POLITICĂ | Franța și Marea Britanie, în pragul unui război pe mare! Francezii au arestat un vas de pescuit britanic
Brexit-ul a avut loc la 31 decembrie 2020, dar între statele Uniunii Europene și Marea Britanie încă există tensiuni uriașe.
Marea Britanie și Franța, care este sprijinită de 14 țări din Uniunea Europeană, se află în pragul unui război diplomatic, din cauza neînțelegerilor privind drepturile de pescuit din Canalul Mânecii și în apropierea costei britanice și franceze.
Conform acordului Brexit, Franța are dreptul la acordarea a 175 de licențe de pescuit pentru navele sale din partea autorităților din Marea Britanie, pentru a merge până la distanță cuprinsă între 6 și 12 mile marine în largul coastei britanice, dar a primit doar 100 de licențe și pescarii săi întâmpină diverse neplăceri. De asemenea, francezii spun că au primit doar 105 licențe de pescuit în largul insulei Jersey, aflată în Canalul Mânecii, la 22 km de Franța și la 161 km de Anglia, dar vasele franceze au dreptul la 216.
Francezii au început să treacă la represalii
"Nu vom permite Marii Britanii să se șteargă pe picioare cu acordul Brexit”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului Franței, Gabriel Attal. De asemenea, ministrul francez pentru Afaceri Maritime, Annick Girardin, a anunțat pe contul său de Twitter că "două nave engleze au fost interpelate în timpul controalelor de rutină în largul portului Le Havre. Prima nu s-a conformat spontan: verbalizarea. Cea de-a doua nu avea licență de pescuit în apele noastre: deviat spre chei și predat autorității judiciare". Practic, un vas britanic de pescuit a fost arestat de autoritățile franceze, după ce a fost prins fără licență în apele UE, într-un act de ostilitate nemaivăzut între două state europene.
Eric Zemmour, unul dintre principalii contracandidați ai lui Emmanuel Macron la președinția Franței, un politician populist care citește bine starea de spirit a populației din Hexagon, a declarat recent că "debarcarea din Normandia, din Al Doilea Război Mondial, poate a fost un act de eliberare, dar și unul de ocupație și de colonizare din partea americanilor", dar și că "Marea Britanie este cel mai mare dușman al Franței din ultima mie de ani".
Franța pregătește sancțiuni dure pentru Marea Britanie
Conform presei franceze, autoritățile de la Paris se pregătesc să impună sancțiuni drastice, începând cu 2 noiembrie, dacă activitatea pescarilor săi va fi sabotată în continuare de britanici. Printre acestea se numără interzicerea navelor de pescuit britanice în unele porturi franceze, întărirea controalelor vamale și de igienă, verificări de rutină de securitate pe navele britanice, mărirea tarifelor la electricitatea livrată de Franța și controalelor mai amănunțite asupra camioanelor cu mărfuri către și dinspre Regatul Unit.
Măsurile vor reprezenta o problemă majoră pentru economia Marii Britanii, în condițiile în care Regatul exportă în Franța pește în valoare de 560 de milioane de lire sterline, aproximativ 28% din totalul exporturilor din acest domeniu, dar și în situația ingrată în care se găsește acum economia britanică.
Conform BBC, recuperarea drepturilor asupra cotelor de pescuit din apele britanice sau din cele comune cu țările învecinate a fost unul dintre motivele principale invocate la lansarea Brexit-ului. Se estima că aproximativ 130.000 de tone (55% din cote, 150 milioane de lire sterline) erau cedate către pescari din Islanda, Spania și Olanda. Guvernul de la Londra face mari eforturi și presiuni să recupereze aceste cote de la UE, dar vasele sale de pescuit ar putea rămâne fără piețe de desfacere, dacă tensiunile cu Franța și alte țări ale UE râmân la actualele cote.
Londra este gata să denunţe acordul privind Irlanda de Nord semnat cu UE
De asemenea, ministrul pentru Brexit, David Frost, a anunţat la începutul lunii octombrie, la o conferinţă a Partidului Conservator, că Marea Britanie se pregăteşte să invoce articolul 16 din acordul privind Brexit, considerat o opţiune de ultim recurs în caz de dificultate de aplicare privind aplicarea protocolului nord-irlandez. Până acum, UE a respins ideea unei renegocieri în profunzime a acestui protocol care face parte integrantă din acordul de retragere a Regatului Unit.
Pentru a apăra integritatea pieţei comune, dar şi acordurile de pace din Irlanda de Nord, acest text prevede instituirea de controale între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, creând o frontieră vamală în cadrul Regatului Unit, spre nemulţumirea unioniştilor din Irlanda de Nord, a politicienilor pro-Brexit și a unei mari părți a opiniei publice britanice.
UE sprijină un nou referendum pentru independența Scoției
De cealaltă parte, UE sprijină propunerea înaintată de prim-ministra Scoției, Nicola Sturgeon, care cere un nou referendum pentru independența țării sale de Marea Britanie. Guvernul Scoției, condus de Partidul Național Scoțian, un partid pro-independență și pro-european, a cerut să reînceapă operațiunile pentru pregătirea unui nou referendum, care ar urma să aibă loc în 2023. PNS are aliat în această acțiune un alt partid pro-independență, Verzii scoțieni.
Guvernul central de la Londra, însă, se opune organizării unui nou referendum, după ce Scoția a votat pentru rămânerea în Regatul Unit în 2014. Însă, Sturgeon este de părere că Brexitul, împotriva căruia au votat 62% dintre scoţieni, a schimbat datele problemei. Ea a a denunţat impactul major al ieșirii Marii Britanii din UE, care a dus la "o creştere a costurilor pentru producători, penurii la anumite alimente şi lipsă de mână de lucru în numeroase sectoare din cauza combinaţiei între pandemie şi o politică de imigraţie profund ostilă" și doreşte ca Scoţia să se poată alătura Uniunii Europene ca stat independent.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News