GALERIE FOTO Carlos "Șacalul" s-a bătut cu toți greii circuitului și a devenit la 19 ani cel mai tânăr lider ATP din istorie
Odată cu retragerile elveţianului Roger Federer, americancei Serena Williams şi australiencei Ashleigh Barty, tenisul a cunoscut o creştere uriaşă în 2022, completat rapid de spaniolul Carlos Alcaraz şi poloneza Iga Swiatek, dar veteranii Rafael Nadal şi Novak Djokovic nu şi-au spus încă ultimul cuvânt.
În rândul francezilor, retragerile lui Jo-Wilfried Tsonga la Roland Garros şi Gilles Simon la Paris-Bercy au subliniat în ce punct această generaţie lasă un gol în urma ei. O nostalgie înseninată însă de revenirea în prim plan la feminin Carolinei Garcia, care a redevenit numărul 4 mondial după ce a câştigat Turneul Campioanelor de final de an, iar anterior ajunsese până în semifinalele US Open.
Liderul mondial Ashleigh Barty a deschis balul cu retragerea sa în luna martie, spre surprinderea generală. Ea nu avea decât 25 de ani, trei titluri de Mare Şlem în palmares (Roland Garros 2019, Wimbledon 2021 şi Australian Open 2022), dar dorinţa de a continua nu mai exista.
Au urmat retragerile istorice, dar aşteptate ale americancei Serena Williams (23 de titluri de Mare Şlem), care a profitat de arena Arthur Ashe de la Flushing Meadows în septembrie, la US Open, pentru a oferi o plecare en fanfare şi în trei tururi, cu doar câteva zile înainte de a aniversa 41 de ani, şi elveţianului Roger Fededer.
Federer, cu 20 de titluri de Mare Şlem în palmares, incapabil fizic să mai joace într-o competiţie, a încheiat prin a-şi lua adio de la tenisul de performanţă. La 41 de ani, el şi-a organizat retragerea în cursul unui meci demonstrativ, cu ocazia Laver Cup de la Londra, provocând un val de emoţie.
Totodată, noi jucători s-au impus ca fiind eroii din anii ce vor urma.
Poloneza Iga Swiatek, devenită lider mondial după retragerea australiencei Barty, s-a afirmat rapid drept noua stea a circuitului WTA, la 21 de ani, cu opt titluri câştigate anul acesta dintr-un total de 11.
Ea a înregistrat între februarie şi iulie o serie de 37 de victorii şi şase titluri consecutive, inclusiv Roland Garros, până la înfrângerea sa din turul 3 la Wimbledon. Ea a câştigat apoi primul său US Open şi a încheiat anul cu 6.030 de puncte avans în clasamentul WTA în faţa principalei sale adversare Ons Jabeur, dublu faţă de campioana tunisiană la finalul sezonului.
În circuitul masculin, tinerii jucători au animat sezonul.
Daniil Medvedev a devenit numărul unu mondial pe 28 februarie, fiind primul jucător din afara Big4 (Federer, Nadal, Djokovic, Murray) care a urcat pe tron după Andy Roddick în februarie 2004.
Apoi, Carlos Alcaraz a câştigat US Open pentru a deveni, la 19 ani, cel mai tânăr lider mondial din istorie.
S-au mai evidenţiat în 2022 Jannik Sinner, Casper Ruud (finalist la Roland Garros, US Open şi la Turneul Campionilor), Felix Auger-Aliassime şi Holger Rune, toţi cu cel puţin 12 ani mai tineri decât Djokovic.
"Este extraordinar să vedem aceşti tineri continuând. Vor fi următorii Federer, Nadal şi Djokovic", s-a entuziasmat Jimmy Connors într-un podcast recent.
Dar este încă prea devreme pentru a-i neglija pe veteranii Djokovic (86%) şi Nadal (83%), jucătorii cu cele mai multe victorii din 2022.
Nadal, câştigător al celui de-al doilea Australian Open din carieră şi al celui de-al 14-lea Roland Garros, cu un record de 22 de titluri de Mare Şlem, a atins şi semifinalele la Wimbledon, unde a declarat forfait. Şi Djokovic, privat de două turnee de Mare Şlem şi de patru turnee de categoria Masters 1.000 din cauza refuzului de a se vaccina contra Covid, a câştigat cinci turnee din 11, între care Wimbledon şi Turneul Campionilor.
Iar Djokovic, în vârstă de 35 de ani, a confirmat recent că "are încă o enormă foame de trofee". Agerpres
VIDEO | Andrei Pavel, la Poveștile Sport.ro
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News