Farul – FC Botoşani: Loviturile date pe piaţa transferurilor de cele două echipe (P)

Farul – FC Botoşani: Loviturile date pe piaţa transferurilor de cele două echipe (P) SuperLive cu Mihai Mironica

Două strategii diferite, acelaşi scop. Farul şi FC Botoşani au ajuns două dintre cele mai sănătoase echipe din punct de vedere financiar din România datorită strategiei în ceea ce priveşte vânzarea de jucători. Cele două echipe se întâlnesc în penultima etapă a sezonului regular, într-o partidă cu implicaţii serioase în ceea ce priveşte structura play-off-ului. Vezi aici toate SuperCotele pentru meciul Farul – Botoşani!

Farul mizează pe români

Încă de la prima apariţie a clubului Viitorul Constanţa – aşa cum era cunoscută echipa până în vara anului trecut – strategia a fost una clară: Creşterea noilor generaţii de fotbalişti români, care să ajungă inevitabil la echipa naţională. În acelaşi timp, ca un club să fie sănătos financiar, trebuie să facă şi profit din vânzarea de jucători, astfel Gică Hagi nu s-a opus niciodată plecării fotbaliştilor crescuţi de clubul său, mai ales în cazurile în care ofertele venite erau benefice atât pentru club, cât şi pentru jucători.

Cei mai importanţi jucători formaţi pe terenurile Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi s-au dovedit a fi şi cei mai scumpi fotbalişti vânduţi de echipa de la malul mării. Răzvan Marin şi Ianis Hagi nu doar că au adus aproximativ 10 milioane de euro în conturile clubului prin plecările lor la Standard Liege, respectiv la Fiorentina şi Genk, dar în prezent sunt doi dintre liderii noii generaţii de la echipa naţională şi jucători de bază la Cagliari în Serie A şi la Rangers în campionatul Scoţiei.

Tudor Băluţă şi Cristian Manea sunt alţi doi fotbalişti importanţi pentru echipa naţională care au fost vânduţi pe sume frumoase în străinătate, însă strategia lui Hagi nu implică doar vânzarea de fotbalişti în afară ţării.

Transferurile lui Florinel Coman sau Florin Tănase la FCSB, ori cel al lui Alexandru Cicâldău la U Craiova, sunt trei dintre cele mai importante şi totodată scumpe transferuri interne din perioada recentă a fotbalului românesc, puţin atipice într-un mediu în care cele mai multe transferuri sunt efectuate la parametrul zero.

Cu Superbet trăieşti SuperEmoţia celor mai importante meciuri din România! Vezi aici Cotele Speciale pentru Farul – Botoşani şi alege inspirat!

FC Botoşani – Moneyball de România?

Strategia „Moneyball”, implementată de Oakland Athletics în baseball-ul profesionist şi-a găsit adepţi şi în România. Sau mai degrabă o versiune simplificată a sa. De când a ajuns pe prima scenă a fotbalului românesc, FC Botoşani a mers pe un trend ascendent, atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere sportiv.

Botoşănenii şi-au dezvoltat o strategie prin care aduc fotbalişti liberi de contract sau pe sume foarte mici, îi folosesc o perioadă relativ scurtă de timp, iar apoi îi vând în timp util pentru a putea atrage un profit cât mai mare.

Cea mai profitabilă afacere făcută de Botoşani a fost cea cu Michael Ngadeu, adus liber de contract din Germania şi vândut doi ani mai târziu la Slavia Praga. Clubul şi-a păstrat şi un procent din următorul transfer al fundaşului central şi ulterior, când Ngadeu a fost transferat de Gent, a profitat de această clauză.

Similar a fost şi cazul Moruţan, adus gratis de la U Cluj în 2016 şi vândut doi ani mai târziu la FCSB. Ulterior, Moruţan a fost vândut de FCSB la Galatasaray, o parte din suma de transfer fiind destinată celor de la Botoşani.

Fotbalişti precum Bogdan Racoviţan, Hervin Ongenda, Marko Dugandzic sau Gonzalo Cabrera sunt alte cazuri de jucători aduşi la parametrul zero şi care au fost vânduţi după o perioadă scurtă de timp pe sume bune de bani, raportate la campionatul românesc.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!