Prima persoana pusa sub acuzare in cazul mortii lui Patrick Ekeng: doctorul de pe ambulanta ar putea fi vinovat de ucidere din culpa

Sferturile UEFA EURO 2016 se vad la ProTV: Joi, 22:00, Polonia - Portugalia | Vineri, 22:00, Tara Galilor - Belgia | Sambata, 22:00, Germania - Italia | Duminica, 22:00 Franta - Islanda

Procurorii de la Parchetul Capitalei sustin ca Mihaela Duta, medicul de pe ambulanta Puls, nu a efectuat manevre de resuscitare in cazul fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng, anuland practic orice sansa de supravietuire a acestuia. 

Mihaela Duta, medic specialist medicina de urgenta in cadrul serviciului de ambulanta privat Puls, a fost chemata joi la Parchetul Capitalei, unde i s-a adus la cunostinta ca a fost pusa sub acuzare pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa. 

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, in sarcina Mihaelei Duta s-a retinut ca, fara a evalua complet starea pacientului, nu a initiat si nu a dispus initierea niciunei manevre de resuscitare, fotbalistul fiind urcat in ambulanta in vederea transportarii la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, aflat in imediata vecinatate a stadionului. 

"Mai mult decat atat, desi pe parcursul transportului, ca urmare a instalarii defibrilatorului aflat in dotarea ambulantei, a fost confirmata fibrilatia ventriculara in care se afla pacientul Patrick Ekeng, medicul Duta Elena Mihaela nu a initiat nici de aceasta data manevre de resuscitare, potrivit protocoalelor medicale aplicabile in cazul interventiei medicale de urgenta, asigurand doar predarea acestuia catre Unitatea de primiri urgente a spitalului unde, in ciuda manevrelor de resuscitare initiate, nu s-a mai putut asigura supravietuirea pacientului", declara procurorii. 

Anchetatorii mai arata ca, in acest context, desi in mod evident dintre cauzele care au determinat decesul lui Patrick Ekeng fac parte si afectiunile cardiace de care acesta suferea, fapta medicului Mihaela Duta de a nu efectua protocolul de resuscitare prespitaliceasca, in conditiile in care a constatat sau trebuia sa constate ca fotbalistul se afla in fibrilatie ventriculara, "anuland astfel, prin inactiunea sa nejustificata, orice sanse de supravietuire a pacientului", se inscrie intre cauzele care au determinat decesul pacientului.

Potrivit concluziilor raportului medico-legal de necropsie intocmit de specialisti din cadrul INML, moartea lui Patrick Ekeng s-a datorat unei fibrilatii ventriculare aparuta pe fondul unei patologii cardiace preexistente (cardiomiopatie de non-compactare cu tulburare de repolarizare precoce, cardiomiopatie hipertrofica apicala) asociata cu anomalii coronariene, favorizata de existenta unui proces miocardic in remisiune si precipitata de un efort fizic. 

Din datele medicale puse la dispozitia procurorilor, nu rezulta faptul ca s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonara prespitaliceasca, iar acordarea de prim ajutor in cazul unui stop cardiac trebuie efectuata cat mai repede, fiecare minut de intarziere ducand la o scadere a sanselor de supravietuire. 

In raportul de necropsie se mai retine faptul ca, in cazul atletilor care sufera de tahiartimie (cum a fost cazul lui Patrick Ekeng), mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilati supravietuiesc daca defibrilarea se face in primul minut de stop cardiac. Sansele de supravietuire scad cu 5,5 % pe minut. 

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng a murit la 6 mai, dupa ce s-a prabusit pe teren in timpul meciului dintre Dinamo si Viitorul Constanta, fara un contact cu un adversar in prealabil. 

Dupa interventia staff-ului medical al echipei Dinamo, s-a apelat la ambulanta, Ekeng primind ingrijiri pe gazon, iar apoi fiind transportat la spital, unde s-a constatat ca a suferit un stop cardio-respirator. Ekeng fusese introdus pe gazon de doar sapte minute. 

Martorii oculari au relatat ca medicul Mihaela Duta de pe ambulanta Puls a intervenit foarte tarziu.

Agerpres

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!