Participanții la Olimpiada de Iarnă de la Beijing, sfătuiți să folosească telefoane cu cartelă! Motivul e înfricoșător

Participanții la Olimpiada de Iarnă de la Beijing, sfătuiți să folosească telefoane cu cartelă! Motivul e înfricoșător Sporturi

Șapte țări și-au îndemnat sportivii prezenți la Olimpiada de Iarnă de la Beijing să își lase telefoane personale acasă și să utilizeze telefoane noi cu cartele prepay. 

Aproape 1.000 de sportivi au fost sfătuiți de Comitetele Olimpice din țările lor să folosească telefoane cu cartelă prepay, pe perioada Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing (4-20 februarie 2022).

Șapte țări și-au sfătuit sportivii să nu vină cu telefoanele mobile în China

Oficialii olimpici din SUA, Marea Britanie, Canada, Elveția, Suedia, Germania și Olanda le-au spus sportivilor să nu aducă echipamentul electronic personal în China și să folosească telefoane cu cartele prepay. Motivul e că dispozitivele ar putea fi accesate cu ușurință de serviciile de informații chineze prin intermediul rețelelor mobile sau prin aplicația My2022, pe care participantii la JO 2022 au fost obligați să o descarce, fiind pusă la dispoziție de gazdele competiției. Conform unui raport al companiei Citizen Lab, aplicația My2022 conține mai multe vulnerabilități, care pot fi ușor speculate, dar și o listă de 2.442 cuvinte sau fraze care pot declanșa alerte de securitate.

"My2022 este o aplicație înfricoșătoare"

"E un stat care își supraveghează cetățenii și oaspeții, într-o manieră orwelliană. Pot accesa orice dispozitiv și aduna informații din arhive, mesaje, convorbiri, fișiere, fotografii sau folosirea diverselor aplicații. Au resurse să acceseze orice aparat și orice fișier, să extragă informații sau să adauge fișiere. Ce e mai grav e că, dacă folosesc propriul telefon, chinezii pot avea acces la identitatea de rețea a sportivilor.

Nu e vorba doar de numărul de telefon, care poate fi schimbat, ci de amprenta pe care un om o are online - conturi, aplicații și site-uri pe care le accesează. Poți schimba parole sau aparate, dar te pot repera online imediat. My2022 este o aplicație înfricoșătoare, din punct de vedere al siguranței informatice", a spus Gary Miller, specialist în securitate informatică, pentru Sportsmail. 

Ar exista filtre de securitate pentru Tiananmen, Dalai Lama și uiguri

Deși filtrele sunt aplicate mai ales pentru înjurături, critici și conversații privind liderii Partidului Comunist Chinez sau subiecte sensibile, precum evenimentele din Piața Tiananmen, Dalai Lama sau genocidul contra minorității uigure din provincia Xinjiang, și alte cuvinte pot declanșa supravegherea sportivilor, dacă aceștia ar conversa, de exemplu, despre Shuai Peng sau LGBT. 

"Trebuie să plecăm de la premiza că orice text, vizitare de site și acord de accesare poate fi monitorizată și compromisă", a transmis United States Olympic and Paralympic Committee celor 223 de sportivi și antrenori din staff-ul pentru Beijing. De asemenea, British Olympic Association a oferit dispozitive temporare delegației sale. 

CIO, criticată pentru că a devenit aliat al Beijingului

Săptămâna trecută, Yang Shu, directorul adjunct pentru relațiilor internaționale al Comitetului de Organizare de la Olimpiadei de la Beijing, a declarat într-o conferință de presă că "departamente dedicate" vor investiga comentariile sportivilor la JO 2022, autoritățile chineze nefiind dispuse să tolereze sportivii care critică legile chineze și situația politică din țara gazdă. 

În același timp, Comitetul Internațional Olimpic a fost criticat de Rob Koehler, directorul general al organizației internaționale Global Athlete, pentru că "a sfătuit sportivii să nu fie vocali, să concureze și să aibă o părere despre ce se întâmplă în China, abia după ce se întorc acasă. Tăcerea înseamnă complicitate și e o situație care ne îngrijorează. E ridicol să spui unui sportiv dintr-o țară democratică să tacă. Dar CIO nu a indicat că va proteja vreun sportiv, ce ar avea o părere sau ar face o declarație, care să nu fie pe placul autorităților chineze". 

De asemenea, o investigație a CIO a concluzionat că aplicația My2022 nu prezintă "vulnerabilități critice" și că a fost de acord cu implementarea sa pentru că autoritățile chineze vor doar să monitorizeze starea de sănătate a sportivilor, din cauza pandemiei de coronavirus. 

Sursa foto - @beijing2022

ARTICOLE PE SUBIECT















Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!