După ce Mircea Lucescu a devenit în mod surprinzător selecționer, Rinat Ahmetov își îndreaptă și el atenția către România!

Rinat Ahmetov ahmetov sahtior donetk miliardar ucrainean Sahtior Donetk Ucraina Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 12 Septembrie 2024, 15:45
Data actualizarii: Vineri 13 Septembrie 2024, 12:45
Patronul lui Șahtior Donețk va inaugura o afacere uriașă în țara noastră. 

Rinat Ahmetov este cel mai bogat om din Ucraina și patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk

Ahmetov va avea trei parcuri eoliene în România

Ucraineanul va construi parcul fotovoltaic Glodeni II (60 MW), în județul Mureș, acesta fiind construit de grupul ucrainean DTEK, prin intermediul DRI, subsidiara sa cu sediul la Amsterdam (Olanda). Afacerea a primit pe 10 septembrie ultimul aviz de construcție de la Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și va fi funcțional începând cu vara anului 2025. Conform informațiilor Sport.ro, investiția s-ar ridica la aproximativ 80 de milioane de euro

Portofoliul de proiecte al companiei DTEK mai cuprinde un parc eolian de 60MW în Ruginoasa (judeţul Iaşi) şi un parc fotovoltaic de 126 MW achiziţionat recent în Văcăreşti (judeţul Dâmboviţa), a cărei construcție va începe la finalul anului 2024. 

E acuzat că a moștenit activele unui periculos interlop asasinat

Rinat Leonidovych Ahmetov (57 de ani) este născut în Donețk, aparținând grupul etnic al tătarilor de pe Volga și fiind de religie musulman sunni. De profesie economist, el a declarat că a strâns primele milioane făcând afaceri riscante în primii ani de după căderea URSS, fără să ofere mai multe informații. Însă presa din Ucraina l-a acuzat că ar fi moștenit activele imperiului financiar al lui Akhat Bragin, unul dintre cei mai periculoși interlopi din țara vecină. Cunoscut ca "Alik Grecul", acesta a decedat împreună cu șase bodyguarzi, în urma unei explozii survenite pe 15 octombrie 1995, pe stadionul lui Șahtior Donețk.  

Începând cu a doua jumătate a anilor '90, beneficiind de importante conexiuni politice la Kiev și în Donbas, afaceristul a început să strângă numeroase proprietăți imobiliare, bănci, fabrici și alte afaceri, sub spectrul System Capital Management (SCM). 

În acest moment, principalele afaceri ale oligarhului ucrainean sunt SCM Holding, Metinvest (minerit și metalurgie), DTEK (energie), First Ukrainian International Bank (finanțe), Ukrtelecom (telecomunicații), ESTA Holding (imobiliare), Corum Group (inginerie mecanică), UMGI (UMG Investments, până în 2023 / investiții), Portinvest, Lemtrans, Transinvest Holding (transpoeturi), HarvEast Holding (agricultură) și FC Șahtior Donețk (fotbal). 

Oficial e al 785-lea cel mai bogat afacerist din lume

Conform datelor oficiale, acesta ar avea o avere de doar 4 miliarde de dolari, fiind clasat pe locul 785 în topul Forbes al celor mai bogați oameni la nivel mondial, dar Ahmetov ar fi înregistrat pierderi de peste 20 de miliarde de dolari doar prin distrugerea parcurilor industriale "Azovstal" și "Illich" din Mariupol și a termocentralelor deținute prin intermediul DTEK. În aprilie 2024, compania energetică a lui Ahmetov mai producea doar 460 de megawați, din producția inițială de 5.000 de megawați, după atacurile sălbatice ale armatei ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.  

A fost forțat de Zelensky să renunțe la imperiul său din mass-media

Fost membru al Verkhovna Rada și considerat un suporter al fostului președinte pro-rus Viktor Ianukovici, acesta ar fi avut un rol important în Revoluția Portocalie din 2014, când politicianul a fost înlăturat de la putere, după fraudarea alegerilor prezidențiale, și a fost un pion important în numirea lui Viktor Iușcenko în acest post. Inițial, a fost acuzat că era un finanțator al lui Pavel Gubarev și al mișcării separatiste din Donbas, dar organizația pro-rusă a atacat și a preluat fără menajamente afacerile acestuia în regiunea din Estul Ucrainei. 

În noiembrie 2021, președintele Volodymyr Zelensky l-a acuzat de organizarea unei lovituri de stat printr-o campanie mediatică denigratoare și acesta a fost obligat să renunțe în favoarea guvernului la toate afacerile din mass-media (holdingul Media Group Ukraine - televiziunile TRC Ukraine, Futbol, Indigo TV, NLO TV, Donbass, Sigma, Channel 34, Ukraine 24, + publicațiile de sub umbrela companiei Segodnya). Miliardarul ar fi donat civililor și armatei ucrainene aproape 300 de milioane de dolari, dar afacerile acestuia au reînceput să înflorească, un exemplu de adaptare la economia de război fiind construcția de blidaje pentru tancuri, piese de artilerie sau veste antiglonț.  

Foto - Getty Images

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!