Motivul pentru care FRF va încasa bani din transferul lui Radu Drăgușin la Tottenham, deși suma i se cuvenea Rapidului
Rapid trebuia să încaseze peste 600.000 de euro, dar banii vor fi direcționați automat către conturile FRF.
Rapid a pierdut și jucătorul și taxa de solidaritate
Radu Drăgușin s-a transferat la academia lui Juventus, în august 2018, de la Regal Sport / Academia de Fotbal Atletico de Madrid, club de juniori unde a fost coleg la o grupă de juniori cu Octavian Popescu, Ovidiu Perianu, Luca Florică și Vladislav Blănuță. Momentul plecării stoperului în Italia corespunde cu cedarea școlii de fotbal către clubul Rapid și rebrănduirea academiei în ACS "Centrul de performanță Rapid București".
Însă omul de afaceri Claudiu Florică a cedat clubul și zeci de jucători, dar afacerea nu i-a inclus și pe cei mai promițători puști. În hățișurile contractuale s-ar fi pierdut drepturile asupra jucătorilor cedați altor cluburi, după lichidarea Regal Sport, așa că banii cuveniți din transferul lui Radu Drăgușin la Tottenham, o taxă de formare, nu ajunge nici la AS Metropolitan, noua entitate înființată de Florică, nici la Academia FC Rapid 1923, care a lichidat în instanță Centrul de Performanță Rapid, la cererea acționarului Victor Angelescu.
Conform informațiilor disponibile, regulamentul FIFA privind Statutul și Transferul Jucătorilor prevede ca cluburile care au contribuit la formarea unui jucător în perioada 12 - 23 de ani să primească contribuția de solidaritate la transferul acestuia (5% din suma de transfer). În cazul mutării lui Drăgușin de la Genoa la Tottenham, Regal Sport / Centrul de Performanță Rapid și Juventus ar fi trebuit să împartă suma de 1.25 milioane de euro (5% din 25 de milioane de euro), dar partea cuvenită clubului român se va reporta către FRF.
"Lui Drăgușin și Moldovan, le-am transmis că suntem foarte mândri de transferurile lor"
"Celor doi jucători, lui Radu Drăgușin și Horațiu Moldovan, le-am transmis că suntem foarte mândri de transferurile lor. Chiar ne-au bucurat foarte mult aceste transferuri, pentru că ei au capacitatea și oportunitatea de a inspira și alți jucători tineri din România. Este posibil să ajungi în Premier League și să te lupți cu cei mai buni jucători din lume, sau să mergi în La Liga și să te confrunți cu Real Madrid și Barcelona.
A fost o mare bucurie și ne-am dori ca ei să poată să beneficieze de cât mai multe minute pe teren. Ne dorim să fie într-o formă optimă în vară, pentru îndeplinirea obiectivului pe care ni l-am asumat la Euro 2024. Vrem să performeze la echipele de club și să-i facă mândri pe fanii români, care să urmărească mai mult evoluțiile celor două cluburi. Nu mă ocup de selecție, trebuie să ne bucurăm aceste transferuri și să vedem cât vor juca, la momentul potrivit.
Trebuie să ne bucurăm, în cazul luI Radu Drăgușin, și de suma foarte mare care a fost plătită. O sumă care, peste 3-4-5 ani nu ar trebui să fie o excepție în fotbalul românesc, pentru că încercăm să profesionalizăm actul de formare al jucătorilor.
Ca să influențăm în bine evoluția echipei naționale avem nevoie de un număr cât mai mare de jucători care să evolueze la echipe de top din Europa și care să știe ce înseamnă miza câștigării competițiilor puternice interne și miza participării în competițiile europene. Una dintre zonele unde cred că putem să avem o creștere exponențială a încasărilor este cea a transferurilor.
"Când un club dispare, banii sunt direcționați către federația națională"
Nu vă pot confirma, nici nu vă pot infirma că vom primi taxa de solidaritate pe care trebuia să o ia Regal Sport. De ce? Fiindcă există un sistem automat de plăți din partea FIFA, în momentul de față, către cluburi și către federații. Prin inițiativa președintelui Gianni Infantino am asistat la o digitalizare a întregului fenomen fotbalistic, astfel încât să nu se mai piardă plăți pe drum.
În trecut, de exemplu, un club care nu era conectat la această bază și nu ar fi depus o solicitare de a încasa o anumită sumă de bani ar fi pierdut-o. Datele din urmă cu un an de zile arată că undeva la 10-15% din toate sumele de solidaritate ajungeau acolo unde trebuie. Actualul sistem îți scoate la suprafață toate aceste sume care nu se vor mai pierde.
În chestiunea taxei pentru Drăgușin... Acest subiect ține de un departament al FRF, o să-i rog pe colegii mei să ofere presei aceste informații. E adevărat că, atunci când un club dispare, banii sunt direcționați automat către federația națională. Acesta e un detaliu adevărat, dar acum nu am toate informațiile din acest caz", a declarat președintele FRF.
Foto - Gabriel Chirea
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News