Pericol la granița României! O mutație periculoasă a Covid-19 circulă în Ucraina
Sub-varianta e mai contagioasă și cauzează mai multe complicații care pot duce la decesul celor infectați.
Un institut de cercetare medicală al Academiei de Științe din Ucraina a descoperit o nouă variantă de Covid-19, care s-a răspândit deja în șapte regiuni din țara vecină. Din datele disponibile până acum, această variantă circulă în paralel cu Delta și Omicron, dar este mai contagioasă decât prima și cauzează în multe cazuri complicaţii care duc la deces, față de a doua.
Vaccinul anti-Covid-19 ar domoli simptomele variantei ucrainene, dar nivelul acesteia rămâne încă scăzut în Ucraina, de doar puțin peste 30%. La o populație de 41.3 milioane de locuitori, până acum, s-au vaccinat doar puțin peste 13 milioane de persoane, din care 10.4 milioane de doze au fost donate prin intermediul unui program ONU, destinat țărilor care nu au resurse financiare pentru a le cumpăra.
Ucraina a avut și o variantă mutant pentru Delta
Nu este prima mutație suferită de o variantă a Covid-19, după ce a pătruns în Ucraina. La finalul lunii martie, cercetătorii de la Institutul de Biologie Molecurară și Genetică au descoperit o formă diferită a Delta, varianta Covid-19 descoperită pentru prima dată în Marea Britanie, în decembrie 2020, care la acel moment făcea ravagii în Europa. Dar, dacă varianta precedentă a avut nevoie de patru luni pentru a suferi o mutație în Ucraina, acum s-a întâmplat acest lucru cu Omicron după doar o lună de circulație.
Adepții teoriilor conspirațiilor cred că varianta e folosită de Rusia ca armă biologică
Pe site-uri și forumuri din Ucraina au apărut deja acuzații că sub-varianta ucraineană a Omicron ar fi, de fapt, o armă biologică dezlănțuiță de Rusia, care ar încerca să își slăbească adversarul înaintea unui atac armat pe scară largă. După ce a ocupat Peninsula Crimeea și Regiunea Donbas, în 2014, Rusia a masat peste 100.000 de soldați și tehnică militară avansată la granița cu Ucraina, iar mulți experți militari cred că un atac este programat pentru începutul lunii februarie 2022.
Deși există o cerere ridicată în această iarnă, Kremlinul a refuzat să trimită cantități suplimentare de gaze naturale spre Europa prin conducta din Ucraina, până nu va obține acordul de fucționare pentru Nordstream 2, linia de distribuție care leagă direct Rusia și Germania. De asemenea, Vladimir Putin a amenințat că va trece rapid la represalii armate, dacă țara sa nu primește asigurări ferme din partea SUA și NATO că nu i se va încălca zona tampon din Ucraina și Belarus, prin încercarea de a include aceste țări în alianța nord-atlantică, în viitorul apropiat.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News