Cum a ajuns insistența lui Novak Djokovic să țină în șah o țară întreagă: indiferent de decizie, cazul iscă probleme
Consecințele cazului Novak Djokovic în Australia ar putea fi mai durabile decât lumea tenisului și-a închipuit inițial.
Cazul Novak Djokovic creează dileme morale: indiferent de ce vor alege în cazul liderului mondial, judecătorii și politicienii din Australia au ajuns într-o situație în care vor nedreptăți cel puțin câteva persoane.
În scenariul în care Novak Djokovic va fi deportat, același lucru ar trebui făcut în cazul altor trei tenismeni cărora li s-a permis să intre în Australia cu această scutire vaccinare. În caz contrar, standardul dublu e format, iar părtinirea, indiscutabilă.
În plus, conducătorii turneelor de mare șlem trebuie să se sincronizeze în ceea ce privește criteriile de eligibilitate ale jucătorilor nevaccinați, pentru a evita ulterioare cazuri similare la Roland Garros, Wimbledon sau US Open.
În scenariul în care campionului en-titre i se permite rămânerea în țară și participarea la turneu, populația locală va fi înfuriată de standardul dublu folosit de politicieni cu privire la obligativitatea vaccinării.
După 260 de zile de carantină totală, localnicii nu vor asimila cu ușurință o asemenea decizie. În timpul ce decizia finală va fi luată abia peste patru zile, autoritățile federale investighează situațiile celorlalți tenismeni care au primit scutire medicală.
"Les règles sont les règles": l'Australie demande à Novak Djokovic de quitter le territoire pic.twitter.com/OQOWvfQ7gQ
— BFMTV (@BFMTV) January 6, 2022
Cum s-a ajuns aici: Novak Djokovic s-a infectat a doua oară cu COVID
Novak Djokovic a putut aplica pentru scutirea de vaccinare întrucât s-a infectat cu coronavirus în ultimele 6 luni, unul dintre criteriile obligatorii pentru acordarea acestei scutiri, în absența vreunei boli majore.
Informația nu a fost făcută publică în acel moment, Novak Djokovic nedezvăluind niciun detaliu în acest sens. Deși a afirmat că nu va dezvălui statutul vaccinării, din ultimele informații reiese că Djokovic a rămas nevaccinat, dar liderul mondial și-a dorit să participe la Openul Australian grație acestei scutiri acordate de două comisii sanitare aprobate de conducătorii turneului.
Lipsa de comunicare dintre guvernul federal și reprezentanții guvernului statal au condus însă la această neînțelegere majoră, care îl ține pe Novak Djokovic cazat forțat într-un hotel de carantină, alături de refugiați, iar soluționarea va sosi doar pe cale juridică, ca urmare a recursului făcut de avocații lui Djokovic.
Novak Djokovic, interdicție în Australia timp de 3 ani?
O profesoară de drept, pe nume Mary Crock de la Universitatea din Sydney anunță că, viza lui Djokovic fiind anulată, sunt șanse ca jucătorul sârb să sufere pe termen lung în relația sa cu țara în care a câștigat cele mai multe titluri de mare șlem, 9.
„Dacă o viză este anulată, consecințele sunt pe termen lung. Dacă vei vrea să intri în Australia sau orice altă țară mereu ești întrebat dacă ai fost deportat sau expulzat.
Dacă este deportat din Australia, este posibil să i se interzică pentru trei ani accesul pe teritoriul țării,” a spus Mary Crock pentru Daily Mail, citează Ziare.com.
Novak Djokovic a câștigat titlul de campion al Openului Australian în ultimii trei ani, învingându-i în finală pe Rafael Nadal, Dominic Thiem și Daniil Medvedev.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News