Fostul sponsor principal al FCSB, cea mai mare fraudă de asigurări din istoria României!
Paguba în urma falimentului City Insurance s-ar ridica la 1,5 miliarde de lei (300 de milioane de euro).
City Insurence a fost sezoane la rând sponsorul principal al FCSB, numele companiei fiind trecut pe pieptul tricourilor de joc și pe mesh-uri publicitare în timpul meciurilor și a evenimentelor la care participau jucătorii.
FCSB a rămas cu o "gaură" de 6 milioane de euro, după falimentul City Insurance
De altfel, deși compania a fost preluată de lichidatorul judiciar Casa de Insolvență Transilvania încă din februarie 2022, numele acesteia a fost păstrat pe gardurile terenurilor de antrenament ale bazei sportive de la Berceni și pe autocarul echipei până în partea a doua a anului, când Betano a devenit principal partener de imagine.
La momentul retragerii autorizației de funcționare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară și a intrării în insolvență, City Insurance și FCSB aveau semnat un contract de sponsorizare valabil pe patru sezoane, iar clubul de fotbal trebuia să primească 1,5 milioane de euro pentru fiecare dintre ele, deci o sumă totală de 6 milioane de euro.
Cel mai mare faliment din istoria asigurărilor din România, cu 300 de milioane de euro pagube
Conform Libertatea, Statul a plătit deja 603 milioane de lei (120 de milioane de euro) către 64.500 de creditori de asigurări ai companiei, ceea ce face din acest caz cel mai mare faliment din istoria asigurărilor din România. Însă daunele pot ajunge la incredibila sumă de 1,5 miliarde de lei (300 de milioane de euro), pentru că mai sunt în așteptare încă 200.000 de cereri de la clienții înșelați.
În acest moment, statul român, prin Fondul de Garantare a Asiguraților, achită aproximativ 60 de milioane de lei pe lună pentru falimentul City. Acționarul majoritar, până în noiembrie 2021, a fost Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, fostul prim-ministru al României (decembrie 2000 - decembrie 2004), fostul președinte al PSD și membru fondator al ACS FC Dinamo, în 1994.
Ancheta bate pasul pe loc, în mod inexplicabil
Au trecut 19 luni de când frauda a fost descoperită și 14 luni de când campaniei i s-a ridicat autorizația de funcționare, dar investigația justiției din România bate pasul pe loc. Ancheta pare să fie mușamalizată premeditat de autoritățile statului, deși există informații concludente că City Insurance a fost, în fapt, gândită ca o schemă piramidală, iar asiguratorul a fost devalizat prin intermediul unor companii din Marea Britanie, Insulele Cayman și Seychelles, în timp ce șefii acesteia au oferit conturi false la Axion Bank din Elveția drept garanții, echivalentul a 615 milioane de lei, din care trebuiau să fie plătiți acum păbubiții.
Directorul cu trei falimente în CV, mutat pe un alt post în cadrul ASF
Falimentul City Insurence e al treilea al liderului în piața de asigurări din România, după Astra Asigurări (2016 / 555 de milioane de lei), companie deținută de Dan Adamescu, fostul patron al Oțelului Galați, și Carpatica Asigurări (2017 / 498 de milioane de lei).
Libertatea a dezvăluit și că Florin Golovatic, directorul Direcției de Supraveghere și Control la sectorul Asigurări - Reasigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care ar fi trebuit să preîntâmpine falimentul celor trei companii, nu a suferit nicio repercusiune majoră pentru eșecurile pe linie, el fiind mutat în mandatul lui Nicu Marcu, actual presedinte al ASF, numit în funcție cu sprijinul politic al PSD și PNL, pe postul de șef la Serviciul Autorizare și Avizare Asigurări, creat recent.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News