Cum arată lupta pentru WTA Finals 2024! Doar trei românce s-au calificat în istorie la acest turneu
Pe măsură ce ne apropiem de startul WTA Finals 2024, care va avea loc între 2 și 9 noiembrie la Riyadh, tensiunea crește în lumea tenisului feminin.
Turneul final al sezonului aduce pe aceeași scenă cele mai bune opt jucătoare, iar calificarea devine un obiectiv major pentru fiecare dintre ele.
Trei jucătoare au obținut deja un loc, în timp ce alte cinci locuri urmează să fie decise în următoarele săptămâni, la turneele WTA 1000 și WTA 500.
Cine sunt jucătoarele calificate și care sunt șansele pentru celelalte locuri?
Până în prezent, Iga Swiatek, Aryna Sabalenka și Barbora Krejcikova și-au asigurat locurile la WTA Finals 2024. Krejcikova a profitat de o nouă regulă introdusă de WTA, care prevede că o campioană de Grand Slam se poate califica la turneul final dacă termină sezonul în top 20.
Cu cinci locuri rămase disponibile, competiția se anunță intensă în ultimele turnee ale anului. În acest moment, Elena Rybakina, Jasmine Paolini, Jessica Pegula, Cori Gauff și Emma Navarro par a fi în poziții favorabile pentru calificare, deși situația se poate schimba rapid.
Gauff și Navarro trebuie să fie atente la jucătoare precum Danielle Collins, Qinwen Zheng, Jelena Ostapenko, Anna Kalinskaya sau Daria Kasatkina, care încă mai pot aduna puncte și încă pot să le depășească în clasament.
Doar trei românce s-au calificat în istorie la acest turneu
Deși România a produs multe jucătoare de top, doar trei au reușit să se califice în istorie la Turneul Campioanelor în proba de simplu.
Prima jucătoare română care a participat la acest prestigios eveniment a fost Virginia Ruzici, una dintre pionierii tenisului românesc. Campioană la Roland Garros în 1978, Ruzici a concurat la "Colgate Series Championships", precursorul actualului WTA Finals, în anii 1978 și 1979.
Irina Spîrlea a fost următoarea româncă care a reușit să se califice, în 1998, la o ediție cunoscută atunci sub numele de "WTA Tour Championships", unde a ajuns până în faza semifinalelor. Spîrlea a fost o jucătoare de top în anii 1990 și a reprezentat cu succes România la nivel internațional.
Cea mai de succes jucătoare din România, Simona Halep, a participat constant la WTA Finals între 2014 și 2019, unde a reușit o performanță remarcabilă în 2014, când a ajuns până în finală. Deși a pierdut în fața Serenei Williams în ultimul act, Halep a rămas o forță dominantă în tenisul mondial pe parcursul acelor ani.
Lupta pentru WTA Finals 2024 promite spectacol și suspans, cu multe dintre cele mai bune jucătoare ale lumii încă în căutarea unui loc în acest turneu.
Pe măsură ce ne apropiem de startul competiției, ochii fanilor tenisului sunt ațintiți asupra turneelor care vor decide cine va ajunge pe scena din Riyadh.
Sport.ro vă va ține la curent cu toate noutățile din lumea tenisului și nu numai!
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News