Diferențe ireconciliabile. Cele patru cerințe ale lui Putin pentru a opri războiul din Ucraina

Diferențe ireconciliabile. Cele patru cerințe ale lui Putin pentru a opri războiul din Ucraina Stiri

Președintele rus rămâne ferm pe poziții, deși războiul-fulger a eșuat și o victorie asupra Ucrainei e puțin probabilă, fără pierderi umane și economice masive. 

Într-o convorbire cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care încearcă să intermedieze negocierile de pace, Vladimir Putin a specificat cele patru condiții esențiale, pentru a accepta încheierea luptelor în Ucraina și a retrage trupele ruse din țara vecină. Potrivit BBC, președintele rus vrea promisiuni ferme că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, că se va supune unui proces de dezarmare masivă, că scena politică de la Kiev va fi "denazificată" și că Volodimir Zelenski va accepta alipirea oficială a regiunilor Donbas și Crimeea la Rusia.

Ucraina refuză ferm trei condiții și e parțial de acord cu a patra

Din cele patru condiții cerute de Kremlin, Ucraina pare deocamdată de acord doar cu faptul că nu va putea deveni parte a NATO în viitorul apropiat, dar Kievul refuză să semneze o înțelegere cu Rusia în care să accepte interzicerea candidaturii la Organizația Tratatului Nord-Atlantic în perpetuitate. 

Ceilalți termeni ai unei posibile înțelegeri nu par să fie bifați prea curând. "Denazificarea" cerută de Putin ar însemna instalarea în Ucraina a unui regim prietenos cu Rusia, ceea ce pare de neconceput acum, după ce zeci de mii de ucraineni și-au pierdut viața în luptele cu forțele ruse sau separatiștii din estul țării și peste 3 milioane de refugiați au păsăsit țara, iar o dezarmare parțială este scoasă din ecuație, până când trupele ruse și aliații lor nu vor pleca sau nu vor fi alungate de pe teritoriul ucrainean. 

Și a patra condiție, recunoașterea teritoriilor separatiste din Donbas și Crimeea și alipirea lor oficială la Rusia iese din discuție, mai ales că Ucraina va primi în curând materiale militare în cantități însemnate de la aliații occidentali și se așteaptă ca armata ucraineană să înceapă o ofensivă puternică pe mai multe fronturi pentru împingerea agresorilor la granițele de dinainte de 6 aprilie 2014.  

Rusia are pierderi umane, militare și economice imense

Intrat în a 23-a zi, atacul Rusiei asupra Ucrainei stagnează pe toate fronturile, nereușind să bifeze capturarea niciunuia dintre orașele mari vizate. Armata rusă și aliații au pierderi masive, după unele surse între 10.000 și 14.000 de soldați decedați, printre care patru dintre cei 20 de generali trimiși să conducă atacul, 444 de tacuri, 86 de avioane, 108 elicoptere, 43 de sisteme de rachete, 3 vase maritime, 864 autovehicule, 201 piese de artilerie, 1.455 de vehicule blindate și 10 echipamente speciale militare.

Liniile de comunicație și de aprovizionare ale trupelor ruse au fost întrerupte des de atacurile de guerilă ale ucrainenilor, soldații rămânând fără combustibil, armament și hrană, în timp ce valoarea rublei și a acțiunilor companiilor rusești au fost semnificativ afectate de sancțiunile impuse de țările care au condamnat agresiunea. Conform unui studiul condus de Centre for Economic Recovery, CIVITTA și EasyBusiness, atacul asupra Ucrainei a ajuns să coste Rusia peste 20 de miliarde de dolari în fiecare zi, o sumă imensă pentru o economie care suferea și înainte de impunerea sancțiunilor.  

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!