Scandal de CORUPTIE la FIFA! Cati bani o tara pentru organizarea unui campionat mondial!

Scandal de CORUPTIE la FIFA! Cati bani o tara pentru organizarea unui campionat mondial! Stiri

FIFA este acuzata din nou de coruptie! Deputatul britanic Damian Collins a declarat in fata unei comisii parlamentare, ca exista elemente care demonstreaza ca vicepresedintele forului, Issa Hayatou, si ivorianul Jacques Anouma au primit bani pentru a desemna tara gazda a CM din 2022.

Potrivit lui Damian Collins, elemente ce nu au fost inca divulgate dintr-o ancheta efectuata de publicatia Sunday Times demonstreaza ca vicepresedintele FIFA si presedintele Confederatiei Africane de Fotbal, camerunezul Issa Hayatou, si un alt membru al Comitetului Executiv, ivorianul Jacques Anouma, au primit bani pentru a vota Qatarul drept tara gazda a Cupei Mondiale din 2022.

"Ancheta celor de la Sunday Times, pe care o vom publica mai tarziu, sustine ca 1,5 milioane de dolari au fost platite membrilor Comitetului Executiv al FIFA, Issa Hayatou si Jacques Anouma, care au votat pentru Qatar", a precizat Collins.

La randul sau, fostul presedinte al Comitetului de candidatura a Angliei la Cupa Mondiala din 2018, lordul David Triesman, a acuzat in fata comisiei de ancheta mai multi membri ai FIFA de "comportament incorect si neetic".

El a citat mai multe nume, printre care Jack Warner, presedintele Concacaf, paraguayanul Nicolas Leoz, presedintele Confederatiei Sud-americane (Conmebol), Ricardo Teixeira, presedintele Federatiei Braziliene de Fotbal, si Worawi Makudi, conducatorul federatiei din Thailanda.

Triesman a dezvaluit mai multe episoade, printre care unul in care Jack Warner ar fi cerut 2,5 milioane de lire sterline (4 milioane de dolari) pentru construirea de scoli in Trinidad. De asemenea, Warner fi cerut mai tarziu o "donatie de 500.000 de lire sterline, pentru a asigura transmiterea meciurilor de la CM din 2010 in Haiti, cu scopul de a ridica moralul unei tari afectate de seismul din 12 ianuarie 2010, soldat cu peste 220.000 de morti.

Interogat de Sky Sports, Warner a negat aceste acuzatii: "Nu i-am cerut niciodata bani lui Triesman, nici altei persoane, engleze sau de alta nationalitate, pentru votul meu".

Triesman a sustinut, de asemenea, ca Nicolas Leoz ar fi cerut, in noiembrie 2009, un titlu nobiliar pentru a sustine candidatura Angliei la organizarea Cupei Mondiale din 2018.

In ceea ce-l priveste pe Ricardo Teixeira, pe care Triesman l-a intrebat tot in noiembrie 2009, care este pozitia presedintelui brazilian Luiz Inacio Lula fata de candidatura Angliei, acesta i-ar fi raspuns: "Lula nu inseamna nimic. Vino si spune-mi mie ce imi dai".

Al patrulea responsabil acuzat este Worawi Makudi, care ar fi cerut sa fie platit pentru transmiterea unui meci amical dintre Anglia si Thailanda, programat sa aiba loc in 2011.

Presa britanica a acuzat deja de coruptie mai multi membri ai FIFA inainte de desemnarea tarilor gazda ale editiilor din 2018 si 2022 ale Cupei Mondiale, fiind citate in special numele lui Ricardo Teixeira, Issa Hayatou si Nicolas Leoz.

Referitor la aceste noi acuzatii, presedintele FIFA, Joseph Blatter, a promis ca va lua masuri daca faptele sunt adevarate. "Daca este adevarat, voi lupta contra. Lupt pentru FIFA, lupt pentru a curata FIFA. Nu pot raspunde de toti membrii organizatiei noastre. Nu pot spune daca sunt ingeri sau demoni", a declarat Blatter, citat de postul britanic Sky Sports.

Anul trecut, doi membri ai Comitetului Executiv al FIFA, Amos Adamu si Reynald Temarii, au fost suspendati in urma unor acuzatii de coruptie.

Anglia, candidata la organizarea CM din 2018, a fost eliminata in primul tur al alegerilor, avand doar doua voturi, Rusia obtinand castig de cauza. Pentru 2022, Qatarul a fost desemnat drept gazda.

Sursa: Mediafax.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!