CTP reacționează dur în cazul Simonei Halep: "E ca și cum ar fi arestată preventiv. Se impune intervenția Guvernului României"
Simona Halep a anunțat, luni seară, că ITIA a decis să amâne din nou audierea sa în cazul de dopaj izbucnit în luna octombrie a anului trecut.
Suspendată provizoriu din octombrie, după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, Simonei Halep i s-a adus recent o nouă acuzație de către Autoritatea Antidoping din tenis, separată de prima, referitoare la pasașaportul său biologic.
CTP reacționează dur în cazul Simonei Halep
Halep s-a declarat "extrem de șocată și dezamăgită de atitudinea ITIA", care a amânat din nou audierea sa și care nu îi oferă mai rapid șansa de a demonstra că este nevinovată.
Gazetarul Cristian Tudor Popescu susține că o nouă amânare în acest caz, a treia, ar reprezenta "o încălcare strigătoare la cer a unui drept al omului" și solicită intervenția Guvernului României.
"Simona Halep, arestată preventiv cât cuprinde
Simona Halep declară că a aflat că pe 28 mai, la cererea Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA), audierea ei de către un tribunal independent va fi amânată – pentru a treia oară.
Nu cred în teorii ale complotului occidental împotriva românilor și României – că de teorii ale complotului rusesc n-am auzit. Dar dacă așa va fi pe 28 mai, atunci nu mai e vorba de Roxadustat, dopaj, suspendare, nu mai e vorba nici măcar de tenis sau de jucătoarea Simona Halep. Ne vom afla în fața unei încălcări strigătoare la cer a unui drept al omului, al unui cetățean dintr-o țară a Uniunii Europene – dreptul la Justiție. Simonei Halep i se refuză de luni de zile accesul la actul de Justiție. E ca și cum ar fi arestată preventiv, pe termen nelimitat, fără ordin judecătoresc, la poarta terenului de tenis de performanță. Practic, ITIA se substituie instanței de judecată, supunând-o pe Simona Halep la executarea pedepsei prin eternizarea suspendării provizorii.
În această situație, cred că se impune intervenția guvernului României. Care trebuie să apere drepturile cetățenilor săi în străinătate, adresându-se instituțiilor internaționale de Justiție – Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de pildă.
Nu văd altă explicație pentru un astfel de comportament al ITIA față de Simona Halep decât intenția acestui organism, cu complicitatea zisului tribunal „independent”, de a-și face un titlu de glorie din pedepsirea cu orice preț a unui nume mare din tenisul mondial", a scris Cristian Tudor Popescu, într-un editorial din GSP.
Simona Halep cere să fie audiată cât mai repede
Simona Halep, campioană la Roland Garros în 2018 şi la Wimbledon în 2019, este suspendată provizoriu din octombrie anul trecut, după ce a fost testată pozitiv la roxadustat în timpul US Open, în august 2022.
Măcinată de această decizie, jucătoare de tenis din Constanța a postat un mesaj pe contul oficial de Instagram în care-și exprimă indignarea pentru că se cere a treia oară amânarea audierii sale. În ciuda faptului că prezentatul ITIA, Nicole Sapstead, a declarat că va face totul pentru că Simona Halep să fie tratată corespunzător.
„Sunt, încă o dată, extrem de șocată și dezamăgită de atitudinea ITIA. În timp e ITIA, prin intermediul reprezentantului Nicole Sapstead, declara public în urmă cu trei zile că ITIA 'rămâne implicată în așa fel încât angajamentul față de domnișoara Halep să fie unul empatic, eficient și într-o manieră rapidă', în același timp cereau oficial Tribunalului să îmi amâne audierea..pentru a treia oară.
În public ITIA anunță un lucru și în privat fac altceva, am cerut în mod repetat să fiu audiată, în timp ce ei au cerut amânare. Când se va opri? Întreb încă o dată. Am dreptul la o audiere rapidă. Un astfel de comportament este în opoziție față de drepturile mele. Simona”, a scris Halep pe contul oficial de Instagram.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News