VIDEO EXCLUSIV Pastila de Șah | Cum dăm mat cu regina, cu două turnuri și cu un turn. Episodul al doilea 

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 21 Mai 2024, 10:30
Data actualizarii: Vineri 24 Mai 2024, 09:26

Sport.ro îți prezintă Pastila de Șah, emisiunea care te învață tainele ”sportului minții”. Episodul 2.

În lecția a doua din Pastila de Șah învățăm cum se poate da șah mat, analizând tehnicile de bază prin care îți poți învinge adversarul. Sunt trei strategii în acest caz, matul cu regina, matul cu două turnuri și matul cu un turn.

Șah mat cu regina

Forțăm regele adversarului să ajungă la marginea tablei. Primul pas? Să mutăm cu regina în formă de ”L”. Procesul se repetă până când regele negru (al adversarului) ajunge la marginea tablei.

Dacă regele negru este mutat în colțul tablei, se face barieră cu regina, fiind important ca regele negru să nu scape de la marginea tablei. Aici, nu se mai respectă regula cu mutarea reginei albe (a noastră) în ”L”. Dacă se respectă regula, atunci ajungem în poziția de pat (remiză).

Pasul trei pentru matul cu regina este mutarea regelui alb pentru susținerea reginei de culoare albă. Astfel, regele alb apără regina și putem da șah mat.

Șah mat cu două turnuri

Este considerat mai ușor decât cel cu regina, pentru că nu e nevoie să ne folosim de rege. Primul pas este crearea unei bariere cu unul din turnuri și să micșorăm aria în care poate fi mutat regele adversarului.

Pasul doi este șahul cu al doilea turn, mutând pe următoarea linie, formând o scară din turnuri. Procesul se va repeta, făcând linie cu linie, menținând scara, până când regele adversarului ajunge la linia din spate a tablei. Scara va fi înaintată fără ca regele adversarului să poată scăpa.

Unul din turnuri are menirea de a-l face pe rege să nu urce, iar al doilea trebuie să îl dea șah, ocupând o altă linie. În momentul în care regele amenință un turn sau scara nu mai poate fi înaintată, trebuie mutat turnul pe cealaltă parte a tablei de șah, doar să nu fie mutat pe aceeași coloană cu turnul doi.

Șah mat cu un turn

Matul cu un turn se poate face în două moduri, unul dintre ele fiind asemănător cu matul în două turnuri. Se face o barieră pe care o vom înainta treptat, până când regele adversarului ajunge la marginea tablei și poate fi făcut mat. Pentru că este o singură barieră, trebuie învățat un concept nou, ”opoziția”.

”Opoziția” este atunci când regii se află față în față. Trebuie înaintat turnul, dar ne interesează să obținem ”opoziția” doar în cazul în care suntem la mutare, pentru a putea forma bariera.

Când se obține ”opoziția” pe diagonală și trebuie să faci următoarea mutare, trebuie să urmărești cu regele până când se obține ”opoziția” normală, adică față în față. Atunci când regele negru (al adversarului) va ajunge la marginea laterală a tablei, va fi obligat să vină în fața regelui alb (al nostru). În acest caz, bariera poate fi mutată și procesul se repetă până când reușim să ducem regele negru la marginea din spate a tablei și poate fi făcut șah mat.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!