Află istoria trofeelor din Supercampionatele europene? Pe 18 mai, aflăm și trofeul Superligii
Auzi fluierul de final și totul trece pe mute! Ești doar tu cu infintul. E acel moment în care pur și simplu închizi ochii pentru o secundă, pentru ca să te conectezi la acea fericire interioară infinită!
Știi că totul are un sens, știi că asta e o destinație, un capăt de galaxie emoțională! Iar tu și coechipierii tocmai treceți de această graniță și intrați în istorie: sunteți campioni!
Poți vedea acum cele mai bune cote pe „finala” SuperLigii
Apoi redeschizi ochii și zâmbești. Fie poate și pentru secundă. O secundă eternă.
SuperLiga își va cunoaște joi de la 10:00 la Football Museum Bucharest trofeul care va fi acordat campioanei, un trofeu care se alătură celor 5 cupe ale campionilor din ligile cele mai pariate: Anglia (Premier League), Spania (La Liga), Italia (Serie A), Germania (Bundesliga) și Franța (Ligue 1).
E din aceeași categorie, pentru că pasionații de pariori joacă la fel de des, chiar mai des, meciuri din campionatul nostru.
E din aceeași categorie pentru că are 114 ani de istorie în spate, 114 ani de la primul campionat.
E din aceeași categorie pentru că are un design inspirat din motive populare românești, pentru a fi conectat la fibra spirituală a poporului nostru.
E din aceeași categorie pentru că el celebrează și diversitatea și omagiază aportul jucătorilor străini, designul fiind unul minimalist, în ton cu vremurile, opera unui artist al cărui nume e momentan ținut secret.
Până joi când ne vom bucura de trofeul care va intra în posesia campioanei, punctăm lucrurile extraordinare despre trofeele acordate în campionatele supervaloroase, dintre care, numai Serie A și-a aflat campioana stagională: Napoli!
Vezi oferta de speciale antepost și alege campioana României
Cel mai valoros – trofeul campioanei Italiei
Napoli a câștigat pentru a treia oară Scudetto, trofeul acordat echipei care triumfă în Serie A. O cupă creată de sculptorul Ettore Calvelli, acordată prima oară la finalul ediției 1960-1961. Chiar dacă italienii și-au aflat prima campioană în 1898 (Genoa), trofeul actual datează de 62 de ani și a fost câștigat prima oară de Juventus Torino, echipă care l-a câștigat și de cele mai multe ori, 25, dintre cele 36 de campionate câștigate de Bătrâna Doamnă fiind încheiate cu obținerea acestui trofeu.
Cel mai greu și mai mare trofeu al campioanei se acordă în Anglia
În Anglia, pare că Manchester City va ridica un trofeu relativ tânăr, care împlinește ... 30 de ani! Dar un trofeu cu greutate (25 kg, cele mai greu dintre cele 5 trofee majore în ligile de top și cel mai înalt: 104 centimetri). Manchester United e prima echipă care l-a câștigat și echipa care l-a câștigat de cele mai multe ori, 13. Dar City ajunge la al 7-lea succes! Simbolistica e aparte. Cei 3 lei sunt împreună doar atunci când căpitanul campioanei ridică trofeul. Un moment magic, în țara inventatorilor fotbalului modern. Vei vedea numai 2 lei pe trofeu, dar regele animalelor reprezintă și regele fotbal, iar treimea e completată în momentul în care trofeul e acordat și ridicat spre cer.
Trofeul cu memoria cea mai bună e în Germania
În Germania, Meisterschale pare că va rămâne la Munchen. Trofeul se acordă din 1949, dar are gravate pe el absolut toate campioanele Germaniei (nu doar cele din 1963 încoace, era Bundesligii), pornind cu campioana din 1903. Prima echipă care l-a câștigat a fost în 1949 VfR Manheim, iar Bayern l-a câștigat de cele mai multe ori: 32, probabil, 33 la finalul acestei ediții de campionat.
Va reuși Dortmund miracolul de cuceri titlul și a anula în ultimele două etape, fără să aibă meci direct cu Bayern, avansul de 1 punct al bavarezilor?
Trofeul fanilor și al realismului magic sud-american e în... Franța!
Și PSG are un sezon mai greu decât se aștepta. Însă ar putea să câștige din nou, pentru a 9-a oare L’Hexagoal, trofeul acordat campioanei Franței. Un trofeu „nou”, atribuit din 2007 încoace și câștogat prima oară de Olympique Lyon. Ce e special la L’Hexagoal e că numele i-a fost stabilit prin votul fanilor!
Trofeul e opera unui sculptor argentinian, Pablo Reinoso și reprezintă stilizat conturul hexagonal al Franței și al hexagoanelor de pe mingea de fotbal, mingea arhetip în acel mai iubit sport de pe Pământ.
Trofeul cu cei mai mulți... gemeni se acordă în Spania
La urmă, uriașa Barca! Xavi a readus titlul pe Camp Nou după 4 ani și trofeul pe care îl primește din 1949 campioana Spaniei se va alătura unei colecții impresionante de 23 trofee, dintre care 4 sunt originale! Da, în Spania, dacă îl câștigi de 5 ori, ții exemplarul original, un alt exemplar original urmând să fie creat, dar, respectând identic designul trofeului care din 1949 încoace recompensează triumful în divizia de elită a fotbalului spaniol.
Fiecare jucător care a ridicat aceste trofee a zâmbit fericit și împlinit. Fie că a fost o singură dată, fie că a durat doar 3-4 secunde sau chiar mai puțin, acea atingere e o replică originală a creațiunii din Capela Sixtină, lăcașul de cult unde oficiază însuși Papa, și el, un fan al fotbalului.
Atingerea destinului
E acea atingere care îți marchează destinul. Fericiți fotbaliștii care o trăiesc! Echipierii Farului sau echipierii de la FCSB? Vom afla împreună.
Dar mai întâi, vom vedea trofeul, creat la Monetăria Statului. Un proiect al Ligii Profesioniste de Fotbal, alături de EAD, deținătorul drepturilor comerciale și Superbet, sponsorul principal al divizie noastre de elită.
Împreună suntem SuperLiga. Împreună trăim momentul în care vom cunoaște trofeul, joi 18 mai de la ora 10:00 la Football Museum Bucharest, într-o conferință de presă transmisă în direct pe canalele de social media ale SuperLigii.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News