GALERIE FOTO După stadion modern, Iașul va avea și sală polivalentă nouă!

sala polivalenta iasi Compania Nationala de Investitii Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației primaria iasi sala polivalenta Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 15 August 2024, 13:53
Data actualizarii: Joi 15 August 2024, 14:19
Primăria Municipiului Iași a anunțat demararea construirii unei noi Săli Polivalente.

Noua locație va avea o capacitate de aproape 10.000 de locuri, iar valoarea investiției se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro. Proiectul datează de mai mulți ani și a fost aleasă varianta mai ieftină.

Finanțarea va fi asigurată de CNI

Finanțarea urmează să fie asigurată în cea mai mare parte de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții (CNI). Sala Polivalentă va fi construită în zona Moara de Vânt, pe un teren pus la dispoziție de către Primăria Iași. Construcția ar fi trebuit finalizată până la finalul anului 2027, dar a întârziată pentru că a trebuit refăcut proiectul. Locația a fost mutată cu 350 de metri, pentru că noua sală ar fi fost în imediata apropiere a Spitalului Regional de Urgență (SRU).

Arena ar urma să aibă 29 de metri înălțime și design-ul este inspirat din coroana Reginei Maria, urmând să poarte și numele fostei suverane a României. Sala va avea multiple facilităţi de servire pentru public, spaţii comerciale, garderobe, grupuri sanitare, puncte de prim ajutor, terase exterioare, un muzeu și spații de expoziție și conferințe. Complexul ar urma să mai conțină o sală de antrenament cu o arie construită de 1.833 metri pătraţi şi cu o capacitate maximă de 110 persoane, dar și terenuri sportive în aer liber cu o suprafaţă totală de 1.666 de metri pătraţi.

Actuala sală polivalentă a fost construită în 1972

În "Capitala Moldovei" funcționează acum Sala Polivalenta "Dan Constantin Irimiciuc" (2.000 locuri), construită în anul 1972 și reparată parțial în 2007, care este denumită după un sportiv de renume internaţional, component al CSU Politehnica Iaşi şi căpitan al echipei de sabie a României în perioada 1970-1975. 

Iașul are echipele profesioniste CS Politehnica Iasi (handbal masculin), CSM Iași 2020 (handbal feminin) și CS Politehnica Iași (baschet masculin), dar noua sală ar putea aduce un reviriment și pentru voleiul și futsalul din localitate. 

Noul stadion costă 80 de milioane de euro

Nu este singurul proiect sportiv de mare anvergură care ar trebui să demareze în Iași. Un stadion modern ar urma să fie construit în curând, pentru a înlocui arena "Emil Alexandrescu" din Copou, inaugurată în 1962 și renovată ultima dată în 2016.

Primăria a alocat un teren de 45 de hectare în zona Șes Bahlui, acolo unde se desfășoară acum festivalul de muzică Afterhills. Autoritățile locale au alocat deja 100 de milioane de lei dintr-un împrumut de la BRD și speră ca restul sumei până la 80 de milioane de euro să fie atras de la bugetul de stat. 

Foto - Primăria Municipiului Iași (FB)

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!