Cum este "vandut" Chiriches in Asia. Capitanul nationalei Romaniei, in mijlocul unei afaceri gigant cu 180 de milioane de suporteri
In clipa in care Chiriches a semnat cu Tottenham, contractul sau a capatat o importanta globala. Poate chiar fara sa stie in acel moment, Chiriches nu a semnat cu un club, nu a semnat cu un tricou si nici macar cu publicul de pe White Hart Lane.
De la bucuria de a avea 55.000 de spectatori la meciurile Stelei de pe national arena, Chiriches a ajuns in fata unei responsabilitati de a hrani ambitiile a peste 180 de milioane de fani din toata lumea (cifra estimata de AIA, noul sponsor al lui Tottenham, care precizeaza ca 80 de milioane de suporteri provin numai din Asia).
Un transfer din Romania la un club precum Tottenham inseamna tranzitia de la fotbal la entertainment televizat si vandut pentru sute de milioane de consumatori. Inseamna contracte de imagine, inseamna sute de milioane de euro, inseamna o responsabilitate care te obliga sa fii mai mult decat un fotbalist. Trebuie sa fii un profesionist.
Anul trecut, Tottenham incerca o manevra de business care a dat roade, obtinand 7.5 milioane de euro, adica exact suma de transfer pentru Chiriches, Atunci, Tottenham semna un contract de sponsorizare cu AIA, a doua cea mai mare companie de asigurari din Hong Kong. Intelegerea era ca sigla AIA sa fie purtata pe tricourile lui Tottenham in timpul meciurilor din FA Cup, pentru ca in Premier League si in competitiile europene sa ramana HP pe piept.
Anul acesta, colaborarea s-a extins la un contract permanent. Din sezonul viitor, AIA va fi sponsorul lui Tottenham pana in 2019, iar intelegerea dintre cele doua parti inseamna un nou pas inainte facut spre integrarea absoluta a fotbalului de top din Premier League pe piata din Asia.
In clipa in care AIA a facut anuntul, pe site-ul oficial al companiei alaturi de comunicatul de presa aparea fotografia lui Vlad Chiriches, cu sponsorul nou pe piept (foto mai jos). Capitanul nationalei Romaniei a incetat in acel moment sa se adreseze publicului de pe National Arena si a devenit obligat sa inceapa sa vorbeasca pe limba fanilor din toata lumea.
CUM AU AJUNS BANII DIN ASIA SA HRANEASCA FOTBALUL DIN EUROPA
Cand vorbim despre piata din Asia, ne referim la miliarde de consumatori, mii de branduri puternice in toata lumea si sume indispensabile pentru un club care vrea sa faca business.
Conform cifrelor publicate de Financial Times, Premier League a devenit un campionat mai important pentru Asia decat pentru Europa, in timp ce, de ce nu, Asia a devenit o piata mai importanta pentru Premier League decat Europa.
Astazi, drepturile TV pentru Premier League au fost cumparate in Asia contra sumei de 941 de milioane de lire, crescand cu 77% fata de perioada 2010 – 2013. Prin comparatie, aceleasi drepturi TV s-au cumparat in Europa pentru suma de 607 milioane de lire. (Sursa: Financial Times).
In Romania, drepturile TV pentru Liga I costa putin peste 33 de milioane de euro pe sezon.
Cresterea sumelor investite de companiile din Asia in fotbalul din Europa a marit si interesul cluburilor de top catre piata asiatica.
Samsung este pe tricoul lui Chelsea, in timp ce pe Old Trafford, in timpul meciurilor lui Manchester United, putem vedea reclame scrise in mandarina (dialect din Nordul Chinei, vorbit inclusiv in Beijing), iar cei mai scumpi jucatori din Japonia si Coreea de Sud sunt legitimati in Europa, intr-un transfer de valoare, implicare relevanta pe o piata straina si imagine.
Japonezul Honda, un fotbalist de 17 milioane de euro, joaca la Milan. Kagawa, cotat la o suma similara, e sub contract cu Manchester United, Nagatomo e la Inter, Uchida e la Schalke, iar Kyiotake, un fotbalist de 8 milioane de euro, joaca la Nurnberg.
In cazul Coreei de Sud, situatia este similara. Heung-Min Son, cel mai scump fotbalist al lor, de 14 milioane de euro, joaca la Leverkusen. Urmatorii jucatori in clasamentul celor mai valorosi sud-coreeni sunt legitimati tot in Europa. Sung-Yong Ki e la Sunderland, Ha-Cheoi Koo e la Mainz, Chung-Yong Lee e la Bolton, iar Bo-Kyung Kim e la Cardiff.
Fotbalul a incetat sa mai fie numai o afacere a vanzarilor de tricouri, desi veniturile sunt uriase.
Conform Repucom, una dintre cele mai renumite echipe de analiza de marketing sportiv la nivel global, Premier League a incasat cea mai mare suma din "shirt sponsorship" in ultimul an, fata de Germania, Spania si Italia. Vorbim despre o suma care depaseste 150 de milioane de lire in Premier League, aproximativ 125 de milioane de lire in Bundesliga, 80 de milioane de lire in La Liga si putin peste 60 de milioane de lire in Serie A.
Aceeasi sursa precizeaza ca peste 90% din sumele primite din sponsorizari de cluburile de top din Premier League provin din Asia. La liga incaseaza de pe piata din Asia 45% din total, iar Budesliga undeva la 25%.
Uitati refrenul “sa vindem tricouri”. Astazi cluburile profesioniste vorbesc pe limba consumatorilor.
Asa cum Financial Times explica, “astazi, sponsorizarea nu inseamna vanzarea de tricouri pe termen scurt, imediat, ci implicarea pe pietele cele mai mari din lume, care ar putea genera venituri pe termen lung. AIA reprezinta sansa lui Tottenham sa acceseze o piata CRUCIALA – Asia. Vom vedea francize acolo si cu siguranta o vom vedea si pe Manchester City acolo.”
Simon Chadwick, academician in Business Sportiv la Universitatea Coventry, spune: “Acum ne indreptam spre o colaborare mai strategica, dincolo de schimbul de bani pentru drepturi legale.”
Jucatorii poarta nume in alfabetul telespectatorilor, se deplaseaza in turnee si participa la evenimente in toate colturile lumii pentru a satisface dorinta pietelor cu cei mai multi consumatori.
Fotbalistii, precum e si cazul lui Chiriches, acum la Tottenham, trebuie sa castige trofee, sa fie acolo unde este cerut, sa faca fotografii cu fanii, de oriunde ar fi ei, si sa joace live in fata lor.
Poate asta nu are legatura cu jocul de care cu totii ne-am indragostit la inceput, dar are legatura cu supravietuirea lui.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News