentului, Bogdan Deac, care a primit un wildcard pentru etapa de la București, a jucat curajos, sâmbătă, împotriva lui Fabiano Caruana și a pus presiune pe adversar, încă de la prima mutare, dar în cele din urmă, partida s-a terminat la egalitate.
Bogdan Deac s-a clasat pe un onorant loc patru (4,5 puncte), fiind la egalitate cu americanii Fabiano Caruana şi Leinier Dominguez. Cei trei jucători au primit un câte cec în valoare de 26.333 dolari fiecare. Totodată, în urma turneului, Bogdan Deac a urcat câteva poziții în clasamentul mondial FIDE, ajungând până pe locul 52.
Runda a noua a competiției s-a încheiat cu următoarele rezultate:
Levon Aronian - Shakhriyar Mamedyarov ½ - ½
Richard Rapport - Ian Nepomniachtchi ½ - ½
Bogdan Deac - Fabiano Caruana ½ - ½
Alireza Firouzja - Maxime Vachier-Lagrave 0-1
Leinier Perez Dominguez - Wesley So ½ - ½
Astfel, trei jucători au încheiat la egalitate, având parte de cel mai spectaculos început al circuitului Grand Chess Tour, așa cum a declarat și directorul executiv al turneului, Michael Khodarkovsky. Wesley So, Maxime Vachier-Lagrave și Levon Aronian au jucat un mini-turneu de șah rapid, care a decis câștigătorul etapei de la București.
Francezul Vachier-Lagrave, câștigătorul etapei de la București
Vachier-Lagrave a avut o sâmbătă perfectă, căștigând la șah clasic împotriva lui Alireza Firouzja, iar în tie-break a reușit să câștige ambele partide jucate împotriva lui Wesley So și Levon Aronian. Acest rezultat i-a adus lui Maxime Vachier-Lagrave un cec în valoare de 77.667 dolari. Totodată, trofeul Superbet Chess Classic România 2022 îi aduce francezului revenirea în clasamentul top 10 mondial.
Clasamentul la finalul competiției de șah a fost următorul:
Locul 1: Maxime Vachier-Lagrave - 5,5p
Locul 2: Wesley So 5 p; Levon Aronian 5p
Locul 4: Bogdan Deac 4,5p; Fabiano Caruana 4,5p; Leinier Dominguez 4,5p
Locul 7: Alireza Firouzja 4p; Ian Nepomniachtchi 4p
Locul 9: Shakhriyar Mamedyarov 3,5p; Richard Rapport 3,5p
“Încă de la început mi-am propus să joc bine, mă simt mereu bine să joc cu ambiție și idei noi. Firește că mi-am dorit să câștig, mereu merg la turnee cu gândul de a câștiga. Dar nu am în minte un anumit număr de puncte pe care îmi propun să-l ating. Mă bucur, însă, că am reușit acest rezultat, în această seară”, a precizat Maxime Vachier-Lagrave, câștigătorul competiției Superbet Chess Classic România 2022, la înmânarea trofeului.
Augusta Dragic: "Scopul nostru a fost, dintotdeauna, susținerea și promovarea acestui sport strategic în rândul tinerilor pasionați și talentați din țara noastră"
“Încă de la desfășurarea primei ediții pe plan local, Grand Chess Tour a reprezentat o șansă extraordinară de a-i aduce, pe scena de la București, pe cei mai mari șahiști ai lumii și de a transforma, astfel, România, în capitala șahului internațional. Scopul nostru a fost, dintotdeauna, susținerea și promovarea acestui sport strategic în rândul tinerilor pasionați și talentați din țara noastră. Interesul stârnit în rândul sportivilor și pasionaților de șah din România, precum și popularitatea crescută a competiției de șah ne responsabilizează să contribuim, în continuare, la educarea și sprijinirea tinerilor, prin intermediul unor proiecte cu impact, în sfera șahului, dar și a altor discipline de interes”, a declarat Augusta Dragic, președintele Fundației Superbet, în cadrul ceremoniei de premiere a evenimentului Superbet Chess Classic România 2022.
“Faptul că această competiție câștigă tot mai multă popularitate ne determină să o organizăm și anul viitor, la București”, a punctat Michael Khodarkovsky, director executiv al Grand Chess Tour.
“Sperăm, ca odată cu această competiție, devenită deja o tradiție în România, să convingem tot mai mulți tineri să considere șahul o opțiune în dezvoltarea lor personală și profesională. Credem cu convingere că, prin intermediul șahului și a unor programe educaționale implementate în școli, tinerii din țara noastră pot găsi instrumente și abilități strategice care să-i ajute în evoluție”, a menționat și Vlad Ardeleanu, președinte al Federației Române de Șah (FRȘAH), în cadrul evenimentului de sâmbătă.
Trofeul competiției Superbet Chess Classic Romania 2022 este o statuetă creată de artistul Aurelian Aldescu, în 2019, special pentru etapa Grand Chess Tour din România. Statueta simbolizează o sinteză între Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși – elementul românesc - și un Rege – piesa principală din șah.
Totalul premiilor pentru etapa de la București se ridică la 350.000 de dolari. Repartiția premiilor în bani este următoarea: Iocul I – 77.667 dolari; locurile II – câte 67.667 dolari fiecare; locurile IV – câte 26.333 dolari fiecare; locurile VII – câte 17.250 dolari fiecare; locurile IX – câte 11.750 dolari fiecare.
Despre competiția de șah
Competiția de șah clasic de la București (Superbet Chess Classic România 2022) a fost prima din cele cinci ale turneului Grand Chess Tour 2022 – unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel global. Șahiștii (10 dintre cei mai mari GM din lume, printre care și jucătorul nr. 1 al României) au jucat în sistem turneu (fiecare cu fiecare). Câștigătorul etapei a fost desemnat pe baza punctelor acumulate si a celor trei meciuri de play-off. Mai multe informații despre cei 10 jucători: https://superchess.ro/index.php/grand-chess-tour/gct-2022
Competiția s-a desfășurat în perioada 5-14 mai 2022. Deschiderea fiecărei zile competiționale s-a făcut printr-o primă mutare simbolică, realizată de invitați speciali, sportivi, oficiali și diverse personalități ale vieții publice din România. Printre invitații speciali, care au participat la eveniment, s-au numărat multiplul campion mondial, Garry Kasparov, ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării - Sebastian Ioan Burduja, co-fondatorul și CEO al ONE United Proporties - Andrei Diaconescu, președintele executiv și CEO al First Bank - Henk Paardekooper, precum și mari sportivi români: Ilie Dumitrescu, Mihai Leu, Cătălin Moroșanu, Virgil Stănescu, Ana Maria Popescu (Brânză), Adrian Mutu, Florin Răducioiu și Benny Adegbuyi.
În România, competiția a fost transmisă în direct de canalul de televiziune Prima Sport și a fost comentată de Marele Maestru Andrei Murariu și de Maestrul Internațional Gabriel Grecescu. În online și în străinătate, etapa a putut fi urmărită pe https://grandchesstour.org/.
- Evenimentul a fost deschis și publicului larg, pentru urmărirea jocurilor celor 10 GM, direct în sala de competiție.
- Fundația Superbet este organizatorul etapei de la București a Grand Chess Tour, cât și a celei de la Varșovia, Superbet Rapid & Blitz, care urmează să se desfășoare în perioada 17-24 mai 2022.
- Federația Română de Șah (FRSAH)v a fost partener al competiției de la București, sponsorizată de către Grupul Superbet, ONE United Properties și First Bank.
Despre turneul Grand Chess Tour (GCT)
GCT este un circuit internațional care aliniază cei mai buni jucători de șah ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului, la nivel global, a inspirat înființarea Grand Chess Tour.
Despre Fundația Superbet
Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității. Fundația promovează educația, performanța, valorile culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități. Din 2019, este și partener strategic al Federației Române de Șah. Alte proiecte notabile sunt dedicate sănătății (#pariempebine, “Race for Cure”), culturii și educației prin susținerea revistei “Dilema Veche”, a revistei „Știință & Tehnică” sau a publicației bilunare de business „New Money”.
Despre Federația Română de Șah (FRSAH)
Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu, în calitate de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News