GALERIE FOTO Generația de Aur are acum STATUIE! ”În spatele strălucirii se află multă muncă și sacrificii”

Generatia de aur Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 08 Septembrie 2024, 12:33
Data actualizarii: Duminica 08 Septembrie 2024, 12:32

Generația de Aur și-a primit titulatura respectivă după performanța de la Campionatul Mondial din 1994.

Atunci, România (6 puncte) a făcut parte din Grupa A alături de Elveția (4p), Statele Unite ale Americii (4p) și Columbia (3p). Tricolorii au trecut în ”16”-imi de Argentina (3-2) și s-au oprit în optimi, după ce au fost învinși de Suedia la loviturile de departajare (2-2, 4-5 d.l.d.).

Generația de Aur are acum STATUIE! ”În spatele strălucirii se află multă muncă și sacrificii”

La 30 de ani de la respectivul moment, Generația de Aur a fost răsplătită cu un monument special. Duminică, 8 septembrie 2024, a fost inaguruat ansamblul artistic dedicat Generației de Aur (VEZI GALERIE FOTO) - o poartă din inox și o plasă din corten.

”Din primul moment când s-a pus în discuție realizarea monumentului m-am gândit ca trebuie găsită o formulă în care să fie redată performanța întregii echipe, și nu reproducerea figurativă a celor care au fost vedetele, marcatorii etc. Totuși reușita în fotbal se bazează pe goluri. 

De aici a plecat întreaga construcție a ideii. Desigur, este figurată ideea porții și a plasei de fotbal în modul cel mai echilibrat și plăcut vizual. Pentru că avem de-a face cu un obiect tridimensional ce trebuie să se echilibreze atât vizual, cât și fizic, plasa este împinsă din ambele direcții, atât din față cât și din spate, acest lucru sugerând și regula celor două reprize și schimbarea porților adică și a direcției de tragere către poartă. 

Monumentul este realizat din inoxul pentru poartă și cortenul pentru plasă. Atât cortenul, cât și inoxul înseamnă oțel, adică forță, putere. Generația de Aur poartă acest nume datorită performanței, dar în spatele strălucirii se află multă muncă și multe sacrificii. Doar niște personalități puternice cu trupuri și sufletele de oțel, călite în multe antrenamente, reușite și dezamăgiri pot ajunge să poarte strălucirea locului”, explică artistul Costin Ioniță, sculptorul monumentului.

La inaugurarea sculpturii a fost prezentă mare parte din Generație de Aur, în frunte cu Gică Hagi, Ilie Dumitrescu sau Florin Răducioiu.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!