FOTO / Lipsa de "Vointa a lui "Nasty". Ilie Nastase a promis ca face din "Vointa" o baza sportiva moderna, ca in povesti. Au ramas doar povestile
Nastase a intrat in posesia bazei sportive "Vointa" in urma cu 7 ani, dupa ce a luptat aproape 13 ani prin tribunale.
- A PROMIS INVESTITII DE 100 DE MILIOANE DE EURO INTR-UN COMPLEX SPORTIV IMPRESIONANT
- CS VOINTA FUNCTIONASE 50 DE ANI INAINTE DE VENIREA LUI NASTASE
- NASTASE VREA ARENELE BNR, DAR ARE LA DISPOZITIE BAZA "VOINTA" DE APROAPE 7 ANI
- PE FOSTELE TERENURI DE FOTBAL CRESC COPACI SI SUNT DEPOZITATE GUNOAIE
- UN LOC DE JOACA, PARCARE, CATEVA TERENURI DE TENIS SI CATEVA TURNEE PENTRU JUNIORI
- LEGEA NU IL LASA SA SCHIMBE DESTINATIA TERENULUI
- CE SPUNE ILIE NASTASE: SE ASOCIAZA CU CIPRIAN MARICA SI E SUPARAT PE PRIMARUL TUDORACHE
In 1999, Nastase a primit in folosinta gratuita, un teren aflat in proprietatea publica a statului si in administrarea Ministerului Tineretului si Sportului. Pe 3 aprilie 2012, presa scria ca Ilie Nastase intra in posesia Clubului Sportiv Vointa, dupa aproximativ 13 ani de procese si dupa ce se prezentase la fata locului cu un executor judecatoresc, jandarmi si bodyguarzi, dar si cu Brigitte Sfat (logodnica sa la acel moment, cu care avea sa se casatoreaca doua luni mai tarziu), care s-a certat aprig cu fostii proprietari ai bazei, care nu voiau sa elibereze baza.
A PROMIS INVESTITII DE 100 DE MILIOANE DE EURO INTR-UN COMPLEX SPORTIV IMPRESIONANT
Fostul mare tenismen a obtinut gratuit administrarea bazei sportive cu o suprafata de 63.000 mp (valoarea sa era aproximata, in 2007, la 50 de milioane de euro), care se afla in administrarea Ministerul Tineretului si Sportului, pentru 49 de ani (perioada a fost prelungita tot prin HG, in 2006, la 60 de ani, pana in 2059) prin aprobarea Hotararii de Guvern definitive, cu numarul 946. In timp ce Guvernul spunea ca a cesionat terenul pentru ca fostul tenismen sa poata construi una dintre cele mai importante academii de tenis in Estul Europei, Nastase promitea ca, in decurs de cativa ani, in acest complex vor fi investite 100 de milioane de euro, iar sursele de finantare ale proiectului ar fi urmat sa fie doua fonduri de investitii din SUA si din Spania.
"Ilie Nastase Tennis Academy" ar fi urmat sa aiba o arena centrala multifunctionala, terenuri moderne de tenis in aer liber si acoperite, piscine, sala de sport de 10.000 de locuri, terenuri de squash, parc acvativ, hotel sportiv olimpic de 3* cu peste 100 de camere, poligon de escalada sportiva, centru medical si cladiri de birouri. Tot proiectul era preconizat a se realiza din resurse private, care nu implica in nici un fel bugetul statului.
CS VOINTA FUNCTIONASE 50 DE ANI INAINTE DE VENIREA LUI NASTASE
Dupa ce Nastase a intrat in posesia terenului, au inceput si scandalurile. Cluburile de fotbal de Liga 4 si cele de juniori, care isi desfasurau activitatea in baza, au fost gonite, dupa ce vestiarele ar fi fost lasate intentionat sa se umple cu gunoi, iar terenurile lasate in paragina, accesul fiind blocat cu lacate si lanturi puse pe porti.
Inainte de venirea lui Nastase, aici existau 3 terenuri de fotbal (2 in marime naturala, unul cu gazon de iarba naturala si pista de atletism si unul de zgura, plus unul de ciment, de marime redusa, acoperit cu gazon artificial), dar si 7 terenuri de tenis, iar CS Vointa isi desfasura activitatea de aproape 50 de ani, avea 6 sectii sportive - atletism, popice, canotaj, box, fotbal si ciclism - si cateva sute de sportivi legitimati. La inceputul anilor 2000, in aceasta baza sportiva si-au jucat meciurile de campionat si cateva grupe de juniori de la Dinamo.
In faza initiala, Nastase a renovat o mica cladire in care se gaseau vestiarele tenismenilor, a mai amenajat inca 6 terenuri de tenis de zgura, a adus cateva baloane presostatice si a schimbat suprafata sintetica a micului teren de fotbal. Insa renovarile par ca s-au terminat aici, nu a mai aparut nicio informatie despre investitiile de 100 de milioane de euro.
NASTASE VREA ARENELE BNR, DAR ARE LA DISPOZITIE BAZA "VOINTA" DE APROAPE 7 ANI
Desi in ultimii 2 ani, fostul nr. 1 ATP, Ion Tiriac, George Cosac, Simona Halep, Horia Tecau si alti oameni importanti de tenis au facut presiuni ca Arenele BNR sa iasa din posesia Bancii Nationale si sa fie concesionate grupului, pentru a le putea moderniza si a putea organiza aici turnee internationale de tenis, Nastase detine o "bijuterie", o baza sportiva aflata intr-una dintre cele mai exclusiviste zone ale Bucurestiului, in arealul strada Barbu Vacarescu - Soseaua Floreasca - Soseaua Pipera - Strada Nicolae G. Caramfil - Lacul Floreasca, unde pretul unui metru patrat de teren neconstruit variaza intre 500 si 1.500 de euro, in functie de apropierea de luciul de apa.
PE FOSTELE TERENURI DE FOTBAL CRESC COPACI SI SUNT DEPOZITATE GUNOAIE
Aflata in spatele statiei de metrou Aurel Vlaicu, baza sportiva poate fi accesata doar pe stradutele cartierului de case din apropiere, pentru ca intrarea prin gangul de la statia de metrou a fost oprita prin constructia a doua garduri inalte, iar culoarul este acum folosit pe post de toaleta publica in aer liber, daca ne luam dupa mirosurile emanate. La intrarea in baza sportiva a fost montat un panou pe care scrie "Ilie Nastase Tennis Academy" si asteptarile a ceea ce urmeaza sa vezi in interior cresc. Dar poarta e larg deschisa si nu e pazita, gardul imprejmuitor sta intr-o rana si are gauri mari, iar terasa si barul de la intrare par goale pentru moment sau cel putin nu sunt foarte frecventate.
Fostul teren principal de fotbal, care se arata imediat vederii, este intr-o stare avansata de degradare. Pe suprafata sa, odinioara de iarba, au fost asezate tone de pietris si tot ce mai rasare printre bolovani sunt buruieni si arbusti de plop, unii ajunsi la 2-3 metri inaltime. Terenul a fost imprejmuit cu stalpi de metal, probabil pentru a putea fi ferit cu garduri sau cu mesh-uri de privirile indiscrete, la nevoie, iar tribuna de beton sub care se gaseau vestiarele si pe care acum scrie mare cu vopsea "Ilie Nastase", ar trebui sa poarte inscriptia "pericol biologic", parand un adevarat focar de infectie. Bancile de rezerva din metal sunt decolorate, ruginite si au fost lasate si ele prada elementelor naturii.
UN LOC DE JOACA, PARCARE, CATEVA TERENURI DE TENIS SI CATEVA TURNEE PENTRU JUNIORI
Langa terenul principal de fotbal se gasesc vestiarele tenismenilor, renovate in 2012, care incep sa acuze si ele trecerea timpului, in spatele lor gasindu-se un loc de joaca pentru copii cu o arhitectura kitschoasa, in forma de fortareata medievala. In imediata sa apropiere, se gasesc 2-3 terenuri de tenis acoperite de un balon presostatic si ceea ce pare un teren de fotbal in miniatura. Intre zona vestiarelor de tenis si fostul teren de iarba se gaseste o parcare rezervata firmelor care isi au sediul in imensele cladiri de birouri din imediata vecinatate a bazei, cu placute de rezervare.
Cateva terenuri de tenis de pe aleea principala sunt acoperite si ele de baloane presostatice, in vecinatatea lor gasindu-se alte cateva amenajate in aer liber, dar folosite foarte rar in aceasta perioada si lasate in semi-paragina pana cand vremea se va incalzi de-a binelea. Fostul teren de fotbal cu zgura arata ca un loc de depozitare a gunoaielor, cu anvelope, maldare de resturi menajere si de ramasite de materiale de constructie, cu boscheti si copaci crescuti neomogen. Aleea principala continua pana la "varsarea" in Lacul Floreasca, dar este inchisa de o bariera si este pazita de o haita agresiva de caini maidanezi, iar locatia, desi cu potential, nu pare acum integrata in circuitul economic.
Investitiile se lasa asteptate si academia care ii poarta numele lui Nastase este departe de a fi un etalon pentru sportul alb din Romania si Estul Europei, pentru simplul fapt ca nu exista, adica nu are sportivi legitimati. In acest an, in calendarul oficial postat pe site-ul Federatiei Romane de Tenis exista doar Trofeul de iarna "Ilie Nastase" (23 februarie) si Trofeul primaverii "Ilie Nastase" (30 martie), dar este adevarat ca programul a fost afisat doar pentru perioada ianuarie - aprilie 2019.
LEGEA NU IL LASA SA SCHIMBE DESTINATIA TERENULUI
Momentan, baza sigur nu arata ca una demna de numele, valoarea si ambitiile unui fost nr. 1 mondial si nici nu pare sa fi beneficiat prea mult de investitiile anuntate. Practic, Nastase a ramas cu ea pe cap si cu posibilitati reduse de a-i schimba major designul, din moment ce articolul 79 din Legea 69/2000 a Educatiei fizice si sportului precizeaza ca: "(1) Schimbarea destinatiei sau desfiintarea unor baze sportive apartinand domeniului public ori privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotarare a Guvernului si cu construirea prealabila a altor baze sportive similare celor desfiintate. Dispozitiile alin. (1) se aplica si societatilor comerciale care detin active patrimoniale destinate activitatii sportive ce au apartinut statului". Deci terenul nu va putea fi valorificat in niciun fel din punct de vedere imobiliar sau economic, fara sa gazduiasca toate terenurile sportive actuale.
CE SPUNE ILIE NASTASE: SE ASOCIAZA CU CIPRIAN MARICA SI E SUPARAT PE PRIMARUL TUDORACHE
"Eu zic ca procesul de modernizare se desfasoara foarte bine, tinand cont de circumstante. De curand, i-am inchiriat terenurile de fotbal domnului Ciprian Marica, care vrea a faca academie de fotbal acolo. Fostul teren de iarba il va face cu suprafata sintetica, iar cel de zgura va fi reconditionat. L-am luat pe domnul Marica sa faca fotbal si gradinita, o facem impreuna. Vrem sa facem si o gradinita sportiva olimpica, pentru ca am vazut ca Guvernul are niste proiecte (n.r. - Guvernul va acorda, din 2019, un ajutor de stat nerambursabil de pana la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru constructia si/sau infiintarea, amenajarea si dotarea gradinitelor olimpice cu profil sportiv). O sa fac si o gradinita.
Pentru tenis am 13 terenuri, erau 7 inainte si am mai facut eu 6 noi. Terenurile de tenis sunt date unui baiat sa le gestioneze, nu am club de tenis, cu copii legitimati. Acolo vin cei care fac performanta, care sunt deja clasificati si au clasamente. Vine si Copil, vine si Sorana Cirstea, vin mai multi... E mai usor sa se antreneze, pentru ca e aproape, vin cu metroul, e mai usor. Mai e un om acolo, care e de pe timpul lui Vointa si care are un barulet. L-am lasat acolo pentru ca omul ala m-a ajutat sa intru acolo, nu pot sa il dau afara.
Eu am avut planuri mari, dar procesele au durat aproape 13 ani, din 1999 pana in 2012. Desi era in fapt a mea inca din 1999, baza a fost folosita de CS Vointa, care a inchiriat terenurile, dar nu a platit nicio taxa. Taxele din 1999 incoace trebuie sa le platesc eu, cam 1 milion de lei. Baza a intrat in posesia mea in 2012, dar eu trebuie sa platesc taxele. Eu m-am dus ca baiatul civilizat si m-am inscris la taxe si impozite in Sectorul 1, unde taxele sunt de 5-10 ori mai mari ca in Sectorul 5 sau 6. Au pus taxe pe folosinta, dar si pe teren ca si cum ar fi al meu. Asta mi-a facut domnul primar, ca a fost <dragut>, dar la Rapid s-a dus si a dat 5 milioane de euro sau nu stiu cat... Poate nu ii place tenisul.
Mi-au luat tot avantul de a investi, eu am dat din banii mei pana acum, am dat 1 milion de euro doar ca sa intretin baza, din 1999 si pana acum. Fundatia imi datoreaza mie 1 milion de euro. Cum mai iau eu banii de la Fundatie? In conditiile in care eu pot sa fac doar sport acolo si pe langa mine sunt numai blocuri de 25-30 de etaje. La un moment dat mi-a facut cineva plangere ca am construit blocuri acolo, desi blocurile erau pe terenurile de langa mine. Asa se zvonea, ca sunt ale mele. A venit cei de la Curtea de Conturi si m-au intrebat <Unde le-ati facut?>. <Uite, alea! 1, 2, 3, 4...>, le-am raspuns. <Pai, cum le-ati facut asa repede, ca ati intrat abia anul trecut aici?>. <Am adus chinezi si astia lucreaza mai repede>. La o tampenie nu puteam sa raspund decat cu o gluma.
Domnul primar ma pune sa platesc taxe ca si cum ar fi terenul meu, desi e doar concesionat. Eu cand inchiriez un apartament, platesc doar pentru folosinta apartamentului, nu platesc si taxele, alea le plateste proprietarul. Mie imi iau de doua ori taxele. Ministerul de Finante nu se duce la MTS sa le plateasca, desi terenul e al statului, nu e al meu. Mie doar mi s-a dat in folosinta! Platesc pe folosinta si platesc si impozit, pe 6 hectare? Pai, trebuie sa fii nebun sa faci asa ceva! Am platit o data si acum s-au obisnuit baietii. Imi iau taxe ca si cum ar fi un teren construibil si nu ofera nicio reducere pentru sport. Eu vreau acum sa ma duc sa iau din urma, sa ii intreb ce au facut cu banutii dati de mine, eu am muncit, eu i-am dat de la mine. Sa imi spuna primarul unde i-a bagat: tot la Rapid, tot in panselute... Sa vedem in ce i-au bagat ei, o sa ii intreb...", a declarat Ilie Nastase pentru Sport.ro.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News