Hotararea TAS, irevocabila! Chelsea ii poate lua TOT lui Mutu!
Hotararea Tribunalului Federal Elvetian in cazul lui Adrian Mutu, obligat la plata unor despagubiri de 17 milioane de euro catre clubul Chelsea, pentru incalcarea contractului cu echipa londoneza, este irevocabila, insa, pentru incalcari ale drepturilor fundamentale, poate fi reclamata la CEDO.
"Cazurile care implica drepturile fundamentale pot fi supuse unei cai de atac la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Tribunalul Federal impune norme privind definirea si aplicarea legii, precum si respectarea acesteia", potrivit www.ch.ch/behoerden.
Daca judecatorii Curtii Europene de la Strasbourg stabilesc faptul ca au fost incalcate prevederi ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului, atunci Tribunalul Federal Elvetian rejudeca procesul, tinand cont de decizia CEDO, mai arata sursa citata.
Un proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului dureaza aproximativ patru ani, cel putin jurisprudenta CEDO privind cazuri solutionate de Tribunalul Federal Elvetian si reclamate la Strasbourg releva acest termen.
Pe de ala parte, juristi specializati in drepturile omului sustin ca pentru ca un petitionar sa se adreseze CEDO ar trebui sa existe o decizie a unei autoritati publice, contestata intr-o instanta de drept comun, astfel ca reclamantul nemultumit de decizia acesteia sa se poata intoarce impotriva statului, pentru eventuale incalcari ale Conventiei Europene.
Concret, spun ei, Mutu nu are ce stat sa reclame. Mai mult, potrivit procedurilor in materie de arbitraj, daca s-a ales calea instantei de arbitraj, reclamantul nu se mai poate adresa ulterior instantelor de drept comun.
Intre timp, hotararea Tribunalului Federal Elvetian in cazul Mutu va fi comunicata FIFA, care are sediul in Zurich. FIFA va comunica partilor decizia.
Avocatul spaniol Josep Vandellos, specializat in drept sportiv, colaborator al societatii de avocati "Chiuariu si Asociatii" din Bucuresti, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca deja este emis un titlu executoriu in ceea ce il priveste pe Adrian Mutu, astfel ca toate bunurile acestuia pot fi poprite pentru ca Chelsea sa-si recupereze suma platita pentru jucatorul roman, care a evoluat doar un an si jumatate la clubul londonez.
In vara lui 2003, jucatorul roman al echipei Parma, Adrian Mutu, a fost transferat la gruparea engleza Chelsea, pentru suma de 22,5 milioane de euro (15,8 milioane de lire sterline).
In opinia avocatului spaniol Josep Vandellos, despagubirile solicitate de Chelsea nu sunt absurde, avand in vedere ca gruparea londoneza trebuie sa-si recupereze parte din pretul platit clubului Parma pentru Adrian Mutu.
Totodata, avocatul Vandellos spune ca Mutu ar trebui sa se declare insolvabil, intrucat fiecare ban ce ii va reveni pe numele sau va fi poprit.
Printr-o decizie din data de 10 iunie 2010, Tribunalul Federal Elvetian a respins recursul formulat de Adrian Mutu impotriva unei decizii a Tribunalului de Arbitraj din Sport (TAS). TAS il condamnase pe fotbalistul profesionist roman sa plateasca o suma de peste 17 milioane de euro catre fostul sau angajator, Chelsea Football Club Limited.
In august 2003, Adrian Mutu si Chelsea au semnat un contract de munca pentru o perioada de cinci ani. In 28 octombrie 2004, in urma unui control antidoping pozitiv, Chelsea a reziliat contractul, rezilierea avand efect imediat.
Fotbalistul, care consumase cocaina, a fost exclus din toate competitiile sportive timp de sapte luni, noteaza Tribunalul Federal.
In mai 2006, Chelsea a facut o plangere impotriva lui Adrian Mutu pentru a obtine despagubiri pentru incalcarea contractului. Prin decizia din 7 mai 2008, autoritatea competenta sportiva FIFA a acceptat partial cererea clubului londonez. Adrian Mutu a facut apel la aceasta decizie, adresandu-se TAS. Prin decizia din 31 iulie 2009, TAS a respins apelul si a dispus ca Adrian Mutu sa plateasca clubului Chelsea suma de 17.173.990 de euro plus dobanda.
Si aceasta decizie a fost atacata de Mutu.
Astfel, prin decizia din 10 iunie 2010, Tribunalul Federal a respins recursul inaintat de Adrian Mutu impotriva sentintei TAS. Tribunalul a respins argumentele prin care fotbalistul punea sub semnul indoielii impartialitatea a doi din cei trei arbitri care dadusera sentinta. Pe fond, Tribunalul Federal a amintit ca, in domeniul arbitrajului international, nu rejudeca actiunea, asa cum ar face-o o jurisdictie de apel, ci verifica doar unele aspecte limitate pe baza unor fapte constatate in sentinta atacata.
In cazul de fata, Tribunalul Federal trebuia doar sa vada daca suma ceruta ca daune si interese de clubul londonez aducea atingere valorilor esentiale pe care orice ordine juridica trebuie sa le respecte (ordinea publica). Tribunalul a ajuns la concluzia ca nu este cazul, deci recursul fotbalistului roman nu era fondat.
Avocatul spaniol Josep Vandellos a declarat ca decizia Tribunalului de Arbitraj din Sport era executorie, insa artificiul de a sesiza Tribunalul Federal Elvetian a amanat punerea in aplicare a hotararii prin care Mutu este obligat la despagubiri.
Mutu a invocat vicii in procedura TAS, el doar asa putand sesiza Tribunalul Federal.
In aceasta primavara, atacantul Adrian Mutu, care mai are contract cu Fiorentina pana in 2012, a fost suspendat noua luni de Tribunalul Antidoping din cadrul Comitetului Olimpic Italian (CONI), dupa ce a fost depistat pozitiv cu sibutramina. Suspendarea lui Mutu va expira in luna octombrie.
Potrivit articolului 39 din Codul disciplinar al FIFA, organul care dicteaza sanctiunea (Comitetul Disciplinar) decide scopul si durata acesteia. Sanctiunile pot fi limitate la o arie geografica sau la anumite categorii de competitii. In afara de cazuri speciale, durata unei sanctiuni este intotdeauna mentionata, iar organul de decizie trebuie sa tina cont de toti factorii relevanti in caz si de gradul de vinovatie al celui sanctionat.
In cazul repetarii actiunii pedepsite, organul de decizie poate mari sanctiunea.
In cazul dopajului, pedeapsa nu poate fi aplicata pentru mai mult de opt ani.
Dopajul se pedepseste in concordanta cu Regulamentul Antidoping si Codul Disciplinar al FIFA.
In cazul nerespectarii deciziilor FIFA, financiare sau non-financiare, vinovatul va plati cel putin 5.000 de franci elvetieni amenda sau va primi un alt termen limita pentru plata eventualelor despagubiri. In cazul cluburilor de fotbal, acestea pot fi depunctate, retrogradate sau pot primi interdictie de a efectua transferuri.
Persoanele care sunt cercetate pentru dopaj sau care au fost condamnate in ultimii cinci ani nu pot face parte din echipa manageriala a niciunui club.
In cazul unei investigatii pentru dopaj, suspectul trebuie sa furnizeze toate dovezile necesare pentru a se dezincrimina sau pentru a-si reduce sanctiunea. Pentru cel din urma caz, suspectul trebuie sa arate cum a ajuns substanta interzisa in corpul sau.
Daca suspectul nu a depus apel, deciziile in caz de dopaj pronuntate de Comitetul Disciplinar al FIFA vor fi trimise Agentiei Mondiale Antidoping. In cazul in care acesta a depus apel, iar Comitetul de Apel a mentinut decizia, Agentia
Mondiala Antidoping si partile implicate vor fi anuntate simultan de acest lucru.
In caz de dopaj, cluburile de fotbal pot cere FIFA sa extinda sanctiunile impuse deja de acestea, pentru a capata efect la nivel mondial. Acest lucru este posibil daca regulamentele cluburilor de fotbal sunt in acord cu prevederile regulamentului FIFA.
Sursa: mediafax
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News