Marea Britanie trimite imigranții ilegali în Rwanda! De ce s-a recurs la această variantă radicală

Marea Britanie trimite imigranții ilegali în Rwanda! De ce s-a recurs la această variantă radicală Stiri
Cei care vor trece ilegal Canalul Mâneci vor fi urcați în avioane și trimiși în Africa, la 7.000 km distanță, pentru a parcurge un proces judicios de verificare a actelor. 

Priti Patel, Ministrul Afacerilor Interne din Marea Britanie, se află la Kigali, capitala statului african Rwanda, pentru a semna documentul care va permite Regatului Unit să descurajeze aproape complet imigrația ilegală. 

Marea Britanie va trimite imigranții economici la 7.000km distanță!

După semnarea acordului, toți cei care trec Canalul Mânecii vor fi preluați de angajați ai Ministerului Apărării, vor fi trimiși la un centru de triere deschis într-o fostă bază militară din Linton-on-Ouse, North Yorkshire, și se va stabili dacă provin dintr-o regiune sau țară unde sunt discriminați activ și viața le este pusă în pericol sau doar sunt atrași de Europa din cauza situației economice personale.

Într-o primă fază, țara din centrul Africii, aflată la peste 7.000km de Marea Britanie, va primi 120 de milioane de lire sterline și va deschide mai multe centru de primire a refugiaților, în următorii cinci ani. Aici urmează să fie trimiși imigranții economici ilegali, care trec Canalul Mânecii, până la verificarea temeinică a documentelor și completarea proceselor de acordare a rezidenței în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord. 

Rwanda este cunoscută pentru genocidul din 1994

Măsura a fost întâmpinată cu rezistență de ONG-uri și de asociațiile care apără drepturile imigranților, pentru că Rwanda este condusă de Paul Kagame, care conduce guvernul cu mână de fier din 2000 încoace, iar țara aflată în Valea Marelui Rift African a fost scena unui sângeros război civil și a unui genocid în care și-au pierdut viața peste 800.000 de etnici tutsi, în 1994, existând încă acuzații de tortură, violențe, răpiri și asasinate. 

Rwanda are jumătate din suprafața Angliei și o populație de 12.4 milioane de locuitori. În ultimii ani, țara a investit masiv pentru a-și îmbunătăți imaginea pe plan internațional și a atrage un număr tot mai mare de turiști. "Visit Rwanda" a semnat contracte de sponsorizare cu echipele de fotbal Arsenal Londra și PSG, iar anual are loc Tour du Rwanda, o competiție ciclistă de top. În acest moment, turismul produce aproape 45% din PIB-ul țării africane, cele mai vizitate fiind numeroasele parcuri naturale cu peisaje, vegetație și faună de savană sau pădure tropicală. 

Premierul spune că e o măsură în spiritul angajamentelor luate în timpul Brexit

Partidul Conservator, aflat la putere în Marea Britanie, a replicat că numărul persoanelor aflate ilegal în Regatul Unit este estimat la 420.000-870.000, iar economia țării a ajuns la punctul în care nu mai poate susține un număr atât de mare de imigranți, majoritatea aflați în afara sistemelor de taxe și impozite sau pe piața neagră a muncii. De asemenea, oficialii britanici spun că țările europene, printre care Franța, îi încurajează pe imigranți să se îndrepte spre Marea Britanie, iar sumele câștigate de rețele de trafic de persoane sunt de ordinul miliardelor de lire sterline anual.

"Poporul britanic a votat de mai multe ori pentru a securiza granițele. E o măsură dură, dar e o măsură în limitele angajamentelor pe care le-am luat față de cei care a votat pentru Brexit", a spus pemierul Boris Johnson. Opinia publică din Insulă pune tot mai mare presiune pe Guvernul de la Londra pentru a stopa afluxul de migranți, numai anul trecut fiind depistați 28.500 de imigranți de către paza de coastă, deși numărul celor care au trecut ilegal granița se crede că este, în realitate, cel puțin dublu. În acest moment, costul zilnic al țării pentru contracararea acestui fenomen este de 4.7 milioane de lire sterline. 

Europa începe să-și schimbe politica în privința imigranților ilegali

Marea Britanie nu este singura țară europeană care înăsprește condițiile de acordare a dreptului de ședere sau care nu mai dorește să fie considerată sanctuar pentru refugiații din întreaga lume. În acest moment, se apreciază că între 5 și 10 milioane de imigranți ilegal se află în Europa, mare parte veniți după declarațiile cancelarului german Angela Merkel, din 2015. Cei mai mulți vin din Africa, Orientul Mijlociu sau țări asiatice cu o situație politică și economică precară, precum Pakistan, Afganistan, Yemen, Sudan sau Sri Lanka.
 
Atitudinea față de politica europeană de emigrare s-a schimbat radical, în ultimii ani, după revenirea partidelor de dreapta în preferințele electoratului și după ce imigranții s-au dovedit foarte greu de asimilat în societățile occidentale, iar numeroase atentate teroriste sângeroase au fost comise de azilanți radicalizați aflați chiar și la a treia generație pe continent. Se consideră că numărul imigranților economici, care se vor îndrepta către Europa, în deceniile următoare, poate ajunge până la 140 de milioane, din cauza schimbării produse de încălzirea globală, iar clasa politică este supusă unei presiuni constante pentru a găsi o soluție la această problemă. 
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!