Mandrie nationale si schimbari majore! Ce aduce Euro 2020 in fotbalul romanesc
Cum ajung proiectele care 'nu se vad' in prim-planul european.
Se stie ca UEFA EURO 2020 va fi, gratie unicitatii sale, cel mai mare EURO organizat vreodata, fiind greu de crezut, daca nu imposibil, ca vom mai avea vreo editie gzduita de 12 orase din tot atatea tari.
Pentru Romania – tara care a gazduit, printre multe altele, Universiada din 1981 la nivel de sport, Europeanul U21 din 1998, EURO U19 din 2011 si finala UEFA Europa League din 2012, pregatindu-ne de un al doilea EURO U19, cel din 2021 -, turneul final de anul viitor reprezinta cel mai mare eveniment sportiv (nu numai fotbalistic) care a “poposit” pe meleagurile noastre de-a lungul istoriei Romaniei.
Inutil sa detaliem beneficiile pe care EURO 2020 le va aduce Bucurestiului si Romaniei in plan financiar. Este, insa, la fel de adevarat ca avem de-a face cu un “boom” in planul imaginii Capitalei si al tarii, dar si o oportunitate uriasa pe care o au romanii de a-si reconfirma statutul de europeni in adevaratul inteles al cuvantului.
E, daca vreti, si o ocazie de a aduce la suprafata activitati necunoscute sau ignorate de mass-media, demersuri care “nu se vad”, dar care reprezinta baza piramidei, conditie sine qua non de a dobandi sansa unui varf de piramida stralucitor.
Astfel a efectuat site-ul oficial al UEFA, uefa.com, o introspectie a ceea ce a izbutit Federatia Romana de Fotbal, de uriasa munca depusa intru dezvoltarea fotbalului de baza, asa-numitul Grassroots, cu toate ramurile sale, dar si de modul in care marea competitie de anul viitor vine in sprijinul tuturor acestor demersuri.
“EURO 2020 va oferi un urias impuls dat eforturilor FRF de a consolida acest sport national care este fotbalul, incepand de la Arena Nationala si terminand cu micile comunitati care participa la Cupa Satelor”, este introducerea colegilor de la uefa.com, care redau si declaratia presedintelui FRF, Razvan Burleanu, aceste admitand ca “avem de-a face cu o oportunitate unica, una care nu se va intoarce curand”.
Prilej de mandrie nationala
“Mai mult de 85 la suta dintre romani sprijina organizarea acestui EURO si sunt mandri ca beneficiaza de aceasta ocazie”, adauga seful FRF, subliniind ca “cel mai important obiectiv pe care ni l-am trasat fiind de a organiza perfect meciurile programate la Bucuresti, dar si, gratie acestora, sa dezvoltam infrastructura la nivel national, astfel incat, in viitor, sa mai putem gazdui multe alte turnee finale fotbalistice de anvergura”.
Antrenarea si pregatirea specialistilor de maine
Dincolo de fireasca dorinta de a beneficia de necesara infrastructura pentru a pastra Bucurestiul si Romania pe harta elitei fotbalului European si de a folosi o asemenea oportunitate, cum este EURO 2020, in vederea oferirii imboldului de a construi si de a dezvolta, FRF nu scapa din vedere – aspect relevat de uefa.com – aspectul uman.
“Mai mult de 2.000 de voluntari de pe intreg cuprinsul tarii au aplicat pentru a munci pentru turneul final, subliniind entuziasmul national in ceea ce priveste EURO 2020, paleta de varsta incepand cu adolescentii si terminand cu bunicii, dar incluzand si fosti fotbalisti profesionisti”, subliniaza uefa.com, care nu scapa din vedere eforturile de a amplasa Fan Zone-ul in celebra Piata a Constitutiei, dar si deschiderea inainte de termen a Targului de Craciun, tocmai pentru a primi cum se cuvine oaspetii prezenti la tragerea la sorti a grupelor turneului final.
Este vorba despre oameni care vor lucra in diferite domenii, fiind invatacei azi si, cu siguranta, specialisti maine, si gratie experientei pe care o vor acumula datorita EURO 2020.
Beneficiile programului HatTrick
Toate cele de mai sus sunt fata vazuta. Exista, insa, evident, si cea nevazuta. Din 2004, reliefeaza uefa.com, forul fotbalistic european directioneaza venituri generate de EURO in vederea sprijinirii eforturilor depuse de federatiile nationale afiliate de a-si imbunatati si/sau moderniza infrastructura, gratie programului de asistenta HatTrick.
Trei sunt obiectivele acestuia: investitii, educatie, impartasirea cunostintelor.
In Romania, roadele derularii acestui program se vad, incepand cu Centrele Nationale Buftea si Mogosoaia, continuand cu investitiile in construirea de noi si noi terenuri in intreaga tara (recent, UEFA a alocat fondurile necesare construirii de terenuri artificiale, plus proiectul de construire a 400 de baze sportive la nivel national, primele 11 urmand sa fie date in folosinta in primavara lui 2020) si terminand (desi procesul este unul complex si continuu) cu oamenii in sine.
Nu de alta, dar una dintre intentii este de spori pana la cuantumul de 300.000 numarul practicantilor fotbalului, ceea c ear insemna triplu comparativ cu nivelul atins in 2014. “EURO 2020 reprezinta, si din acest punct de vedere, o oportunitate unica de a inspira sute si sute de baieti si de fete sa joace fotbal”, subliniaza Razvan Burleanu, uefa.com subliniind si acoperirea in fapte a spuselor. Mai precis, este scos in evidenta noianul de competitii pentru cei mici, pentru baieti si fete, pentru copiii si tinerii care locuiesc in zonele rurale si care, gratie unor asemenea intreceri, capata dreptul sa spere la sansa afirmarii, de etalarea, slefuire si exploatare a talentului ascuns, cum se exprima uefa.com. Cupa Satelor, alte competitii pentru copiii Under 13 si nu numai, sunt mostre ale interesului si eforturilor FRF, doar o particica a uriasului ansamblu Grassroots.
Asa cum spuneam, unul necunoscut si ignorant, dar crucial pentru dezvoltare si remarcat ca atare de UEFA.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News