Ce inseamna ancheta DNA pentru "scriitorii" Becali, Copos si Gica Popescu. Avocat: "Se intorc la puscarie daca se dovedeste ca au inselat instanta"
Gigi Becali, Mihai Stoica, George Copos, Ioan Becali, Gica Popescu ori Ioan Niculae - sunt doar cativa dintre detinutii celebri care au devenit autori prolifici de lucrari stiintifice in spatele gratiilor.
Unii dintre ei eliberati conditionat si cu ajutorul unor reduceri de pedeapsa ca urmare a "lucrarilor stiintifice" pe care le-au scris se vad acum pusi intr-o situatie complicata.
DNA s-a autosesizat si a intocmit un dosar de cercetare in care sunt investigate infractiunile de favorizare a faptuitorului si de creare a unui mecanism prin intermediul caruia legea a fost pacalita. In dosar sunt anchetati profesori, functionari au unor penitenciare si editori, dar si cei care au beneficiat de pe urma publicarii asa numitelor "opere stiintifice".
Iar aceasta ancheta poate avea repercursiuni atat asupra faptuitorilor, dar si a celor care i-au favorizat, spune o avocata cunoscuta in Romania. Diana Hatneanu, fost director executiv al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR - CH) a vorbit pentru Prosport, aceasta explicand ca, in cazul in care DNA va prezenta dovezi ale incalcarii legii, pedepsele pot fi unele grele.
"Liberarea conditionata poate fi revocata inclusiv pentru ca au comis alte infractiuni. Dar DNA trebuie sa le dovedeasca. Aici, lucrurile sunt putin complicate, pentru ca procedurile din lege sunt neclare. Trebuie sa mentionam ca decizia finala a liberarii conditionate ii apartine intotdeauna judecatorului. Comisia de la penitenciar nu poate decat sa dea un aviz. In ceea ce priveste caracterul stiintific al lucrarii...
M-am uitat, de exemplu, pe cartea lui Becali. E o carte cu poze. Dar aici intervine un criteriu subiectiv. Daca membrilor respectivei comisii de analiza li s-a parut ca o carte cu poze este o lucrare stiintifica...e parerea lor.
In ceea ce-i priveste pe profesorii universitari, ei dau o recomandare in care atesta ca lucrarea respectiva e de interes public. Si aici intervine un criteriu subiectiv. Daca respectivului profesor i s-a parut ca acea carte cu poze sau cu emoticoane e de interes, e parerea lui. DNA trebuie sa demonstreze ca la mijloc a fost vorba de altceva, fie de o grava neglijenta, fie ca respectivii au primit spaga", a explicat avocata Diana Hatneanu pentru Prosport.
Infractiunile ii pot trimite din nou in spatele gratiilor pe cei care au beneficiat de pe urma lucrarilor. La condamnarile initiale ale acestora se pot aplica si sporuri.
"Te condamna pentru noile infractiuni si o iei de la capat cu sporul aferent de pedeapsa. Este ca si cum n-ar fi existat acea decizie de liberare conditionata. La vechea pedeapsa se adauga sportul primit pentru noile infractiuni, apoi se deduce partea pe care ai executat-o inca (...)", a mai spus Diana Hatneanu pentru sursa citata.
Exista insa doua tipuri de beneficiari ai acestor lucrari si automat ale reducerilor pedepselor. Sunt cei care au scris lucrari si si-au redus pedepsele, insa operele lor nu sunt tocmai stiintifice, desi asa au fost categorisite, si cei care si-au insusit scrierile altora, care au incercat sa pacaleasca legea.
"Una este sa fie in discutie caracterul stiintific al lucrarii, care are o latura subiectiva - domnule, asa am considerat noi, ca opera aceea e valoroasa - dar e productia proprie, alta e cand e vorba de un plagiat. In cel de-al doilea caz vorbim despre fals si uz de fals", a conchis avocata Diana Hatneanu.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News