Sportivii cu care ne mândrim. Ei sunt cei mai buni în 2021

Sportivii cu care ne mândrim. Ei sunt cei mai buni în 2021 Stiri

Sportivii cu care ne mândrim sunt puțini, îi numeri pe degete, și tocmai de aceea trebuie să-i prețuim, să-i protejăm și să investim în ei.

de Florin Caramavrov

Ei au crescut sănătos într-o țară aproape falimentară, în care puține domenii funcționează și foarte puține performează. Este, în primul rând, meritul lor. Au crezut că pot face mai mult decât poate țara, au muncit, s-au antrenat, au sperat, și-au modelat mentalitatea. 

Nu trebuie să-i uităm, de asemenea, pe părinții acestor sportivi minunați, care i-au ajutat să se formeze ca oameni și ca sportivi, le-au dat curaj și încredere. 

Și, bineînțeles, toată aprecierile noastre pentru antrenorii care au depășit barierele mediocrității, au găsit resurse și metode pentru ca sportivii pe care-i pregătesc să se poată bate în marile concursuri cu competitori de top. Și, uneori, să-i depășească, deși aceștia provin din sisteme care s-au perfecționat an de an și care au ajuns la un nivel fantastic.

Iată un Top 7 al sportivilor români care au obținut performanțe în 2021, conform APSR (Asociația  Presei Sportive din România): 

1. Simona Radiș și Ancuța Bodnar – campioane olimpice la canotaj în proba de dublu vâsle.

Sunt singurele sportive din România care au câștigat medaliile de aur la JO de la Tokyo. Simona are 22 de ani, iar Ancuța – 23, iar la ediția viitoare a Jocurilor, la 25 și, respectiv, 26 de ani, vor atinge maturitatea sportivă, așa că sunt principalele noastre speranțe pentru titlul olimpic la Paris 2024. 

Caracterizate de o modestie cum rar vezi la acest nivel, cele două fete au muncit până la epuizare – și nu sunt vorbe mari. Ele însele spuneau într-un interviu exclusiv pentru Sport.ro că au existat momente, mai ales în anul olimpic, în care simțeau că nu mai pot și că au ajuns chiar să cedeze psihic din cauza antrenamentelor foarte dure și foarte dese. Dar au găsit împreună puterea să treacă peste acele blocaje, s-au încurajat reciproc, au luat-o și a doua zi de la capăt, și a 3-a, și a 20-a, și așa mai departe, reușind la Tokyo o performanță imensă. 

2. Ana Maria Popescu – vicecampioană olimpică la scrimă, în proba de spadă.

Campioană olimpică în 2016 cu echipa și multiplă campioană mondială și europeană, Ana Maria a fost la o tușe de aur și la Tokyo. Un vârf de spadă, o fracțiune de secundă au privat-o de cea mai strălucitoare medalie, dar performanța ei rămâne uluitoare, mai ales la o vârstă, 37 de ani, la care alte sportive au încheiat-o demult cu activitatea. 

Ana Maria Popescu (fostă Brânză) s-a retras și ea anul acesta după ce a mai câștigat o medalie de argint la Cupa Mondială, lăsând în urmă o carieră impresionantă, marcată de o ambiție extraordinară, un adevărat exemplu pentru tinerii sportivi care vor, într-adevăr, să exceleze în sportul pe care și l-au ales. „Nu renunțați la visul vostru! Dacă eu am putut, poate oricine!” - a fost mesajul transmis de Ana după revenirea de la Tokyo.

3. Ciprian Tudosă şi Marius Cozmiuc – vicecampioni olimpici la canotaj, proba de dublu rame.

Ciprian are 24 de ani și e component al clubului Steaua, iar Marius are 28 de ani și e de la Dinamo, o dovadă că poate exista și prietenie între cele două cluburi rivale. 

Iată cum arată palmele lui Ciprian, într-o fotografie publicată pe pagina de facebook a CSA Steaua:

 

Bineînțeles că și aici este vorba tot de o muncă sisifică, aproape că devine un stereotip, dar trebuie să știe și copiii care se apucă de sport că drumul până la medalii necesită anumite sacrificii și numai cei care le pot face vor ajunge în vârf. 

 

 

4. Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Senciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari -  vicecampioni olimpici la canotaj, proba de patru rame fără cârmaci.

Este prima medalie din istorie pentru România în această probă, așa că performanța este cu atât mai mare. „Cei 4 băieți din barca de patru rame au o tărie de caracter și o ambiție ieșite din comun. Sunt foarte sensibili și foarte talentați”, i-a caracterizat cel mai bine antrenorul lor, Marius Băcăoanu.

5. Robert Glință – înot

De la Robert Glință (24 de ani) așteptăm în continuare și mai mult, și mai multe medalii, și mai mari peformanțe. Și ne gândim, în primul rând, la o medalie olimpică peste 3 ani, la Londra.

În 2021, sportivul de la Dinamo a cucerit o medalie de aur și una de argint la Campionatul European în bazin olimpic, argint și bronz la Campionatul European în bazin de 25 metri, a fost finalist olimpic și a luat  bronz la Campionatul Mondial în bazin de 25 de metri!

6. Carol-Eduard Novak – vicecampion paralimpic la ciclism, proba de urmărire individual.

 

Actualul minsitru al sporturilor din România are o poveste cu adevărat impresionantă. A făcut mai întâi hochei, apoi patinaj viteză și, la 19 de ani, era ca și calificat la Jocurile Olimpice de la Nagano 1998. După un accident cumplit de mașină, lui Novak i-a fost amputată laba piciorului drept. A crezut că totul s-a terminat pentru el, dar cu puteri nebănuite s-a apucat de ciclism, ajutat de o proteză. 

A luat aur la Jocurile paralimpice de la Londra 2012 și argint la Rio, iar la Tokyo, la 45 de ani, a mai câștigat o medalie de argint!

7. David Popovici - înot

Este marea speranță a sportului românesc. La nici 17 ani, a fost la „o unghie” (două sutimi de secundă) de medalia de bronz în proba de 200 metri liber la Jocurile Olimpice desfășurate în acest an. 

Medalie de aur la Campionatul European de seniori în bazin de 25 metri, locul 4 la Jocurile Olimpice, patru medalii la Campionatul European de juniori, dintre care trei de aur, și două recorduri mondiale de juniori. Acestea sunt performanțele lui David în 2021. Să fie medalii la JO de la Londra 2024!

Concluzie

Canotaj, înot, scrimă, poate o reinventare a gimnasticii românești, cam acestea sunt sporturile de interes național, pe care ministrul Novak ar trebui să le ia în considerare în strategia pe care o gândește pentru sportul românesc. Fără ajutor, vom sucomba, chiar cu aceste minunății gen David Popovici care mai apar din când în când, din talent și cu noroc. La mulți ani tuturor sportivilor și tuturor celor care vor să pună umărul la renașterea sportului românesc!

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!