Misterul care se adâncește în privința Simonei Halep. Reacția unei legende a sportului
Simona Halep trece prin cea mai dificilă perioadă a carierei.
Dubla campioană de Grand Slam se află în stare de suspendare după ce a fost depistată pozitiv în toamna anului trecut, pe când era antrenată de francezul Patrick Mouratoglou.
Misterul se adâncește în privința Simonei Halep
În cel mai fericit caz, verdictul de la TAS va veni în primăvară, dar timpul trece pentru jucătoarea în vârstă de 32 de ani. Fosta mare gimnastă Andreea Răducan a trăit o situație complicată la Jocurile Olimpice din 2000, iar rana nu s-a cicatrizat nici acum. E arhicunoscut cazul în care marea campioană a României a devenit victima unui scandal de care era total străină.
Andreea Răducan a vorbit recent despre labirintul întortocheat în care a intrat jucătoarea care a ridicat trofeul la Roland Garros și la Wimbledon.
"Ce s-a întâmplat acolo cred că nici ea nu ştie exact şi probabil că îşi doreşte să afle. Oricum, este absolut, cum să spun, greu de explicat în cuvinte ce-i în sufletul unui sportiv când primeşte o astfel de veste, în care ştii că nu a depins de tine. Simona n-are cum să ştie ea dacă susţinătorul de efort a depăşit gramajul permis. Nici dacă, nu ştiu, nutriţionistul i-a dat ce trebuie.
Cumva, de asta lucrăm în echipă. Fiecare-şi aduce contribuţia cu ceea ce trebuie. Noi suntem cei care trebuie să prezentăm show-ul cât mai bine, cu munca şi efortul tuturor. Dar de aici până să răspunzi şi pentru ce a făcut medicul, şi coregraf-ul, şi antrenorul, şi nutriţionistul, şi preparatorul fizic se pare că nu, n-ai cum, n-ai, n-ai cum să faci faţă", a declarat Andreea Răducan în cadrul podcastului "Drumul către Medalii" al Agenției Naționale pentru Sport.
Andreea Răducan și durerosul moment Sydney 2000
Marea sportivă a României, medaliată cu aur și argint la ediția din 2000 a Jocurilor Olimpice, când avea doar 17 ani, a fost în centrul atenției după competiția de la Sydney, când Comitetul Internațional Olimpic a anunțat că Andreea Răducan a fost depistată cu pseudoefedrină, o substanță care se afla pe lista substanțelor interzise la acel moment, dar care se regăsea în medicamente precum cele pentru răceală sau gripă.
Astfel, din cauza unei pastile de Nurofen, CIO a decis să îi retragă Andreei Răducan medalia de aur obținută la individual compus, hotărâre care a stârnit o adevărată revoltă în România, numeroși oameni din toată țara ieșind în stradă pentru a protesta.
Agenția Internațională a Integrității în Tenis a publicat joi, 14 septembrie, un raport de 126 de pagini, cu 393 de puncte, în care explică de ce a luat decizia de a o suspenda pe Simona Halep timp de 4 ani din tenisul profesionist.
ITIA a explicat, într-una dintre primele pagini, citând primele două alineate ale articolului 2 din regulamentul anti-doping, că nu este necesar ca un sportiv să se dopeze cu intenție, în cunoștință de cauză pentru a putea fi considerat vinovat.
Lipsa de intenție nu anulează o infracțiune anti-doping, conform regulamentului
„Este responsabilitatea personală a fiecărui jucător să se asigure că nicio substanță interzisă nu intră în corpul său,” se arată scris în raportul publicat de ITIA, care continuă cu citarea articolului mai sus menționat.
„Nu e necesar să fie demonstrată intenția, vina, neglijența sau cunoștința de cauză pentru a stabili o încălcare a regulamentului anti-doping. Nici lipsa de intenție a jucătorului, greșeala, neglijența ori necunoașterea nu reprezintă o apărare împotriva unei încălcări a regulamentului anti-doping,” specifică articolul 2.
Urmăriți SPORT.RO și pe Google News