GALERIE FOTO Un maraton pentru salvarea vieții. În weekend a avut loc Maratonul Resuscitării în București
Maratonul Resuscitării s-a desfășurat sâmbătă, între orele 12:00 și 22:00, în Main Square-ul mall-ului Park Lake din București.
Maratonul Resuscitării este un eveniment public organizat sub forma unui curs de prim ajutor de dimensiuni crescute, având ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației asupra importanței dobândirii cunoștințelor de prim ajutor, prin instruirea unui număr cât mai mare de participanți.
Ultima ediție s-a desfășurat sâmbătă, între orele 12:00 și 22:00, în Main Square-ul mall-ului Park Lake din București, iar angajații și voluntarii SMURD au fost solicitați în permanență să ofere lecții care pot salva viața unei persoane aflate în stop cardiac și respirator. Au participat peste 2.000 de persoane, de la copii de câțiva ani la adulți și pensionari.
Resuscitarea rapidă, esențială pentru salvarea victimelor stopului cardio-respirator
Este important să înveți manevrele de prim ajutor, pentru că patru din cinci stopuri cardio-respiratorii se întâmplă acasă. Dacă până la sosirea echipajelor de urgență victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, șansele ca aceasta să supraviețuiască scad cu 10 % în fiecare minut care trece.
Recunoașterea rapidă a stopului cardio-respirator, apelarea serviciilor de urgență prin numărul unic 112 și aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de către echipajele medicale de urgență se dovedesc a fi vitale pentru șansele de supraviețuire și recuperare cu un deficit neurologic cât mai redus.
Maratonul Resuscitării a fost lansat în anul 2015
Metoda de predare este hands-on, în grupe de câte doi-cinci cursanți, coordonați de doi medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele sunt explicate și demonstrate cu manechinele specializate în față, iar cursanții exersează apoi prin simulare de situații reale, în final având și posibilitatea să pună întrebări, fiind o discuție deschisă cu voluntarii SMURD.
Tehnicile dobăndite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoașterea urgenței și activarea sistemului de urgență, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile și dezobstrucția căilor aeriene, iar dacă se dorește, aceste manevre sunt predate și în ceea ce privește suportul vital de bază pediatric care diferă de cel al adultului.
Maratonul Resuscitării a fost lansat în anul 2015 și a pornit ca o inițiativă a studenților mediciniști voluntari SMURD din Cluj-Napoca. Până în prezent, în cadrul edițiilor organizate în Cluj-Napoca, au fost instruite, în total, aproximativ 5.500 de persoane. În anul 2019, Fundația pentru SMURD a reușit extinderea proiectului la nivel național, organizând trei noi ediții în București, Constanța și Timișoara, înregistrând peste 3.500 de participanți, până la acest ultim eveniment.
Foto - Gabriel Chirea
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News