Elisabeta Lipă, discurs-manifest în 'cazul Simona Halep'. Cine nu ar trebui să lipsească din "armata" unui sportiv

Elisabeta Lipă, discurs-manifest în cazul Simona Halep . Cine nu ar trebui să lipsească din armata unui sportiv Tenis

Elisabeta Lipă, canotoarea secolului, a vorbit despre subiectul fierbinte din sportul românesc în 2023: suspendarea Simonei Halep, fost lider WTA, dublă campioană în turneele de Grand Slam. 

Acum șefă a Agenției Naționale de Sport (fostul Minister al Sportului), marea campioană a scos în evidență conexiunea dintre un sportiv și medic, pe fondul cazului în care e implicată sportiva care pe 27 septembrie a împlinit 32 de ani.

Mulți sportivi de top nici măcar nu au medic în staff și sunt multe cazuri mai ales în România de echipe și loturi care au mers la competiții fără un doctor. 

„Din păcate legea asta nu o facem noi, este internaţională, iar legislaţia WADA (Agenţia Internaţională Anti-Doping) este foarte clară. Sportivul trebuie să ştie mereu ce ia şi el este direct răspunzător. Este nedrept acest lucru pentru că sportivul nu este doctor, nu are cunoştinţe medicale.

El poate doar să citească şi să întrebe doctorul ce să facă. Doctorul recomandă medicamentele. Sportivul are nevoie însă şi de susţinerea asta medicamentoasă, pentru că altfel nu are cum să reziste. Să te antrenezi trei ore, să pierzi 2-3 kg, trebuie să pui la loc într-un timp foarte scurt şi trebuie să beneficiezi de tot ce e mai bun. Sportivul se lasă pe mâna medicului, el trebuie să cunoască ce-i dă sportivului.

E nedrept ce i se întâmplă Simonei, dar nimeni dintre noi nu o poate ajuta”, a declarat Elisabeta Lipă potrivit Orange Sport.

CITEȘTE ȘI | Opinia lui Balaj, fost șef ANAD, despre cazul Halep

Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a decis că jucătoarea a comis ''violări intenţionale'' ale Regulamentului Antidoping potrivit articolului 2 din TADP: prezenţa şi uzul substanţei roxadustat în mostra de urină colectată de la Simona Halep pe 29 august 2022, la US Open; folosirea unei substanţe sau metode interzise în 2022, pe baza a 51 de analize ale sângelui furnizare de jucătoare ca parte a programului ABP.

  • Tribunalul a acceptat argumentul Simonei Halep că a luat suplimente alimentare contaminate, dar a determinat că volumul ingerat de jucătoare nu putea da ca rezultat concentraţia de roxadustat identificată în mostra pozitivă.

Şi acuzaţia legată de paşaportul biologic a fost menţinută, tribunalul susţinând că nu există motive pentru a pune la îndoială ''puternica opinie'' unanimă a celor trei experţi independenţi (APMU) care au considerat că "probabil dopajul" este explicaţia pentru neregularităţile din paşaportul biologic al sportivei.

Halep fusese suspendată provizoriu în octombrie 2022, iar perioada sa de ineligibilitate este luată în considerare din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Jucătoare poate face apel la această decizie.

''După un proces complex şi riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să îl ia în considerare, în ambele speţe, a fost unul substanţial. ITIA a urmat procesul corect, aşa cum face în cazul oricărui individ, în concordanţă cu Codul Mondial Antidoping, îndeplinindu-şi scopul şi responsabilitatea de a susţine principiul unei competiţii curate, în numele sportului'', a declarat directorul executiv al ITIA, Karen Moorhouse.

 
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!