Autorităţile din Nepal vor majora taxele pentru escalarea vârfului Everest (8.848,86 m), cel mai înalt de pe planetă, la 15.000 de dolari pentru străini şi vor implementa reglementări mai restrictive pentru a răspunde preocupărilor legate de mediul înconjurător, au anunţat surse oficiale.

Începând cu 1 septembrie 2025, taxa de permis pentru străinii care vor urca pe Everest în primăvară va creşte de la 11.000 de dolari la 15.000 de dolari de persoană, a declarat Indu Ghimire, secretar adjunct al Ministerului nepalez al Turismului.

Restul sezoanelor, care atrag mai puţini alpinişti, vor înregistra, de asemenea, creşteri ale preţului permiselor, până la 7.500 de dolari în toamnă (de la 5.500 de dolari în prezent) şi la 3.750 de dolari în iarnă şi în timpul musonului (de la 2.750 de dolari). În plus, valabilitatea permiselor a fost redusă de la 75 la 55 de zile, potrivit Agerpres.

Această mărire a tarifelor se datorează unei creşteri a numărului de alpinişti care în fiecare an încearcă să escaladeze "acoperişul lumii", ceea ce a dus la supraaglomerarea versanţilor şi la un impact ecologic sever, în condiţiile în care tabăra de bază de pe Everest, situată la 5.364 de metri, găzduieşte peste 2.000 de persoane în fiecare sezon de alpinism.

Pentru a atenua impactul asupra mediului al tuturor acestor alpinişti, Indu Ghimire a adăugat că au fost modificate cu efect imediat "regulamentele de alpinism pentru a reduce poluarea şi a fost lansată o iniţiativă de adoptare a practicilor durabile pentru a păstra ecosistemul fragil al Everestului".

Aproape 8.900 de alpinişti au atins cel mai înalt vârf din lume pe partea nepaleză a Everestului, începând din 1953.