Drumul spre fericire. Foarte mulți îl caută, dar nu toți îl găsesc prin cea mai simplă cale care, de fapt, e la îndemâna tuturor: sportul!
O simplă căutare online arată că, dintre cei patru hormoni ai fericirii, trei (serotonina, dopamina, și endorfinele) se eliberează în cantități mari în organism prin practicarea sportului, prin exerciții și activități fizice. Iar sportul cel mai ușor de practicat, care necesită cele mai puține investiții, e alergarea. Nu e deloc întâmplător că acest sport e pe un trend ascendent, la nivel global. Inclusiv la noi, unde sedentarismul face ravagii în continuare, alergarea e, în mod cert, un sport tot mai popular. Ceea ce se reflectă în faptul că, în fiecare sezon, avem tot mai multe curse stradale și montane care devin sold-out. Ceea ce acum un deceniu, de pildă, era ceva de neconceput.
Iar cine se apucă de alergare și, foarte important, se ține de treabă, descoperă din mers ceva de neînțeles pentru cei care nu practică acest sport: alergarea dă dependență! Pentru că, pur și simplu, „desface“ ceea ce putem numi „cutia de endorfine“.
Văzând cum alergarea a cunoscut un adevărat „boom“ la nivel mondial, giganții industriei sportului s-au angrenat într-o veritabilă „cursă“ de a pune pe piață pantofii care să ușureze cât mai mult alergarea, care să ofere o reală susținere în timpul efortului. Așa au apărut încălțările din categoria „Long run“, destinate alergărilor lungi, în care accentul se pune pe durata alergării, pe atenuarea impactului cu suprafața dură și nu pe viteză.
Și cum sezonul competițional 2025 bate la ușă – primul maraton major va fi, la Tokyo, pe 2 martie – marile branduri vor lansa, în următoarele săptămâni, modelele la producția cărora au lucrat un an, dacă nu și mai mult! Americanii de la Under Armour au „furat“ startul, devenind prima mare companie care a lansat, pe 17 ianuarie, la Dubai (Emiratele Arabe Unite), modelul revoluționar destinat alergărilor lungi: Infinite Elite 2.
Sport.ro a fost singurul site din România care a avut un reprezentant la această lansare. Am putut testa astfel, pe parcursul a patru zile (trei la Dubai și una la București), care au inclus peste 50 de kilometri de alergări, niște încălățări care, potrivit Under Armour, sunt menite să „înghită“ kilometri.
Concluzia jurnalistului Amir Kiarash (foto, jos, stânga), cu zece maratoane la activ și numeroase curse pe alte distanțe mai scurte? După foarte multe încercări, unele eșuate, într-un final, Under Armour se poate mândri cu niște încălțări de alergare care te ajută cu adevărat în timpul efortului, care te propulsează și care te fac să-ți dorești să lungești sesiunea de alergare. Așadar, „rețeta fericirii“ are toate „ingredientele“ cu Infinite Elite 2.
L-au băgat la „slăbit“
Acum un an, când Under Armour a lansat prima verisiune a acestor încălțări, recenziile n-au fost tocmai strălucite. Infinite Elite, versiunea originală, deși avea o mare calitate, și anume, atenuarea impactului cu suprafața dură și, implicit, întâzierea apariției oboselii acumulate în picioare, prezenta câteva minusuri importante.
În primul rând, la 326 de grame, Infinite Elite se simțea ca o „cărămidă“, dacă cineva își propunea să adauge viteza la o sesiune mai lungă de alergare. Tocmai de aceea, Infinite Elite 2 a fost băgat la „slăbit“. Rezultatul? Din laboratoarele din Baltimore (SUA) a ieșit o nouă versiune, care cântărește cu 45 de grame mai puțin. Poate că o asemenea diferență nu spune mare lucru unui om care nu aleargă, însă pentru un alergător, această diferență e colosală. Și se simte în picioare!
Pantoful te ajută cu adevărat
Această îmbunătățire majoră, adusă modelului Infinite Elite 2, vine „la pachet“ cu o altă premieră pentru niște încălțări din categoria „Long run“ marca Under Armour.
Concret, vorbim despre acea propulsie, atât de căutată de alergători, când își aleg încălțările. Practic, această calitate „face toți banii“ și diferențiază o pereche de încălțări cu care mergi pe stradă de una cu care vrei să alergi. Iar Under Armour Infinite Elite 2 te convinge, încă din primele minute, că e partenerul tău, dispus să preia o parte a efortului în timpul unei sesiuni în care vrei să alergi mult, să pui accentul pe distanța acoperită.
La Dubai, Infinite Elite 2 a putut să „ducă“ un ritm foarte bun, de 4,50 de minute pe kilometru, în timpul unei sesiuni în care s-a alergat mai tare (alergătorii avansați au terminat sesiunea chiar cu ritmul de 3,50 min / km!). E pentru prima dată când colecția pantofilor de alergări lungi de la Under Armour are un model capabil atât să atenueze impactul cu suprafața dură, cât și să ofere o propulsie reală.
Aceste caracteristici sunt foarte utile, mai ales pentru cei care nu-și doresc să „spargă“ o avere pe mai multe perechi de încălțări pentru fiecare tip de antrenament (alergări lungi, alergări de viteză). Infinite Elite 2 e un model capabil să facă ambele sesiuni.
De la +30 de grade Celsius, la 3 grade
La Dubai, una dintre sesiunile de probă, de 12 kilometri, s-a desfășurat sub soarele arzător din deșertul Al-Qudra. Aici, a fost testat cât de bine „respiră“ materialul din care e facut Infinite Elite 2. Și la acest capitol, modelul lansat de Under Armour s-a prezentat admirabil. Pentru că, dacă sunt încălțări în care piciorul „îți ia foc“, materialul din care e făcut Infinite Elite 2 te face să și uiți că îi ai în picioare. Iar dacă modelul a făcut față căldurii din deșert, firește, în timpul sesiunii de la București, la o temperatură de aproximativ 3 grade Celsius, confortul oferit de material chiar că n-a fost o problemă.
Infinite Elite 2: capitole la care nu excelează
Motto-ul Under Armour, la sediul lor central din Baltimore, stă scris pe un perete pe lângă care trec, zilnic, angajații: „Our best product is yet to come“ (n.r. – produsul nostru cel mai bun încă nu s-a lansat).
Pornind de aici, e clar că și Infinite Elite 2 are capitole la care pot fi aduse îmbunătățiri la următoarele versiuni. Pe suprafață umedă, aderența poate fi mai bună. Nu „patinezi“, dar simți cum trebuie să depui un efort mai mare pentru a-ți menține echilibrul.
Apoi, există o problemă legată de lățimea încălțărilor. Care sunt mai înguste, comparativ cu prima versiune a aceluiași model. Pe distanțe mai scurte, acest detaliu nu creează probleme / disconfort. Dar la alergările mai lungi sau la cele desfășurate pe o temperatură ridicată (cum a fost în deșert), când piciorul se umflă, simți cum degetul mare se lipește de vârful pantofilor. Soluția poate fi achiziționarea unei perechi cu jumătate de număr mai mare față de mărimea purtată, în mod obișnuit.
Când va ajunge la noi în magazine?
La nivel global, Under Armour Infinite Elite 2 s-a lansat deja pe data de 17 ianuarie. În SUA, acest model costă 160 de dolari. În Europa, prețul va fi de 160 de euro.
În magazinele Under Armour din România – la Iulius Mall din Cluj, dar și la București, la Băneasa Shopping City, Mega Mall și AFI Cotroceni – Infinite Elite 2 încă n-a apărut. Se estimează că va ajunge la aceste magazine, dar și pe site-ul www.underarmour.ro, în luna aprilie.
Culisele fabricării unor încălțări de alergare: „Ne-am propus două obiective mari“
Aflat la Dubai, Jonathan Hutnyan, „creierul“ laboratorului Under Armour, unde se lucrează cu minuțiozitate la lansarea încălțărilor de alergare, ne-a explicat ce volum de muncă implică acest proces. Vorbim despre un efort în echipă, în condițiile în care specialiștii țin legătura, în permanență, cu atleții Under Armour care testează pantofii aflați în faza de producție. E nevoie de mii de ore de muncă, de teste și modificări repetate, înainte ca un model, precum Infinite Elite 2, să ajungă pe rafturile magazinelor.
Sport.ro: Ce se întâmplă în culise, înainte ca o nouă versiune de încălțări, precum Infinite Elite 2, să ajungă la publicul larg?
Jonathan Hutnyan (Under Armour Performance Run Footwear Expert): Am început să lucrăm la modelul acesta din 2023. De obicei, ciclul de producție durează cam 18 luni. După lansarea primei versiuni, care a apărut pe piață anul trecut, ne-am documentat în ceea ce privește modul în care s-a comportat Infinite Elite 1. Acel feedback ne-a ajutat să ajungem, ulterior, la această versiune îmbunătățită, care e Infinite Elite 2. De la bun început, ne-am propus două obiective mari: să reducem greutatea încălțărilor și să îmbunătățim capacitatea pantofilor de a atenua impactul cu suprafața dură.
Ce diferențiază o pereche de încălțări din categoria „Long run“, cum e acest model Infinite Elite 2, de alți pantofi de alergare?
În această gamă Infinite, noi căutăm să oferim niște încălțări cu o talpă cât mai eficientă în a reduce oboseala musculară acumulată în picioare. Atleții noștri, care folosesc Infinite Elite 2, vor ca picioarele lor să fie cât mai bine protejate, cât mai fresh, inclusiv când ajung la 100 de kilometri alergați pe săptămână.
Credeți că la acest model, pe care tocmai l-ați lansat, ați ajuns la greutate optimă?
În această industrie a pantofilor de alergare, toată lumea înceară să facă niște încălțări cât mai ușoare. Noi însă avem în vedere nu doar greutatea cât mai mică. Vrem să obținem greutatea optimă. De aceea, facem și foarte multe teste, atât pe teren, cât și în laboratoarele noastre, înainte de a lansa un model. Pe scurt, nu vrem ca randamentul pantofilor să aibă de suferit, doar de dragul de a „tăia“ câteva grame. Pentru că, dacă scade calitatea încălțărilor, odată cu greutatea, atunci sportivul nu e protejat / ajutat. De aceea, încercăm mereu să găsim acest echilibru între greutatea încălțărilor și randamentul lor.