"Karma, nu?" Rușii intervin în cazul Halep: ce i-au aminitit Simonei
Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, a anunţat, marţi, Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA).
Agenția Internațională a Integrității în Tenis a publicat joi, 14 septembrie, un raport de 126 de pagini, cu 393 de puncte, în care explică de ce a luat decizia de a o suspenda pe Simona Halep timp de 4 ani din tenisul profesionist.
ITIA a explicat, într-una dintre primele pagini, citând primele două alineate ale articolului 2 din regulamentul anti-doping, că nu este necesar ca un sportiv să se dopeze cu intenție, în cunoștință de cauză pentru a putea fi considerat vinovat.
Rușii aruncă un buzdugan spre terenul Simonei Halep. Fac referire la Sharapova
Cazul Halep e prima pagină în presa profilată pe tenis. Au apărut alte acuzații la adresa Simonei Halep, iar corul celor care o contestă se mărește în fiecare zi. Dacă oamenii din sportul românesc găsesc tot felul de portițe prin care să-i sară în apărare, foste adversare sau jurnaliști apropiați de foste adversare trimit săgeți veninoase spre terenul constănțencei.
Rușii au luat atitudine în privința dublei campioane de Grand Slam, fost lider mondial. Ei au făcut referire la o declarație acordată de Halep (31 de ani) când scandalul de dopaj în care era implicată Maria Sharapova făcea înconjurul lumii.
"În mod surprinzător, Halep a fost anterior un activist anti-doping activ. Simona a criticat-o dur pe rusoaica Maria Șarapova (suspendată pentru folosirea meldoniumului) și a fost împotrivă atunci când sportiva noastră a fost invitată la turnee. Acum, românca este însăși suspendată. Mai mult, pentru o perioadă mult mai lungă. Karma, nu?", au scris rușii de la Sport24.ru.
Maria Sharapova, depistată pozitiv cu Meldoniu
În vara anului 2016, Maria Sharapova a trecut printr-o experiență similară cu cea trăită de Simona Halep actualmente. Depistată pozitiv la meldoniu, sportiva din Federația Rusă a ieșit în holul unui hotel din SUA pentru a anunța presa că a comis o greșeală care îi putea încheia cariera în acel moment.
„Știu că vor exista consecințe și nu vreau să îmi închei astfel cariera. Sper că îmi va fi oferită o șansă de a juca tenis din nou. Nu pot învinui pe nimeni, e doar vina mea. Mi-am dezamăgit fanii,” spunea atunci Maria Sharapova, care avea să revină în circuitul WTA 15 luni mai târziu, la turneul WTA 500 de la Stuttgart, în primăvara anului 2017.
Maria Sharapova, suspendată inițial pentru 2 ani: suspendarea i-a fost scurtată cu 9 luni. Sharapova a luat în repetate rânduri meldoniu, un medicament produs în Letonia și neaprobat vânzării în SUA, care facilitează circulația sângelui.
Medicamentul a fost recomandat de medicul Mariei Sharapova, întrucât aceasta avea cazuri de diabet în familie, însă greșeala asumată a rusoaicei a fost că a ascuns primirea medicamentului față de autoritățile relevante a agențiilor anti-doping sportiv.
Dubla campioană de Grand Slam din România, care a precizat în repetate rânduri că nu s-a dopat niciodată în cunoștință de cauză, a aflat, pe cale oficială, că aceasta nu reprezintă o armă suficient de puternică pentru ca suspendarea din tenis să îi fie anulată.
Simona Halep nu ar fi reușit să dovedească uzul neintenționat al substanței Roxadustat. Cu toate acestea, Simona Halep își putea vedea suspendarea redusă la 2 ani, în cazul în care reușea să dovedească, în fața ITIA, că uzul de Roxadustat a fost neintenționat.
Din nefericire, ITIA a specificat că acest argument nu a fost folosit de apărarea Simonei Halep. „Tocmai natura încălcării anti-doping regăsite în pașaportul biologic, dacă va fi demonstrată, înseamnă că e, practic, imposibil, să fi fost neintenționată,” se regăsește scris în raportul ITIA, care nu discreditează ipoteza unei transfuzii de sânge încărcat cu mai multe hemoglobine mature, care ar ajuta la oxigenarea mai bună a sângelui.
Mihai Covaliu despre calvarul Simonei Halep
"Lupta Simonei este una dificilă după suspendarea primită. Este un moment dificil acum pentru ea. Decizia ITIA de a o suspenda patru ani poate fi atacată prin recurs la TAS. Simona a şi anunţat că va face acest lucru. Însă din cazurile anterioare cel mai bun lucru care i se poate întâmpla este să primească o reducere a pedepsei.
Cariera sa sportivă are însă mult de suferit şi depinde în primul rând de ea dacă va reveni din nou pe teren. Noi ne dorim să o revedem pe terenul de tenis acolo unde a făcut istorie. Se ştie că sportul mondial a declarat de mult zero toleranţă pentru dopaj. Dincolo de pedeapsă rămâne lupta pentru moralitate, cel mai greu de câştigat şi de păstrat. Ştiu că Simona va lupta până la capăt", a declarat preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News