Elisabeta Lipă: "Un război fără sens! Știe cineva de ce a început acest război?"
Fosta mare sportivă și actuala președintă a Federației Române de Canotaj spune că rudele sale îi povestesc scene tragice cu refugiații ucraineni ajunși în România.
Fosta mare canotoare, Oleniuc pe numele de fată, se trage dintr-un sat de ucraineni din județul Suceava și vorbește aproape zilnic cu rude sau cunoștințe din Siret, locul pe unde intră în România grosul refugiaților din țara vecină. Elisabeta Lipă e cutremurată de ce i se povestește și se întreabă, ca mulți dintre noi, de ce izbucnit acest război și de ce continuă.
Lipă este născută la Siret și numele său de fată este Oleniuc
"Eu sunt născută în Siret. Numele meu de fată este Oleniuc și provin dintr-un sat de ucraineni. Un sat micuț, aproape de graniță. Oamenii de la mine din sat, consătenii mei, până să ajungă la Suceava la cumpărături, mai repede se duc în Ucraina, pentru că este mult mai aproape, mult mai ieftin. Și tatăl meu, Dumnezeu să-l odihnească!, la fel, se ducea în Ucraina ca să facă cumpărături. 'Tată de ce faci asta?'. 'Sunt mult mai ieftine', îmi răspundea.
Nu m-am gândit niciodată că în secolul XXI se mai poate pune problema războaielor fără sens. E un război sălbatic, fără sens. E un război total, mor oameni nevinovați. Pentru ce, întreb? Nu știe nimeni de ce a fost atacată Ucraina, care sunt motivele pentru acest război. Pentru ce vedem noi tot ce vedem, oameni morți, copiii despărțiți de familii, văduve în alte țări, distrugere, bombe, suferință?
"Nu sunt surprinsă de gena războinică a ucrainenilor"
Nu cred că pot să spun din fericire, ci mai degrabă din nefericire se transmite minut cu minut. Aud pe cei mai tineri, în stânga și în dreapta, 'ce război?'. Nici nu realizează că este un război adevărat și nu realizează ce rezultate poate avea. Probabil că au senzația că este un film, un joc video, și trebuie să arate așa cum arată el.
Mi-aș dori să nu mai văd așa ceva. Mi-aș dori ca oamenii să fie liberi, să circule liber. Mi-aș dori acum, după doi ani de restricții din cauza pandemiei, să revenim la normal, nu să înceapă ceva mult mai grav. Sper să le lumineze mintea Dumnezeu conducătorilor, celor care au luat această decizie și celor care au putere să schimbe ceva, să nu se ajungă la ceea ce se aude, amenințări nucleare și alte nenorociri. Nu cred că are nimeni de câștigat, pentru că în război mor oameni din ambele tabere, cei mai mulți nevinovați, e o tragedie imensă.
Nu sunt surprinsă de gena războinică a ucrainenilor, că au rămas să lupte împotriva unei armate imense. Cu asta te naști, să fii dispus să te sacrifici total, să fii ambițios, combativ... Sunt calități pe care sportul te ajută să ți le dezvolți, dar la poporul ucrainean vedem că e ceva nativ.
"Românii au dat dovadă de solidaritate și omenie"
Am rude în Siret, țin legătura și că părintele din sat și cu alți prieteni, vorbesc aproape zilnic cu oamenii de acolo. Toată lumea ajută, se duc și fac voluntariat. Când povestesc, te cutremuri. Îmi spun că se duc să îi ajute pe refugiați și că plâng sau le vine să plângă până pleacă. Sunt niște tragedii inimaginabile. Pe deasupra, nici vremea nu ține cu ei, Este atât de frig! Plouă, ninge, e furtună în luna martie... Dumnezeu s-a supărat rău de tot pe noi.
România a făcut un lucru normal că ajută acești oameni necăjiți. Românul a demonstrat, nu numai acum, de fiecare dată când a fost nevoie, că poate da dovadă de solidaritate și omenie. Au fost oameni din zona Suceava și Botoșani care au luat acasa familii întregi de ucraineni. Au grijă de femei, copii, bebeluși... Și-au deschis ușa casei de parcă ar fi venit o rudă", a declarat Elisabeta Lipă pentru Sport.ro.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News