Ce informații cuprinde, mai exact, pașaportul biologic: cariera Simonei Halep poate fi în pericol

Ce informații cuprinde, mai exact, pașaportul biologic: cariera Simonei Halep poate fi în pericol Tenis

Cazul Simonei Halep a devenit peste noapte mai complicat, după ce Agenția Internațională a Integrității în Tenis i-a identificat nereguli în pașaportul biologic. 

Simona Halep se află într-o nouă situație extrem de complicată. Sportiva din România a fost acuzată de ITIA că ar fi înregistrat „nereguli” în pașaportul biologic, o unealtă prin care se poate identifica dacă un sportiv s-a dopat, de-a lungul timpului. 

Jurnalistul american, Ben Rothenberg, afirmă că acesta va purta o greutate extraordinară în situația Simonei Halep, deoarece Roxadustat conține eritropoietină, substanță din categoria EPO, care a condus la suspendări în ciclism.

  • Ce Informatii Cuprinde Mai Exact Pasaportul Biologic Cariera Simonei Halep Depinde De Rezolvarea Ambelor 1

„Pașaportul biologic e crucial în cazul Simonei Halep, Roxadustat e în categoria EPO, a substanțelor folosite în dopajul sângelui.”

„În loc să detecteze substanțe interzise în mod specific, pașaportul biologic e un instrument care măsoară și monitorizează diverși indicatori biologici, printre care numărul globulelor roșii din sânge,” notează Ben Rothenberg, reputat jurnalist american de tenis.

„Pașaportul biologic e crucial în mod special pentru cazul Simonei Halep, deoarece substanța pentru care a testat pozitiv, Roxadustat, se află în categoria EPO, folosite în dopajul sângelui, mai ales de către cicliști,” adaugă aceeași sursă. 

Pe site-ul WADA, Agenția Mondială Anti-Doping informează că „Pașaportul Biologic al Sportivilor monitorizează mai multe variabile biologice ale atleților, astfel încât să repereze efectele dopajului de-a lungul timpului, în loc să identifice specific substanța interzisă ori metoda de dopaj aplicată.”

Prin acest program, WADA găsește nereguli de tip hematologic și aparținând de steroizi. În plan hematologic, sportivii sunt monitorizați pentru a nu avea în compoziția sângelui agenți stimulenți, printre care eritropoetina, substanța regăsită în Roxadustat, în cazul Simonei Halep.

Cât despre steroizi, uzul celor de tip anabolic, administrați din exterior, este strict interzis și poate conduce la încheierea carierei de profesionist.


Victor Hănescu dezvăluie cum a simțit forța loviturilor Serenei Williams, într-un antrenament de sparring

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!