Cea mai celebra lesbiana din tenis, acuzata de transfobie
Fosta tenismena Martina Navratilova a fost criticata pentru ca nu vrea sportivi transgen in competitiile feminine.
"Sa lasi barbatii sa concureze in calitate de femei doar daca isi schimba numele si iau hormoni este nedrept - indiferent de modul in care acesti sportivi isi justifica alegerea. Mesajul meu pe Twiter a fost <Nu poti sa te declari femeie si sa poti concura impotriva femeilor. Trebuie sa existe niste standarde si, daca ai penis si concurezi contra femeilor, nu te incadrezi in aceste standarde>. E o nebunie si se numeste trisat. Un barbat poate decide sa fie femeie, ia hormonii care sunt ceruti de organizatiile sportive, castiga tot ce se poate si face o mica avere, apoi poate inversa decizia sa si poate face copii daca vrea. Sunt dispusa sa ma adresez unei femeie transgender sub orice forma prefera, dar nu as fi fericita sa concurez impotriva ei. Nu ar fi corect. McKinnon si-a aparat energic dreptul de a concura, subliniind ca, atunci cand a fost testat, nivelul ei de testosteron, hormonul masculin, era in limitele stabilite de organismele ciclismului mondial. Cu toate acestea, la o inaltime de 183cm si cantarind mai mult de 90kg, ea pare sa aiba un avantaj substantial in privinta masei musculare asupra rivalelor ei", a scris Navratilova intr-un editorial pentru The Sunday Times.
Desi a recunoscut ca este lesbiana inca din 1981, cand acest subiect era tabu in sport, si a fost intreaga sa viata un activist pentru drepturile homosexualilor, Navratilova a fost acuzata recent de transfobie, adica de aversiune sau ura fata de transsexualitate si de persoane transsexuale sau transgen, o forma de discriminare pe baza identitatii de gen. Grupul american de campanie Athlete Ally, care militeaza pentru drepturile sportivilor LGBT, a decis chiar sa intrerupa legaturile cu fosta mare sportiva si sa ii suspende postul de ambasador al organizatiei, considerand ca comentariile sale sunt "transfobice". Navratilova s-a aparat spunand ca a fost foarte buna prietena si a fost chiar antrenata de Renee Richards, primul sportiv profesionist care s-a identificat ca transgender, sau ca a sustinut-o pe atleta Caster Semenya, care sufera de intersexualitate.
In SUA, dar si multe alte tari, atletii transgender au fost inclusi in competitii la nivel de scoala, liceu sau universitati. De altfel, Comitetul International Olimpic le-a permis unor astfel de atleti sa participe la sporturile afiliate inca din 2003, dar, pana in 2016, le-a cerut sa se supuna mai intai interventiei chirurgicale de schimbare a sexului. Conform noilor reguli, care seamana cu cele ale National Collegiate Athletic Association (NCAA), sportivii transgender female-to-male (sex biologic feminin - identitate sexuala masculina) pot intra in competitiile barbatilor fara restrictii, in timp ce sportivii male-to-female (sex biologic masculin - identitate sexuala feminina) trebuie sa demonstreze ca nivelul lor de testosteron s-a aflat sub un anumit punct cel putin un an inainte de prima lor competitie.
Printre sportivele transgender care au castigat competitii in ultimii ani se afla ciclista Rachel McKinnon, care a castigat, in octombrie 2018, proba de sprint pentru femei categoria 35 si 40 de ani de la Campioantele Mondiale de Ciclism. Profesor de filosofie, ea se antreneaza pentru a prinde lotul olimpic al Canadei pentru JO 2020. In aceeasi situatie se afla atletele junioare Terry Miller si Andraya Yearwood, care domina probele de viteza din statul american Connecticut, sau ciclista Michelle Dumaresq care a castigat titlul statului British Columbia, in proba de mountain bike, in 2006. De asemenea, voleibalista Tiffany Abreu a devenit, in 2017, primul jucator transgender din prima liga braziliana de volei feminin, la 5 ani dupa ce stopase cariera de voleibalist, iar acum vrea sa prinda lotul feminin al Braziliei pentru Olimpiada din 2020. Alte doua cazuri sunt de la haltere, unde JayCee Cooper (SUA) si Laurel Hubbard (Noua Zeelanda) au castigat deja cateva concursuri zonale si internationale. In situatia inversa se gaseste Patricio Manuel, primul boxer transgender care s-a luptat intr-o gala profesionista si a castigat o lupta, sau Chris Mosier, triatlonist de clasa mondiala, care s-a declarat transgender in 2010.
Nu exista statistici oficiale cu privire la numarul de sportivi care concureaza in liceele si colegiile din SUA, dar grupul de tineri transgender pare sa fie considerabil. The Centers for Disease Control and Prevention a anuntat, in ianuarie 2019, ca 1,8% dintre elevii de liceu care au fost chestionati intr-un sondaj desfasurat in mai multe state americane s-au identificat drept "transgender".
In anul 2005, revista "Tenis" a desemnat-o pe Martina Navratilova ca cea mai buna jucatoare de tenis pentru perioada 1965 - 2005. Navratilova a fost nr. 1 mondial pentru un total de 332 de saptamani la simplu si 237 de saptamani la dublu (record), fiind singura tenismena din istorie care a ocupat primul loc in ambele topuri pentru mai mult de 200 de saptamani.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News