Israelul l-a executat pe șeful Hamas în Iran! Acesta fusese fotbalist de echipă națională 

Ismail Haniyeh Hamas Iran mossad razboi fasia gaza Stiri Ismail Haniyeh / Foto - Getty Images
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 31 Iulie 2024, 11:17
Data actualizarii: Miercuri 31 Iulie 2024, 11:17

Artizanul atacului devastator asupra Israelului din 7 octombrie 2023 a fost asasinat la Teheran de agenți secreți israelieni. 

Gruparea teroristă Hamas a aplicat Israelului cea mai grea lovitură pe timp de pace, pe 7 octombrie 2023, atac soldat cu 1.200 de morți și sute de răniți. Ulterior, deși 251 de cetățeni israelieni au fost răpiți și duși în tuneluri subterane, guvernul de la Tel Aviv a hotărât suprimarea rețelelor Hamas în Fâția Gaza printr-un masiv atac militar și a promis că îi va ucide pe Haniyeh și alți lideri marcanți ai Hamas în urma sângerosului atac.

Haniyeh, asasinat în fieful Gărzii Revoluționare din Iran

Promisiunea a fost îndeplinită ieri, când reprezentanții Gărzii Revoluționare paramilitare a Iranului au confirmat că Haniyeh a fost asasinat după un atac cu dronă la Teheran, responsabilii fiind considerați agenți ai serviciului de informații Mossad.

  • Ismail Haniyeh / Foto - Getty Images

Uciderea acestuia ridică semne de întrebare și asupra siguranței celor mai importanți lideri iranieni, pentru că Haniyeh era la Teheran pentru a participa la ceremonia de depunere a jurământului președintelui iranian Masoud Pezeshkian și se întâlnise recent cu Ali Khamenei, liderul suprem iranian. În acest moment, Yahya Sinwar (61 de ani) a rămas șeful Hamas în Fâșia Gaza și conduce confruntarea cu IDF. 

"Era un mijlocaș remarcabil, bine făcut"

Ismail Haniyeh (61 de ani) a fost membru al Frăției Musulmane și șeful organizației de tineret. În tinerețe el a fost fotbalist în echipa națională a Palestinei, înainte de recunoașterea federației și, implicit, a selecționatei arabe de către FIFA în 1998. "Era un mijlocaș remarcabil, bine făcut, conform adversarilor de pe gazon", scria Belfast Telegraph într-un material despre liderul Hamas. La nivel de club, a jucat pentru o echipă din Fâșia Gaza, Al-Shati, dintr-o tabără de refugiați care este și locul nașterii acestuia. 

Haniyeh fusese prim-ministru al Autorității Naționale Palestiniene, în mandatele președinților Aziz Dweik și Mahmoud Abbas, dar s-a refugiat în Qatar după o tentativă de asasinat nereușită din partea grupării Fatah și după un conflict deschis cu Abbas. El a devenit șeful grupării Hamas din Fâșia Gaza (2014-2017) și apoi Președintele Biroului Politic al Hamas (2017-2024), fiind considerat un excelent strateg, care a fost la baza atacului năucitor asupra Israelului și a gândit rețeua extinsă de tuneluri de sub granița cu Egiptul, care a ocolit cu succes embargoul asupra teritoriilor palestiniene. 

Foto - Getty Images

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!