VIDEO EXCLUSIV Pastila de Șah, episodul 7: deschiderea și regulile pe care trebuie să le respectăm
În episodul 7 al Pastilei de Șah vom învăța mai multe despre prima parte a fiecărei partide: deschiderea. Vom afla ce este deschiderea, când se termină și șapte principii pe care trebuie să le respecți.
Jocul de șah are trei momente, deschiderea, mijlocul și finalul. Deschiderea se încheie în momentul în care ”atingem” centrul cu un pion, avem trei piese ușoare (caii și nebunii) dezvoltate și efectuăm rocada, având regele în afara pericolului.
Când vine vorba de deschidere, avem multe variante, mutări, linii, dar cel mai important este să înțelegem principiile din spatele lor. Trebuie să înțelegem planurile de joc din spatele deschiderilor.
Cele mai multe partide pot fi câștigate în urma unei deschideri foarte bune. E important să învățăm tehnicile fundamentale pentru finaluri.
Cele șapte principlii ale deschiderii în jocul de șah
Primul principiu: controlarea centrului! Trebuie să-l cucerim cu cel puțin un pion.
Al doilea principiu: dezvoltarea pieselor! Nu trebuie să mutăm de două ori cu aceeași piesă, pentru că pierdem timp. Trebuie să scoatem cât mai multe piese la joc, pentru a crea amenințări.
Al treilea principiu: rocada! Trebuie făcută cât mai repede, pentru ca regele să fie în siguranță.
Al patrulea principiu: să nu punem caii pe marginea tablei. Trebuie să dezvoltăm caii spre centru, ca să putem controla mai multe câmpuri.
Al cincilea principiu: să nu ne blocăm piesele!
Al șaselea principiu: să facem mutările cu tempo! Trebuie să mutăm o piesă la acest principiu, iar în același timp să creăm amenințarea. Astfel, adversarul trebuie să piardă o mutare, pentru a se putea apăra în urma amenințării. Noi ne dezvoltăm o piesă și obținem avantaj.
E foarte important, pentru că, în cele urmă, adversarul va fi atacat cu mai multe piese decât atacă el.
Al șaptelea principiu: nu muta cu regina în deschidere! Regina e ultima piesă care trebuie dezvoltată, pentru că este ușor de atacat. Astfel, vom încălca și a doua regulă, anume să mutăm de mai multe ori cu o piesă.
Exemple de deschidere în VIDEO
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News