VIDEO EXCLUSIV Sport.ro îți prezintă Pastila de Șah! Episodul 1: mutări speciale și un mit popular greșit
Matei Cristea te învață primii pași în arta jocului de șah. Sport.ro demarează azi, 14 mai, un nou proiect.
- Sport.ro îți prezintă Pastila de Șah, emisiunea care te învață tainele ”sportului minții”. Episodul 1.
- În fiecare marți, de la 9:00, Matei Cristea vine cu un nou episod despre șah.
- Emisiunea e difuzată de Sport.ro.
Pastila de Șah îți arată strategiile și tacticile care te vor face un jucător mai bun. Emisiunea se adresează celor care vor să învețe primele noțiuni ale șahului, dar și celor care vor să afle tehnicile utilizate de jucătorii profesioniști.
Prima lecție: cum mutăm piesele, valoarea lor și cum le așezăm; trei mutări speciale; care sunt pozițiile de șah, mat și pat; cum se poate termina o partidă; un mit popular greșit
Cum mutăm piesele, valoarea lor și cum le așezăm
Tabla de șah are opt coloane numerotate cu litere și opt linii numerotate cu cifre, pe care stau șase tipuri de piese (pioni, cai, nebuni, turnuri, regine și regi).
Pionul este cea mai puțin importantă piesă, valorând un punct. Poate înainta o căsuță sau două (dacă nu a mai fost mutat). Poate captura alte piese pe diagonală și este sigura piesă care nu poate fi mutată și în spate. Dacă are o piesă în față, nu poate sări peste ea, fiind blocată.
Calul valorează trei puncte și mută în formă de ”L”. Este singura piesă care poate sări peste altele. Un cal pus în centru poate controla opt câmpuri, iar un cal pus în marginea tablei poate controla patru câmpuri.
Nebunul valorează trei puncte și poate muta pe diagonală oricâte poziții. Fiecare jucător are doi nebuni, unul care mută pe câmpurile albe, altul care mută pe câmpurile negre.
Turnul valorează cinci puncte și poate muta pe verticală sau pe orizontală.
Regina valorează nouă puncte și poate fi catalogată drept o combinație între turn și nebun. Aceasta poate muta pe verticală, pe orizontală și pe diagonală.
Regele este cea mai valoroasă piesă de pe tabla de șah. Poate muta doar o pătrățică, în orice direcție.
Trei mutări speciale
Prima mutare este rocada, care poate fi făcută între rege și turn. Îți poate feri regele și poate crea o legătură cu turnurile. Rocada mică se poate face pe flancul regelui, iar rocada mare se face pe flancul reginei. Regele se mută două câmpuri, iar turnul va trece pe cealaltă parte.
A doua mutare specială este promovarea pionului. Când un pion ajunge pe ultima linie, se poate transforma în orice piesă cu excepția regelui.
A treia mutare specială se numește ”en passant” (în trecere). Când pionul adversarului trece pe lângă pionul tău mutând două pătrățele, îl poți captura pe diagonală.
Cum se dă șah și cum ieșim din el? Șah mat, joc terminat!
Atunci când ataci regele adversarului, e șah. Sunt trei variante pentru a ieși din șah: mutarea regelui, blocarea poziției punând o piesă în față sau capturarea piesei care dă șah.
O poziție de șat mat este o poziție din care adversarul nu mai poate scăpa regele. Atunci, partida se termină.
O partidă de șah se poate termina și cu remiză. O poziție de pat este momentul în care nu se ajunge la șah, dar unul din jucători nu mai poate face vreo mișcare. Indiferent de câte piese ai pe tablă, partida se termină remiză.
Mit popular greșit în șah
Cea mai comună greșeală din șah este aceea că jucătorul cu piesele albe începe partida și poate muta două piese. Albul începe partida, dar face tot o mutare, nu două.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News