Marile secrete ale performanțelor lui David Popovici
Ne întrebăm cu toții cum s-a născut acest adevărat fenomen într-o țară care a trimis sportul în groapa nepăsării. Niciun guverm de după Revoluție nu a considerat sportul una dintre prioritățile naționale, deși practicarea acestuia la nivel de mase ar putea însemna sănătatea unei națiuni.
de FLORIN CARAMAVROV
Marile secrete ale performanțelor extraordinare realizate de acest puști-minune sunt reprezentate, în fapt, de lucruri simple: educația primită de la părinți și de la antrenori, măiestria antrenorului de a-l determina să muncească permanent, chiar și atunci când nu avea chef, construirea unui psihic de performanță.
În începuturile carierei unui sportiv, echipa pe care o face acesta cu părinții și cu antrenorul este esențială în formarea lui ca om și ca atlet. David și-a antrenat mentalul, și-a câștigat înrederea în forțele proprii, s-a construit și a fost modelat, totodată, ca sportiv de cele două părți care l-au susținut și i-au fost mereu aproape, părinții și antrenorul. Ultimul, Adrian Rădulescu, un nume care nu spunea mare luru în natație înainte de primele rezultate notabile ale lui David, a studiat pemanent, a fost tot timpul ancorat la noutățile din domeniul pregătirii din țările dezvoltate, a aplicat cum a putut în România, iar rezultatele s-au văzut.
Lui David i-a fost insuflat spiritul de luptă, a pimit aprecieri când era cazul, dar a și fost corectat când greșea. Sprijinul pe care i l-au oferit părinții și antrenorul l-au făcut să creadă în el însuși, să fie conștient că poate crește mai mult, de la antrenament la antrenament, de la o competiție la alta, de la o săptămână la alta.
La 11 ani, se gândea la Jocurile Olimpice! Adică acum aproape 7 ani! Și pentru că vorbea deseori despre cea mai importantă competiție din viața unui sportiv, părinții i-au făcut atunci, în 2015, de ziua lui, un tort cu cercurile olimpice și pe care scria Tokyo 2020.
Iar David și-a îndeplinit visul: s-a calificat la JO, organizate în 2021 din cauza pandemiei, a fost la un vârf de deget de medalia de bronz, iar acum este marea speranță a României la cel puțin o medalie de aur pentru Paris 2024.
Se implică și social!
Într-un interviu pe care l-am publicat pe SPORTescu.ro, la 17 ani neîmpliniți pe atunci, liceanul David Popovici vorbea cu o maturitate incredibilă despre obiectivele lui sociale: „accesarea burselor de performanță de către toți elevii sportivi care au rezultate bune, introducerea a minim două ore de sport pe săptămână în școală sau construirea de bazine în România. Îmi doresc să pot convinge cât mai mulți oameni să facă mișcare și cât mai mulți părinți să își trimită copiii să facă sport.” Ce vreți mai mult?
Și pentru ca portretul eroului nostru să fie complet, trebuie să vă mai spun că el nu a ales un liceu sportiv, ci unul bilingv, „George Coșbuc”, unul dintre cele mai bune din București, și că, printre picături, a jucat și teatru în trupa liceului, iar în perioada de lockdown din pandemie și-a improvizat o mică sală de forță în apartamentul de bloc în care locuiește cu părinții pentru a nu-și ieși din formă!
Cam astea sunt secretele ascensiunii lui David Popovici, campion mondial la 200 metri liber la 17 ani. Dacă aveți copii, iar aceștia au înclinații pentru sport, urmați modelul acestui tânăr excepțional. Ajutați-i să aibă mintea limpede, educați-i cu seriozitate, insuflați-le dragostea pentru sport și lăsați-i să viseze!
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News