România se găsește pe locul unui continent dispărut! Se numea Balkanatolia și a dus la dispariția mamiferelor din Europa de Vest
Continentul dispărut se afla între Europa, Africa și Asia și părți din el se află astăzi dispersate în Balcani, Anatolia și Europa de Est.
Cercetătorii de la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) din Paris au descoperit un continent vechi de peste 40 de milioane de ani, denumit Balkanatolia, care era separat de Africa, Asia și Europa de Vest. Acesta era un continent insular sau o serie de insule, iar fosilele de animale descoperite pe teritoriul său erau distinct de cele din restului Europei și Asia. Rămășițe din el se află în prezent în Balcani, Anatolia și Europa de Est. În România, zona ar fi cuprins aproape întreaga suprafață a țării.
Oamenii de știință credeau până acum că extincția bruscă a mamiferelor native din Europa de Vest, în timpul evenimentul denumit Grande Coupure, după decimarea lor de către mamiferele asiatice, a avut loc acum 34 de milioane de ani. Dar descoperirea recente a unor fosile în Balcani a relevat că procesul a început cu 5 până la 10 milioane de ani înainte, pentru că Balkanatolia ar fi facilitat transferul faunei între cele două continente, când a avut loc o glaciațiune majoră, s-au format ghețarii în Antarctica, nivelul mărilor a scăzut și Balkanatolia și Europa de Vest a fost unită de o fâșie de pământ.
Fosile care au ajutat la crearea acestei teorii au fost descoperite și în România, la Morlaca (jud. Cluj) și Dobârca (jud. Sibiu), și sunt păstrate la Muzeul de Paleontologie și Stratigrafie din cadrul Departamentului de Geologie al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News