Perechea româno-spaniolă a beneficiat de retragerile succesive ale adversarelor din sferturi și semifinale.
În semifinale, principalele favorite, Gabriela Dabrowski (Canada) și Erin Routliffe (Noua Zeelandă), au fost nevoite să se retragă din competiție.
Aceasta a fost a doua calificare consecutivă fără joc pentru perechea româno-spaniolă, după ce și în sferturi au beneficiat de neprezentarea cuplului Marie Bouzkova (Cehia) și Camila Osorio (Columbia), din cauza unei probleme medicale a jucătoarei de origine cehă.
Pe cine vor întâlni în finală
Monica Niculescu și Cristina Bucșa vor înfrunta în finală echipa formată din Ena Shibahara (Japonia) și Laura Siegemund (Germania), cap de serie numărul trei.
Adversarele lor sunt jucătoare experimentate la dublu, ceea ce promite un meci interesant pentru titlul de la Tokyo.
Calificarea în finală le-a adus deja lui Niculescu și Bucșa un cec de 7.210 dolari și 163 de puncte WTA la dublu.
Câștigătoarele turneului vor primi 12.820 de dolari și 250 de puncte WTA, în timp ce finalistele învinse vor rămâne cu premiul de consolare.
Un sezon reușit pentru perechea Niculescu/Bucșa
Pentru Monica Niculescu și Cristina Bucșa, această finală reprezintă o continuare a succesului pe care l-au avut împreună în acest an, după ce au câștigat deja un titlu WTA la dublu.
Cele două jucătoare au arătat o chimie bună pe teren și au reușit să profite de circumstanțele favorabile la Japan Open pentru a ajunge în ultimul act al competiției.
Cristina Bucșa, cu toate că joacă sub steagul Spaniei, are origini moldovenești. Tatăl său, Ion Bucșa, a fost biatlonist olimpic moldovean, prezent la Jocurile Olimpice de iarnă din 1998 și 2002.
Bucșa senior este de asemenea și antrenorul jucătoarei ce se putea lăuda la începutul anului cu o clasare pe locul 56 mondial, la simplu, în ianuarie 2024.