Fotbalul la capatul lumii! Super interviu cu antrenorul roman care a ajuns in tara unde Facebook, Google si Youtube sunt INTERZISE iar broasca testoasa si sarpele sunt servite la cina
Undeva langa granita Chinei cu Mongolia un antrenor roman se trezeste in fiecare dimineata si se duce la club pentru a-si incepe treaba.
Il cheama Mircea Diaconescu si este antrenor de juniori pentru Tongliao Harquin, intr-un oras cu 3 milioane de locuitori. Acesta a vorbit pentru www.sport.ro despre experienta sa intr-un loc in care, pentru acomodare, un european e obligat sa iasa din zona de comfort.
1. Cum ai ajuns in China? Care e povestea ta?
Sunt absolvent de ANEFS, Promotia 2000. Ca si jucator am fost la juniorii lui Dinamo grupa Prof. Piti Varga si apoi Ionel Augustin. Iar datorita parintilor mei la sfarsitul junioratului am ales intre o cariera probabil obscura de fotbalist prin diviziile inferioare din Romania, sa merg la facultate. Sunt casatorit cu o fosta campioana a Romaniei la tir si avem impreuna doi copii o fata de 15 ani care studiaza laliceul de arta Dinu Lipatti, sectia actorie si un baietel de 12 ani practicant de fotbal la Juniorul Bucuresti. In China am ajuns prin intermediul domnului Mircea Meleasa.
2. Spune-ne 5 diferente intre campionatul Romaniei si cel din China la nivel de juniori.
Juniorii romani sunt mult mai disciplinati tactic. Calitatea tehnica a juniorilor romani este net superioara. Aici modul de organizare a campionatului, din cauza distantelor foarte mari este total diferita, ptr ca se organizeaza periodic turnee de cate una-doua saptamani intr-un singur oras in intervalul septembrie-noiembrie, apoi un play-off in martie, castigatoarea urmand sa mearga la turneul pe regiune care tine 2 saptamani.
3. Cum este viata aproape de granita cu Mongolia?
Foarte interesanta, practic se vorbesc 2 limbi, mongola si chineza. Influenta mongola este foarte puternica in special cea culturala. Exista aici in oras o universitate renumita in regiunea InnerMongolia cu destul de multi studenti straini, in special pakistanezi. Iar populatia, indiferent de varsta face miscare, foarte multa miscare.
4. Cand auzim de China, toti romanii se gandesc la mancare ciudata. Ce feluri de mancare ciudate ai mancat in China?
Cam tot ce inseamna mancare traditionala pentru noi europenii este putin ciudata, se folosesc extrem de multe condimente. Dar ceva ciudat ar fi o broasca testoasa si un sarpe.
5. Guardiola a interzis internetul in vestiarul de milionari de la City. In China cum e?
Cam peste tot sunt disponibile retele wi-fi, e drept la o viteza extrem de mica. Problema pentru straini este ca Facebook, Youtube si Google sunt cam interzise si sa le poti accesa iti trebuie o gramada de artificii. Dar pentru ei nu este nicio problema pentru ca au creat alternative la toate acestea.
6. Budescu nu a reusit sa se integreze in China. Ce sfaturi ai putea sa dai unui jucator roman care este dorit de chinezi?
Sa se gandeasca foarte bine diferenta de cultura este enorma, distanta fata de casa este colosala. Iar ei au un simt incredibil de a "citi" oamenii. Din punctul meu de vedere prima liga chineza este, din pacate, mult peste prima liga din Romania. Au si adus jucatori si antrenori pe foarte multi bani si in special nume grele cu state vechi in capmionatele puternice din Europa. Deci sfatul meu este veniti, dar veniti cu gandul de a juca fotbal si veti fii rasplatiti pe masura.
7. De ce ai ales China si nu ai vrut sa continui sa antrenezi in Romania?
E un subiect care sincer ma enerveaza, dar cand ajungi sa cheltuiesti tu ca antrenor intr-o luna, cumparand ghete, aparatori si materiale pentru jucatorii tai, mai mult decat salariul te cam saturi.
8. Chinezii investesc mult in fotbal. Te vezi antrenand la o echipa din prima liga chineza vedete de milioane?
Oricine se apuca de meseria asta spera sa antreneze o echipa mare, dar deocamdata destinul meu sunt acesti copii pe care ii antrenez acum si vreau sa ramana ceva aici in urma mea.
9. Cum se vede fotbalul romanesc din China? Cum ne privesc chinezii?
Absolut toata lumea stie de Hagi, Gica Popescu, din pacate despre actuala generatie mai nimic. Am urmarit impreuna meciurile nationalei de la Euro si sincer au ramas cam dezamagiti de ce au vazut.
10. Spune-ne cateva curiozitati din Tongliao.
Ca o gluma, translatorul meu este cea mai mare curiozitate de aici. Un zambian de 19 ani care a venit aici acum 2 ani si vorbeste si scrie perfect in chineza si mongola. La 2 ore de Tongliao se afla Grace Land, un loc care in lunile iunie-august este mirific. Iar daca cineva are un motiv de bucurie, nu conteaza motivul, ora sau ziua dau cu petarde de sari din pat pana in tavan
11. Cum poti sa motivezi o echipa de juniori in China? Stiu engleza? Cum comunicati?
Sunt extrem de ambitiosi si foarte dornici sa invete si le place extraordinar de tare sa castige. Pentru ei victoria si faptul ca ma vad zambind in urma unui exercitiu bine executat la antrenament sau a unei victorii este cea mai mare motivare. Din pacate sunt extrem de putini vorbitori de limba engleza iar printre copii doar cateva cuvinte, dar cum iti spuneam prin tranzlator. Am un asistent chinez cu care ma intalnesc inainte cu o ora si jumatate de antrenament si vorbim despre ce e de facut.
12. Daca gasesti un junior chinez de valoare il vei recomanda unei echipe din Romania?
Asta este foarte greu pentru ca nu i-si lasa juniorii sa plece din tara si nici juniori straini nu au dreptul sa joace in campionatul national.
13. Cat pun fotbalistii chinezi accentul pe scoala?
ENORM, pe primul plan este scoala si apoi antrenamentul. Ca sa nu abandoneze scoala toate cluburile au copiii inscrisi in aceeasi scoala, iar programul de antrenament este dictat de programul de clasa. Fiecare jucator are un numar de puncte pe care trebuie sa le faca la examene, nu indeplinesc acel barem sunt afara din echipa pana la urmatorul examen.
14. Planuiesti sa-ti aduci echipa in Romania pentru un turneu de meciuri cu echipele de top?
Sincer, da, pentru ca si ei sunt foarte curiosi sa vada cum se antreneaza juniorii romani si cum joaca.
15. Ce inseamna un salariu de antrenor de juniori in China? Poti face mai multe decat cu banii care ii luai in Romania?
Nu exista termen de comparatie, iar daca sunt rezultate bune compensatiile de performanta sunt pe masura. Iar ziua de salariu este zi de salariu nu exista intarzieri sau amanari plus de asta toate facilitatile de a locui.
16. Cum te distrezi la Tongliao?
Film , piscina si iesiri extrem de multe iesiri in oras. Chinezii sunt extrem de ospitalieri, te-ai italnit cu el astazi la un meci, antrenament sau este doar coleg de club maine esti invitatul lui negresit la masa.
17. Vin copiii la fotbal in China?
Au inceput sa fie destul de interesati si de fotbal, ne cam duelam cu bascket-ul, dar vin. Actualul presedinte al Chinei iubeste extrem de mult fotbalul si face tot ce este posibil sa atraga copiii spre fotbal. In absolut toate scolile si stadioanele sunt imagini cu presedintele chinez jucand fotbal.
18. Europa e plina de juniori romani. Ai vrea sa iei si juniori romani in China?
Din pacate este interzis sa ai jucatori straini.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News