Preşedintele FR de Judo a anunțat obiectivul delegaţiei noastre la Campionatele Mondiale de la Taşkent

Preşedintele FR de Judo a anunțat obiectivul delegaţiei noastre la Campionatele Mondiale de la Taşkent Sporturi

Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a declarat, pentru AGERPRES, că obiectivul delegaţiei României la Campionatele Mondiale de la Taşkent (Uzbekistan) este câştigarea unei medalii, având în vedere participarea cu sportivi tineri la această competiţie.

„În mod normal trebuie să vină cu cel puţin o medalie, au obiectiv pentru aşa ceva. Este un concurs de foarte mare intensitate pentru că după Olimpiadă fiecare şi-a făcut o strategie prin care nu a participat la toate Grand Slam-urile din această perioadă, nici la Europene. Aşa este întotdeauna în anul post olimpic. În schimb, Mondialele sunt primul concurs unde participarea o să fie completă şi la cel mai înalt nivel, deci o 'să sară scântei' pe acolo. Obiectivul federaţiei este obţinerea unei medalii, în rest fiecare are obiective individuale. Obiectivul delegaţiei este o medalie, în acord cu potenţialul din acest moment, având în vedere că practic noi am schimbat toată garnitura. În afară de Asley Gonzalez, sunt sportivi în jur de 20 de ani, dar care se bat cu şanse”, a declarat Guşă.

Oficialul FRJ a precizat că Mondialele din Uzbekistan sunt importante pentru sportivi şi în perspectiva participării la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024.

„Acest concurs contează din două unghiuri. O medalie la aceste Mondiale practic îl califică pe cel care o ia pentru Olimpiada de la Paris, nu mai vorbesc despre un aur, dar în acelaşi timp contează şi în poziţionarea pentru următoarele concursuri, unde se adună puncte pentru calificare. La Mondiale toată lumea dă tot ce are mai bun, aici apar şi outsiderii, dar aici dispar şi cei care nu mai pot să ţină pasul, cei care sunt depăşiţi ca vârstă sau nu sunt bine pregătiţi. Pentru judo, Mondialele sunt un prilej de a observa potenţialul tuturor loturilor”, a completat Guşă.

România participă la Mondialele de la Taşkent cu 9 sportivi, preşedintele federaţiei afirmând că în acest fel sunt bifate toate categoriile unde există şanse reale pentru câştigarea medaliilor: „Avem bifate strict categoriile cu şanse pentru clasare şi medalii. Avem un singur neajuns, nu prezentăm sportivi la echipe, pentru că acum concursul pe echipe, care e ultimul, în a opta zi de concurs, este mixt şi, din păcate, nu acoperim categoria plus la fete şi la băieţi. Croitoru, care era în formă, şi-a luxat degetul într-o semifinală de open acum trei săptămâni şi nu poate merge. Dar avem la băieţi acoperite categoriilor 66 kg, 73 kg, 90 kg şi 100 kg. Acolo, la fiecare categorie ne luptăm la medalie cu tinerii din noul val, care au confirmat şi la seniori, şi cu Asley Gonzalez, consacrat, fost campion mondial. La fete aveam trei categorii din şapte acoperite, cu noua noastră speranţă şi vedetă de la 63 de kg, Florentina Ivănescu, revenirea Alexandrei Pop, la 48 de kg, care este o bucurie, pentru că a luat medalie la openul la care a participat şi se duce cu şanse mari la Taşkent, şi Serafima Moscalu, la 70 kg. În afară de absenţa lui Croitoru, din fericire de această dată nu avem absenţi printre oamenii cu şanse la medalie”.

Cozmin Guşă a explicat situaţia lui Vlăduţ Simionescu, de la categoria +100 kg, care va reprezenta România la Campionatul Mondial de la Taşkent, chiar dacă nu mai face parte din lot.

„Vlăduţ Simionescu este în afara lotului, el se pregăteşte separat, nu a mai vrut să vină, dar reprezintă România, nu este o problemă. El este trecut în delegaţie, dar nu este în lot. Cei care nu sunt în lot capătă aprobare din partea federaţiei să participe. În locul lui Simionescu este Croitoru, care este mai tânăr şi l-a bătut pe Simionescu, dar acum şi-a luxat degetul”, a mai spus Guşă.

România va fi reprezentată la Campionatele Mondiale de la Taşkent, care vor avea loc între 6 şi 12 octombrie, de 9 sportivi: Lucian Borş Dumitrescu (cat. 66 kg), Alexandru Raicu (cat. 73 kg), Adrian Şulcă (cat. 73 kg), Alex Creţ (cat. 90 kg), Asley Gonzalez (cat. 100 kg), Vlăduţ Simionescu (cat. +100 kg), la masculin, şi Alexandra Pop (cat. 48 kg), Florentina Ivănescu (cat. 63 kg) şi Serafima Moscalu (cat. 70 kg), la feminin.

România nu a mai câştigat o medalie la Mondialele de judo din 2015, când Andreea Chiţu (cat. 52 kg) şi Corina Căprioriu (cat. 57 kg) obţineau argintul. România nu a câştigat niciodată aurul la Mondiale.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!