SPECIAL Pericol pentru JO de la Paris, EURO 2024 și finala Champions League! De ce sunt în alertă maximă țările-gazdă

atentate teroriste EURO 2024 jo 2024 Razboi ucraina serviciile secrete rusia Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 12 Mai 2024, 14:06
Data actualizarii: Duminica 12 Mai 2024, 14:06

Măsurile de securitate vor fi puternic sporite la următoarele mari evenimente sportive. 

Rusia plănuieşte acte sălbatice de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informaţii din cadrul NATO. Acestea anunță o schimbare esențială de tactică pentru Serviciul de Informații Externe al Moscovei (SVR / Sluzhba Vneshney Razvedki), care până acum încerca să fie discret și să asasineze dizidenții prin împușcare sau otrăvire cu neurotoxine sau izotopi radioactivi.

Rusia se pregătește să dezlănțuie haosul, pe fondul pierderilor imense din Ucraina

Rusia se confruntă cu pierderi imense de vieți omenești și de echipament în Ucraina. Conform unor surse bine informate, Kremlinul ar fi ajuns deja la peste 500.000 de morți și răniți și ar fi pierdut peste 7.400 de tancuri, 14.000 de vehicule blindate, 12.000 de piese de artilerie, 1.050 de lansatoare de rachete, 350 de avioane, 325 de elicoptere, 9.800 de drone, 26 de vase militare și un submarin. După ajutorul promis de puterile occcidentale pentru armata ucraineană și pe fondul pierderilor financiare imense datorate sancțiunilor internaționale, guvernul rus ar fi cerut SVR să dezvolte un plan nou de subminare a sprijinului european pentru Ucraina, fără să mai țină cont de repercusiuni. 

Conform informațiilor existente, Rusia ar fi început să plănuiască asasinate, atentate cu bombă, atacuri cu incendiere şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari, fără să mai fie preocupată de imaginea externă a țării, eventualele proteste internaționale sau limitarea numărului posibilelor victime civile. Săptămâna trecută, o fabrică aparţinând companiei germane Diehl Metal, care produce sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, pe care Berlinul îl furnizează armatei ucrainene, a fost cuprinsă de un incendiu de proporții, fapt considerat de mulți începutul unui val de asemenea incidente.

Musulmanii radicalizați, printre "uneltele" serviciilor secrete ruse

"Apreciem că riscul unor acte de sabotaj controlate de statul rus a crescut semnificativ", a declarat Thomas Haldenwang, şeful serviciului secret german (Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei). Obiectivele imediate ale SVR ar putea fi folosirea teroriștilor proveniți din rândul imigranților de confesiune musulmană radicalizați, care să execute acte de terorism cu cât mai multe victime și să semene teroarea în Europa. 

Printre evenimentele importante viitoare care ar putea să fie ținta atacurilor se numără finala Champions League (1 iunie 2024 / Londra, Marea Britanie), ultimul act al Europa League (22 mai 2024 / Dublin, Irlanda) și Conference League (29 mai 2024 / Atena, Grecia), turneul final al Euro 2024 (14 iunie - 14 iulie 2024 / Germania), Jocurile Olimpice 2024 (26 iulie - 11 august 2024 / Paris, Franța) și Jocurile Paralimpice 2024 (28 august - 8 septembrie 2024 / Paris, Franța), dar și alte competiții sportive care adună un număr foarte mare de spectatori. 

Securitate sporită și pentru Eurovision 2024

Poliția suedeză a dislocat forța sporite de poliție și a cerut întăriri din Danemarca și Norvegia, pentru combaterea unor eventuale probleme de securitate. Eurovision 2024 este găzduit de orașul Malmo, în perioada 7-11 mai 2024. Orașul din sud-estul Suediei este baza unei puternice facțiuni a "Yugo Mafia" ("Juggemaffian"), un grup interlop periculos format din imigranți din fosta Iugoslavie, condus în trecut de temuții Zeljko "Arkan" Raznatovic, Dragan "Jokso" Joksovic și Ratko "Cobra" Djokic

Chiar și fără subminarea din partea serviciilor secrete ruse, Suedia, recent admisă în NATO, a ajuns să fie unul dintre liderii violenței provocate de arme de foc, fiind la egalitate cu Croația și surclasând multe țări din Europa de Est la acest capitol. Pe lângă răfuielile cu arme de foc, îngrijorător pentru autoritățile suedeze este că s-au intensificat atacurile în care au fost folosiți explozibili. 

Foto - Getty Images

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!