Planul lui Chelsea pentru a-l face pe Mutu sa plateasca despagubirile record!
Chlesea are doua variante prin care poate cere executarea silita a lui Adrian Mutu!
Hotararea Tribunalului Federal Elvetian, din 10 iunie, data in cazul lui Adrian Mutu, obligat la plata unor despagubiri de peste 17 milioane de euro plus dobanda, catre clubul Chelsea, pentru incalcarea contractului cu gruparea londoneza, este irevocabila.
Astfel, clubul Chelsea poate apela fie la Conventia pentru recunoasterea si executarea sentintelor arbitrale straine, adoptata in 10 iunie 1958 la New York, fie la procedura de executare a FIFA (Federatia Internationala de Fotbal), a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, avocatul spaniol Josep Vandellos, specializat in drept sportiv, colaborator al societatii de avocati "Chiuariu si Asociatii" din Bucuresti.
Potrivit Conventiei de la New York, aceasta se aplica recunoasterii si executarii sentintelor arbitrale date pe teritoriul unui alt stat, decit acela unde se cere recunoasterea si executarea sentintelor si rezultate din diferende intre persoane fizice sau juridice. Ea se aplica, de asemenea, sentintelor arbitrale care nu sunt considerate ca sentinte nationale in statul unde este ceruta recunoasterea si executarea lor.
Prin sentinte arbitrale se inteleg nu numai sentinte date de catre arbitri numiti pentru cazuri determinate, ci, de asemenea, si acelea care sunt date de catre organe de arbitraj permanente, carora partile li s-au supus.
Articolul III al Conventiei arata ca fiecare dintre statele contractante va recunoaste autoritatea unei sentinte arbitrale si va acorda executarea acesteia, conform regulilor de procedura in vigoare pe teritoriul unde sentinta este invocata
In opinia avocatului spaniol, Adrian Mutu ar putea folosi procedura de excecutare a FIFA, care implica sanctiuni disciplinare.
"In acest caz Mutu ar face bine daca ar propune FIFA si clubului Chelsea un plan de plata. Cu asta ar castiga timp. Daca nu plateste, va fi suspendat", a adaugat avocatul.
Printr-o decizie din data de 10 iunie 2010, Tribunalul Federal Elvetian a respins recursul formulat de Adrian Mutu impotriva unei decizii a Tribunalului de Arbitraj din Sport (TAS). TAS il condamnase pe fotbalistul profesionist roman sa plateasca o suma de peste 17 milioane de euro catre fostul sau angajator, Chelsea Football Club Limited.
In august 2003, Adrian Mutu si Chelsea au semnat un contract de munca pentru o perioada de cinci ani. In 28 octombrie 2004, in urma unui control antidoping pozitiv, Chelsea a reziliat contractul, rezilierea avand efect imediat. Fotbalistul, care consumase cocaina, a fost exclus din toate competitiile sportive timp de sapte luni, noteaza Tribunalul Federal.
In mai 2006, Chelsea a facut o plangere impotriva lui Adrian Mutu pentru a obtine despagubiri pentru incalcarea contractului. Prin decizia din 7 mai 2008, autoritatea competenta sportiva FIFA a acceptat partial cererea clubului londonez. Adrian Mutu a facut apel la aceasta decizie, adresandu-se TAS. Prin decizia din 31 iulie 2009, TAS a respins apelul si a dispus ca Adrian Mutu sa plateasca clubului Chelsea suma de 17.173.990 de euro plus dobanda.
Si aceasta decizie a fost atacata de Mutu.
Astfel, prin decizia din 10 iunie 2010, Tribunalul Federal a respins recursul inaintat de Adrian Mutu impotriva sentintei TAS. Tribunalul a respins argumentele prin care fotbalistul punea sub semnul indoielii impartialitatea a doi din cei trei arbitri care dadusera sentinta. Pe fond, Tribunalul Federal a amintit ca, in domeniul arbitrajului international, nu rejudeca actiunea, asa cum ar face-o o jurisdictie de apel, ci verifica doar unele aspecte limitate pe baza unor fapte constatate in sentinta atacata.
In cazul de fata, Tribunalul Federal trebuia doar sa vada daca suma ceruta ca daune si interese de clubul londonez aducea atingere valorilor esentiale pe care orice ordine juridica trebuie sa le respecte (ordinea publica). Tribunalul a ajuns la concluzia ca nu este cazul, deci recursul fotbalistului roman nu era fondat.
In aceasta primavara, atacantul Adrian Mutu, care mai are contract cu Fiorentina pana in 2012, a fost suspendat noua luni de Tribunalul Antidoping din cadrul Comitetului Olimpic Italian (CONI), dupa ce a fost depistat pozitiv cu sibutramina. Suspendarea lui Mutu va expira in luna octombrie.
Sursa: Mediafax
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News